Регистрирайте се
Нужна ми е помощ - ВЕКТОРИ, ПРАВИ В РАВНИНА И ПРОСТРАНСТВО.
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Огледалото Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Nov 19, 2008 8:18 pm Заглавие: Нужна ми е помощ - ВЕКТОРИ, ПРАВИ В РАВНИНА И ПРОСТРАНСТВО. |
|
|
Здравейте, малко съм нова но какво ли не прави неволята...
Та на кратко утре имам контролно по ВМ, по точно, ВЕКТОРИ, ПРАВИ В РАВНИНАТА И ПРОСТРАНСТВОТО и РАВНИНИ. Ако не изкарам 3 на контролното няма да ида на изпит (поне така каза рошльото). На предното имам 4, обичам математиката и винаги ми е вървяла и с малко учене, ноооо тук си вкарах автогол. От работа не ми остана време да ида на лекции и като не съм била не мога да захапя за какво става дума. Имам задачите за упражнение с решените примери ама рошльото е сложил тук там (във всеки урок по 2-3) грешни отговори - уж ще има поощрение на тоя дето ги намери. Само, че е пропуснал да спомене, че има грешки и в примерите дето са решени.
Както и да е единия урок (вектори) щогоде го зацепих и ще мога да си оправя задачите но другите два.... нищо не вдявам.
Ред сълзи, ред сополи от снощи не съм ставала от справочника ама не мога и не мога да намеря логика в тия прави в равнина.
Не искам да ми се решават задачите, искам просто някой да ми даде два реда проста теория за да има за какво да се хвана. Изрових нета но освен напляскани формули без грам обяснение и учебници за купуване нищо друго не видях. Не че в тия учебници има нещо разбираемо.
Далеч съм от идеята, че утре ще изкарам така нужното ми 3 но ми остава надеждата, че във вторник ще вляза и с другия курс да я повторя. До тогава трябва да разбера поне нещо. Лошото е, че и колегите ми са на моето дередже и не могат да помогнат на себе си камо ли на мен.
По запознатите с материала вече са вдянали, че съм в І курс, предполагам и че повечето студенти като мен учат и работят, така че никой няма да ме съди що не съм отишла на лекции. Как да отида, като съм претрупана с работа и не ми остава време да си измия чините камоли да уча.
Благодаря за отделеното внимание.
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Thu Nov 20, 2008 2:44 pm Заглавие: |
|
|
| Въпросът ти е толкова общ и обемист, че няма отговор. Задай конкретни въпроси. Напр. Що е вектор? Или: Как се представя една права аналитично? Така ще можеш да научиш някои неща и при късмет на изпита, точно те да ти трябват. Но по малко от всяка тема е все едно нищо дане знаеш.
|
|
|
 |
Огледалото Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Nov 20, 2008 7:42 pm Заглавие: |
|
|
Резултат от контролната днес - Слаб 2
Даскала каза че ще се видим догодина (как е решил че ще стане тая не знам)
Ей тоя вариант ми се падна. Във вторник ще ми даде някой друг, но и това е начало за някаква елементарна подготовка.
@gdimkov аз затова казах, че ми трябва теория. Примерно ако някой е сканирал да праща на колеги или нещо от тоя сорт. Знам, че това е адски много информация и няма как да се обясни с 5 прости правила примерно. Но може и да опитам и по този начин където си предложил
Благодаря за вниманието.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
267.83 KB |
| Видяна: |
4671 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Thu Nov 20, 2008 11:17 pm Заглавие: |
|
|
за лицето на ABC не съм сигурен дали има директна формула (тея за пространството не ги знам много много), обаче ето какво си мисля, че може да стане.Правим си една равнина с у-е: 3c+d=0. Ясно е, че точките А и В лежат в нея(защото апликатата им е 3). Нека проектираме ортогонално C в тази равнина и имаме CO перпендикулярно на равнината. Тогава CO = 1. АC;BC и AB си ги намираме без никакъв проблем като имаме координатите на точките(виж тук за формулите: http://www.math10.com/bg/geometry/analitichna-geometria/formulas-from-plane-analytic-geometry-bg.html) Сега ни се получават 2 правоъгълни 3ъгълника AOC и BOC, в които знаем 2 от страните. От там си намираме AO и BO. Сега в 3ъгълника ABO знаем и 3те страни. Нека спуснем височината от О към AB. Нея ще я намерим като приложим веднъж Херонова ф-ла за лицето на AOB и 2ри път ф-лата S = височина * страна /2. Нека въпросната височина е OH. Сега в 3ъгълника COH, имаме, че CO = 1; OH=.... ;ygyl O = 90. Откъдето намираме косинуса на CHO. Ясно е че той е двустенния м/у равнината, в която се намира 1воначалния ни 3ъгълник и нашата, която си построихме. Toгава за лицата на ABC и нашия AOH имаме:
[tex]S_{AOH} = S_{ABC}cosCHO[/tex] откъдето намираме и търсеното лице
AB.AC намираме лесно, като знаем дължините на АБ и АЦ(виж формулите) и косинуса на ъгълна, който сключват( и който можеш да намериш с 1 косинусова теорема в АБЦ като знаеш страните, а ти ги знаеш). Уравнението от 2ра си е 3 у-я, 3 неизвестни от 1ва степен, така че решаването му не е никакъв проблем(освен ако не е нещо абстрактно, за което не знам).
П.П решението не е от най-аналитичните но
|
|
|
 |
ferry2 Напреднал

гласове: 24
|
Пуснато на: Fri Nov 21, 2008 12:36 am Заглавие: |
|
|
| За 2-ра предполагам,че трябва да се ползва метод на Гаус!
|
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Sat Nov 22, 2008 8:00 pm Заглавие: |
|
|
| І. 1) Пресмятаме дължините на трите отсечки АВ, ВС и СА. И трите са sqrt(2). Следователно триъгълникът е равностранен. Сега въпросът е с какви средства да намерим лицето му. Най-лесно е да използваме следната формула за лице: 1/2.(страна).(страна).sin от ъгъла между тях.
|
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Sat Nov 22, 2008 8:25 pm Заглавие: |
|
|
[tex]\vec {AB}(-1,\, 1,\,0),\,\vec {AC}(-1,\,0,\,1)[/tex]
[tex]\vec {AB}(-1,\, 1,\,0).\vec {AC}(-1,\,0,\,1)=(-1).(-1)+1.0+0.1=1[/tex]
Най-простото уранение на права в пространството е векторно параметричното. То изглежда така:
[tex]AB:\, \vec {OA}+t.\vec {AB}[/tex]
С други думи координатите на точките от АВ изглеждат така: (3+(-1).t, -1+1.t, 3+0.t)=(3-t, -1+t, 3).
Нека D е детерминантата от коефициентите на с-мата. Пресметни я. Сега замести І стълб със свободните членове и нека новата детерминанта е D1. Тогава х1=(D1)/D. И т.н.
|
|
|
 |
Огледалото Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Nov 24, 2008 10:54 pm Заглавие: |
|
|
Тъкмо се прибирам от помощна среща с приятели по въпроса за тоя вариант І. Голям проблем се оказа намирането на уравнението на правата АВ в R3 и последващото го условие 4). И най вече кое точно уравнение е "уравнението" защото има поне 8. В крайна сметка стигнахме до извода че трябва да е Нормално уравнение на права в равнината (х cos алфа + y sin алфа - p=0) тъй като ще ми трябва за 4), но от къде да се вземат тия синус и косинос. Много се обърках.
| gdimkov написа: | | І. 1) Пресмятаме дължините на трите отсечки АВ, ВС и СА. И трите са sqrt(2). Следователно триъгълникът е равностранен. Сега въпросът е с какви средства да намерим лицето му. Най-лесно е да използваме следната формула за лице: 1/2.(страна).(страна).sin от ъгъла между тях. |
А може и
| Description: |
|
| Големина на файла: |
19.7 KB |
| Видяна: |
4575 пъти(s) |

|
|
|
|
 |
savage309 Напреднал

гласове: 3
|
Пуснато на: Tue Nov 25, 2008 11:37 am Заглавие: |
|
|
| ferry2 написа: | | За 2-ра предполагам,че трябва да се ползва метод на Гаус! |
Или пък да се ползва решаване на ум
|
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Tue Nov 25, 2008 2:30 pm Заглавие: |
|
|
| Надявам се, че не се съмнявате, че знам много начини за пресмятане не лицето на равностранене триъгълник, след като знаем страната му. Но "некои" преподаватели държат това да стане по точно определен начин. Затова предложих формулата със sinx.
|
|
|
 |
gdimkov Напреднал
|
Пуснато на: Tue Nov 25, 2008 2:43 pm Заглавие: |
|
|
[quote="Огледалото"]Тъкмо се прибирам от помощна среща с приятели по въпроса за тоя вариант І. Голям проблем се оказа намирането на уравнението на правата АВ в R3 и последващото го условие 4). И най вече кое точно уравнение е "уравнението" защото има поне 8. В крайна сметка стигнахме до извода че трябва да е Нормално уравнение на права в равнината (х cos алфа + y sin алфа - p=0) тъй като ще ми трябва за 4), но от къде да се вземат тия синус и косинУс. Много се обърках.
| gdimkov написа: | | И аз това бих попитал: този ъгъл алфа с кои прави се сключва (едното рамо на ъгъла е самата права). Имайте предвид, че това е уравнение на права в пространството - там имаме три координатни оси. Има два начина за задаване на права в пространството: чрез векторно параметрично уравнение и като пресечница на две равнини. Не искам да натрапвам мнение, но при дадени две точки от правата, най-лесно се пише векторно параметрично уравнение. (Ще си призная честно, че като студент хич не исках да чуя за такова уравнение.) Другият начин - напишете две произволни равнини, минаващи през дадените точки и тяхната пресечница е търсената права. |
|
|
|
 |
Огледалото Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Nov 25, 2008 5:46 pm Заглавие: |
|
|
Мина контролната, мина и замина. Три ще вържем дето беше най-големия зор, че може и повече. Благодаря на всички за това, че ми помогнаха. Някой от мненията наистина свършиха работа ако не на 100 % то за подсещане, което изигра важна роля.
Благодаря отново!
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|