| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
aleksandurg Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Mar 21, 2009 8:04 pm Заглавие: Частни производни от втори ред |
|
|
z=x√y + arctg5x
z'x = ?
z'y = x/2√y
z''y = 2y-x/4y√y
Проблема ми е във първата частна производна на x , по точно производната на arctg5x. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Mandos Начинаещ

гласове: 6
|
|
|
 |
aleksandurg Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Mar 21, 2009 9:05 pm Заглавие: |
|
|
| Явно някаде съм сбъркал , защото ми се получават различни смесените производни |
|
|
 |
Mandos Начинаещ

гласове: 6
|
Пуснато на: Sat Mar 21, 2009 10:48 pm Заглавие: |
|
|
| aleksandurg написа: | | Явно някаде съм сбъркал , защото ми се получават различни смесените производни |
Какво си получил до сега ?
Добър начин да си провериш смесените производни е да размениш реда на диференциране и да провериш дали са равни (само при непрекъснати функции):
[tex]\frac{\partial}{\partial x}\left (\frac{\partial z}{\partial y}\right) = \frac{\partial^{2} z}{\partial x \partial y}=\frac{\partial^{2} z}{\partial y \partial x}=\frac{\partial}{\partial y}\left (\frac{\partial z}{\partial x}\right) =[/tex]В случая [tex]=\frac{1}{2\sqrt{y}}[/tex] |
|
|
 |
stflyfisher Напреднал
    гласове: 10
|
Пуснато на: Thu Mar 26, 2009 11:27 am Заглавие: |
|
|
Теорема: Нека z=f(x,y) e дефинирана в околност на т.(Хо, Уо) и първите частни производни f'x и f'y, и смесените втори производни f"xy и f"yx, съществуват в околност на т.(Хо, Уо). Ако f"xy и f"yx са непрекъснати в тази точка, то те са равни.
Следствие: Ако функцията z=f(x,y) притежава непрекъснати частни производни до ред k-a в дадена околност, то техните стойности не зависят от ред на диференциране. |
|
|
 |
|