Регистрирайте сеРегистрирайте се

Матурата ще бъде опорочена!

Форум за математика Форуми -> Форум за учители по математика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
administrator
Site Admin

Местожителство: София(Варна)
Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6
гласове: 14

МнениеПуснато на: Sun May 11, 2008 9:15 pm    Заглавие: Матурата ще бъде опорочена!

Матурата ще бъде опорочена!(Една статия на г-н Шумаров)

http://www.math10.com/blog/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 12:03 pm    Заглавие:

след като преди няколко дни безсрамно от министерството заявиха, че критериите ще се правят след матурата....
според общото ниво..
това е най- голямата пародия...
но иначе, щели да осигурят полиция, покрай училищата; всеки зрелостник щял да има уникален код на листата, на които ще пише и куп други щуротии...
помислете си, колко пари ще са необходими за всичко това..
няма лошо, но ако и останалите неща бяха коректни..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nikolavp
Фен на форума

гласове: 13

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 2:03 pm    Заглавие: Re: Матурата ще бъде опорочена!

teacher написа:
Матурата ще бъде опорочена!(Една статия на г-н Шумаров)

http://www.math10.com/blog/
Хмм не казаха ли, че ще дадат някакви бланки с формули. Не че ми е много проблем все пак формулите ги научих в процеса на работа, но тези със сбор и разлика на sin/cos нямам намерение да ги уча. В сайта на заматурите има линк към лист, който има заглавие "Формули към изпитните материали за ДЗИ" няма ли тези неща да бъдат дадени заедно с изпитната тема ?
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 2:04 pm    Заглавие:

ще бъдат...
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

Местожителство: Казанлък/Пловдив
гласове: 28

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 3:55 pm    Заглавие:

В интерес на истината,от човек,който смята да полага матура по математика,трябва да се изискват доста по-задълбочени знания и владеене на материала отколкото въведената погледни-в-листа-с-разрешените-формули система.

P.S.Още повече,че няма и стереометрия!Ако имаше,посредствените 'математици',надяващи се на матурата като вход за ВУЗ,щяха да видят изкарани 100 точки през крив макарон!
Върнете се в началото
soldier_vl
VIP

Местожителство: София
гласове: 22

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 7:27 pm    Заглавие:

Абе тия матури са пародия. Според мен след матурите ще премахнат това с приемането във ВУЗ и аз ако в момента кандидатствах нямаше да разчитам на тях. Щях да се ява просто, за да свикна с изпитната обстановха.
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 7:58 pm    Заглавие:

ObsCure написа:
В интерес на истината,от човек,който смята да полага матура по математика,трябва да се изискват доста по-задълбочени знания и владеене на материала отколкото въведената погледни-в-листа-с-разрешените-формули система.

P.S.Още повече,че няма и стереометрия!Ако имаше,посредствените 'математици',надяващи се на матурата като вход за ВУЗ,щяха да видят изкарани 100 точки през крив макарон!
Стереометрията изобщо не е най - трудния компонент по изпитите. Има такива задача по планиметрия, че ми се повръща, а там в стереометрията са винаги по - елементарни нещата.
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 8:27 pm    Заглавие:

Хаха,особенно стереометрия тип СУ колкото е лесна...а и това,че ти ги разбираш,съвсем не означава,че останалите 56% ги схващат!Хайде да не си създаваме илюзии,повече от ясно е,че планиметрията не е по-трудна от стереометрията!Е,отделни планиметрични задачи сочат обратното,но като цяло пирамидите съвсем не са по-лесни от триъгълниците...'според зависи'.
Върнете се в началото
b1ck0
Напреднал

Местожителство: Варна
гласове: 2

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 8:56 pm    Заглавие:

ObsCure написа:
Хаха,особенно стереометрия тип СУ колкото е лесна...а и това,че ти ги разбираш,съвсем не означава,че останалите 56% ги схващат!Хайде да не си създаваме илюзии,повече от ясно е,че планиметрията не е по-трудна от стереометрията!Е,отделни планиметрични задачи сочат обратното,но като цяло пирамидите съвсем не са по-лесни от триъгълниците...'според зависи'.

Стереометрия тип СУ ..! Това някакъв нов дял от математиката ли е ?
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 9:01 pm    Заглавие:

ObsCure написа:
Мда тия в СУ не са лесни, ма те и толкова ги дават... Точно пък там гъмжи от планиметрия и тя е с някакви допускания и всякакви простотии...

П.С. Ми общо взето ако не е нов дял ще стане, тъй като аз тази година кандидатствам и не съм се насочил натам, но те дават най - стойностните задачи. По другите вузове са "лъжи ме да те лъжа, че можеш да решаваш задачи"

П.С. Тези в УАСГ също дават красавици, ма такива си признавам, че не решавам.
Върнете се в началото
b1ck0
Напреднал

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Mon May 12, 2008 9:04 pm    Заглавие:

Задачите в СУ са толкова "изкуствени" че нямам думи ... Някакви специални случаи на специалните случаи ...
Върнете се в началото
ZAX
Начинаещ

Репутация: 6.8Репутация: 6.8Репутация: 6.8Репутация: 6.8Репутация: 6.8Репутация: 6.8
гласове: 4

МнениеПуснато на: Wed May 14, 2008 4:24 am    Заглавие:

b1ck0 написа:
ObsCure написа:

Стереометрия тип СУ ..! Това някакъв нов дял от математиката ли е ?

Да нов раздел е! Дори разделите са три:
1. СОУ - това което се учи по гимназиите
2. ВУЗ - това което ти трябва за да влзеш в повечето вузове
3. СУ - Още може да го наречем и тип НПМГ или това което ти трябва за да влзеш в СУ
Моята учителка по математика не разбираше дори тип СОУ и се наложи сам да го уча. А за капак чак като се явих на изпита разбрах колко много не знам, защото в училище знанията ми бяха за 6. На изпита в СУ имах 3...

Извод: ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ!

А колкото до матурите, споделям мнението на Ганка Симеонова, че няма по голяма простотия от това да "се определя оценяването според общото ниво на випуска". Още от първия миг в който видях министъра на образованието разбрах че е малоумен, но си признавам че чак такива глупости не вярвах да направи. Значи ако всички са на ниво 2, всички ще имат 6 - поне аз така тълкувам думите му...

А и друго не разбрах - тестове ли ще са по абсолютно всички предмети и или по кои ще са. Защото теста е най голямата простотия, създадена да тласка напред само скапаните зубъри! Един ДЗИ според мен трябва да отразява не само знанията, а преди всичко умението да ги използваш, което тест не може да оцени. Една задача или какъвто и да е бил друг въпрос става много по лесен когато имаш избор измежду няколко отговора един от които задължително верен, но дори да изключим този факт - има вариант да налучкаш без да имаш никакви знания, дори на теория можеш да имаш 6 играейки тото... Това е нелепо... Освен да взема да се явя на няколко матури и да си изкарам 6-тичките, щом ще са толкова по лесни от нормален изпит и разбира се ще може да се преписва, а да не говорим за безумицата да са вход за вузовете. Просто това поставя в неравностойно положение всички които вече са завършили!

Не съм съгласен и с най върховнта простотия: да е задължителна матурата по литература, според мен трябва да е задължителна матурата по математика! Компромис е да са задължителни български език и математика, но не и литература! Това е дискриминация! Замислете се! Има различни типове хора, някой не могат да зубрят! Някой им вървят точните науки, на други изкуствата, на трети езиците!!!
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Wed May 14, 2008 1:56 pm    Заглавие:

ZAX написа:

А колкото до матурите, споделям мнението на Ганка Симеонова, че няма по голяма простотия от това да "се определя оценяването според общото ниво на випуска". Още от първия миг в който видях министъра на образованието разбрах че е малоумен, но си признавам че чак такива глупости не вярвах да направи. Значи ако всички са на ниво 2, всички ще имат 6 - поне аз така тълкувам думите му...

А и друго не разбрах - тестове ли ще са по абсолютно всички предмети и или по кои ще са. Защото теста е най голямата простотия, създадена да тласка напред само скапаните зубъри! Един ДЗИ според мен трябва да отразява не само знанията, а преди всичко умението да ги използваш, което тест не може да оцени. Една задача или какъвто и да е бил друг въпрос става много по лесен когато имаш избор измежду няколко отговора един от които задължително верен, но дори да изключим този факт - има вариант да налучкаш без да имаш никакви знания, дори на теория можеш да имаш 6 играейки тото... Това е нелепо... Освен да взема да се явя на няколко матури и да си изкарам 6-тичките, щом ще са толкова по лесни от нормален изпит и разбира се ще може да се преписва, а да не говорим за безумицата да са вход за вузовете. Просто това поставя в неравностойно положение всички които вече са завършили!

И аз съм съгласен с Ганка, как да ходиш на матура като не знаеш как ще те оценяват?

А за другото ще ти опонирам - теста ако бъде съставен добре може да изисква много съобразителност Wink слагат се уловки и такива неща... не е само за зубъри... а пък налучкването е умряла работа... ако ти дадат 5 възможни отговора шанса да налучкаш всичко е нищожен Wink ако отговорите са подобни също няма да можеш да се ориентираш, освен това са много задачи за малко време => Трябва да ти щрака пипито за да ги направиш всички вярно , тоест се иска СЪОБРАЗИТЕЛНОСТ Wink

Последната промяна е направена от martosss на Sat Sep 27, 2008 8:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ZAX
Начинаещ

Репутация: 6.8Репутация: 6.8Репутация: 6.8Репутация: 6.8Репутация: 6.8Репутация: 6.8

МнениеПуснато на: Sat May 17, 2008 10:07 pm    Заглавие:

martosss написа:
А за другото ще ти опонирам - теста ако бъде съставен добре може да изисква много съобразителност Wink слагат се уловки и такива неща... не е само за зубъри... а пък научкването е умряла работа... ако ти дадат 5 възможни отговора шанса да научкаш всичко е нищожен Wink ако отговорите са подобни също няма да можеш да се ориентираш, освен това са много задачи за малко време => Трябва да ти щрака пипито за да ги направиш всички вярно , тоест се иска СЪОБРАЗИТЕЛНОСТ Wink
НЕ мога да се съглася че малката вероятност оправдава нещата, тъйкато въобще не трябва да се създава такава предпоставка! Освен това при тест се преписва много лесно! Освен това аз съм бавен, което не значи че съм тъп - да бързината е хубаво нещо, но няма отношение към дълбочината на мисълта, а именно това което те прави кадърен! Т.е. за зубъри е!!!

P.S. Ако изключим късмета и преписването - Теста показва само дали знаеш, а изпита показва И дали имаш умението да използваш знанията си!
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sat May 17, 2008 10:27 pm    Заглавие:

ZAX написа:
martosss написа:
А за другото ще ти опонирам - теста ако бъде съставен добре може да изисква много съобразителност Wink слагат се уловки и такива неща... не е само за зубъри... а пък научкването е умряла работа... ако ти дадат 5 възможни отговора шанса да научкаш всичко е нищожен Wink ако отговорите са подобни също няма да можеш да се ориентираш, освен това са много задачи за малко време => Трябва да ти щрака пипито за да ги направиш всички вярно , тоест се иска СЪОБРАЗИТЕЛНОСТ Wink
НЕ мога да се съглася че малката вероятност оправдава нещата, тъйкато въобще не трябва да се създава такава предпоставка! Освен това при тест се преписва много лесно! Освен това аз съм бавен, което не значи че съм тъп - да бързината е хубаво нещо, но няма отношение към дълбочината на мисълта, а именно това което те прави кадърен! Т.е. за зубъри е!!!

P.S. Ако изключим късмета и преписването - Теста показва само дали знаеш, а изпита показва И дали имаш умението да използваш знанията си!
Това че имаш знания почти нищо не значи. Трябва да можеш да се справяш за дадено време. Ако теста е направен добре и квесторите им пука няма да се преписва. Умението да се справяш в определено време с проблем не е по - маловажно от това да имаш задълбочена мисъл. Искам също да ми обясниш как се учи(разбирай зубри) математика, че нещо не мога да разбера...
Върнете се в началото
nikolavp
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sat May 17, 2008 10:36 pm    Заглавие:

ObsCure написа:
Много хубав пример за това, за което спорим бе илюстриран вчера, след като госпожа Симеонова даде тема за СУ от списание Математика. Виж стереометричната задача и ми кажи, че след като направиш едно съображение няма да я решиш на два реда... Аз даже си помислих, че някъде бъркам, защото беше прекалено лесна за 8ма(май това и беше цифрата)
Върнете се в началото
ObsCure
Фен на форума

МнениеПуснато на: Sun May 18, 2008 7:55 pm    Заглавие:

А днешната задача бе хубав пример за това как можеш да прецакаш някой,пренебрегнал раздел 'Сечения+пирамиди'!
Върнете се в началото
Synaptic
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun May 18, 2008 10:19 pm    Заглавие:

Матурите са спънка за едни, рамо за други. Явно от МОН освен, че искат да си измият ръцете и да кажат "Не сме виновни, че образованието куца! Децата са виновниците!" виждат, че нацията затъпява прогресивно. И един вид за умните и можещите матурата е просто поредният тъп изпит, а за другите шанс да се вмъкнат във ВУЗ. Имаше едно предаване за матурите и там един от ТУ (не му помня чина) каза: "Ние ще ги приемем с матури, те половината ще избягат сами след като започне годината". Ама тъпотия е като цяло, а сегашните матури, искат да се каже начин за оценяване след като ги проверят, защото едно 2/3 от вс. ученици ще пропаднат тук.. или пък под привидното мило деяния за тези които нищо не знаят се крие по-лош план - да скъсат добрите, за да не им позволят да се развиват, защото на държавата не й трябват умни хора.. абе конспирация като цяло.. Cool
Върнете се в началото
ZAX
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue May 20, 2008 7:02 pm    Заглавие:

nikolavp написа:
Това че имаш знания почти нищо не значи. Трябва да можеш да се справяш за дадено време. Ако теста е направен добре и квесторите им пука няма да се преписва. Умението да се справяш в определено време с проблем не е по - маловажно от това да имаш задълбочена мисъл. Искам също да ми обясниш как се учи(разбирай зубри) математика, че нещо не мога да разбера...

Както и аз вече казах: знанията не значат абсолютно нищо, точно затова имаш право да ползваш справочник в който са всичките знания които трябва да имаш! Значи щом е така, са съгласни с мен - до тук добре(казал този който падал от 9-тия, като стигнал до 3-тия...). Сега само искам някой да ми обясни защо по дяволите дипломата за средно образование е балообразуващ елемент, за вохд във ВУЗ, следкато има приемен изпит - просто двете взаимно се изключват според мен?! След като много добре се знае брутално ниското ниво на средното и още повече неравностойното оценяване и даване на знания на различните места. Кажи ми как може някой да има 6 по математика, 6 по физика и 2 и на двата изпита и когато аз кандидатствах и изкарах 3.033 или 3.330(не помня кое от двете), но много добре помня когато обявиха че физика приемат и с 2, там 4-то ли 5-то класиране ли стигнаха, че нямаха хора. Значи аз имам 4.33 по физика и 5 по математика в дипломката, т.е. бал 2.5х3.33+4.33+5=17.655<18=3х2+6+6, значи достатъчно много пълни малоумници с 2 на изпита, но отлична диплома са се класирали преди мен, защото аз не бях приет. А според мен разликата между 2 и 3 е най голямата възможна разлика, много по голяма от тази между 3 и 6 например, защото 2 означава че или просто нищо не знаеш или си абсолютно некадърен, а 2 при 6 в дипломата означава че си пълен идиот и гаден долен зубър!!! И ти ме питаш за какви зубъри говоря и как така може да се зубри математика?!

Ми и аз не вярвах докато не го видях с очите си - една съученичка всяка година решаваше абсолютно всички задачи от учебника. Т.е. тя не ги решаваше, защото нито можеше да ги реши, нито можеше да разбере решенията като го види, но за сметка на това можеше да ги научи на изуст, всичките!!! След това ако и дадат задачи от учебника имаше 6, ако и дадат каквито и да било други имаше 2. Аз не мога да си го представя това как се получава, за мен си остава тайнство! Как е възможно да има такава памет и в същото време да е толкова тъпа, просто максимална гавра, но в крайна сметка на хартия тя е по добра от мен, защото май завърши с 6, а аз с 5 Smile Според учителката ми, която също беше крайно некадърна, е важно колко се трудиш, не какви резултати имаш... Нищо че на приемния изпит после имаше 2, а аз 3.33 Smile Което само показва колко ни е качествено образованието. Отличници в училище едва изкарват тройките... И докато нашите умници класират 2 пред 3, което е максималната простотия която съм виждал някога... Докато е така и ВУЗ-овете ще се пълнят с идиоти. Нали ги гледам че след първи курс повече от половината сами се отказват, макар че се знае че влзеш ли вече си завършил... Защо само вземат местата питам аз?!

Освен това съм крайно несъгласен с твоето мнение!!! НАЙ важното е точно това колко е задълбочена мисълта ти(да се разбира IQ). Само и единствено от това зависят твоите способности и само и единствено това трябва да е критерий. Вече при хора на едно и също ниво може да се взима предвид кой е по бърз! Но във всеки друг случай бързината е без значение, защото идва момент в който или можеш да направиш нещо или не и независимо колко си по бавен, ако само ти можеш да се справиш с проблема?! Или казано по друг начин, ако КПД ти е 0 в даден случай, какво е значението колко си бърз?!

Добре, ако ще вадиш хора от горяща зграда е хубаво да си наистина много бърз, но там математика не ти трябва. Обаче като отидеш на изпита и не ти стигне времето за всички задачи, това силно те ущетява спрямо по бързите, но по слаби, които реално, ако не си ограничен във времето биха имали по слаб резултат, а така имат по голям, колкото повече задачи толкова по зле. Отделно ако е тест е най зле, защото ако не си зубрил здраво никога не можеш да се представиш адекватно, там се разчита че повечето неща ще са познати и крайно малкото време за мислене ще остане за малкото непознато, а ако не си зубрил умираш по средата някъде... Но не защото няма да можеш да се справиш, а просто защото времето е крайно малко. Това си е чиста дискриминация!

Разбира се най добре е да си и бърз и умен, но по добре само умен отколкото само бърз. Затова смятам системата за грешна, освен това аз имам 5, а не 6, само и единствено защото никога не ми стигаха 40 минути! А имаше и още една малоумщина, която е дори по голяма - закаха ме за грознопис!!!
Върнете се в началото
ZAX
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue May 20, 2008 7:37 pm    Заглавие:

Synaptic написа:
... Имаше едно предаване за матурите и там един от ТУ (не му помня чина) каза: "Ние ще ги приемем с матури, те половината ще избягат сами след като започне годината". Ама тъпотия е като цяло, а сегашните матури, искат да се каже начин за оценяване след като ги проверят, защото едно 2/3 от вс. ученици ще пропаднат тук.. или пък под привидното мило деяния за тези които нищо не знаят се крие по-лош план - да скъсат добрите, за да не им позволят да се развиват, защото на държавата не й трябват умни хора.. абе конспирация като цяло.. Cool
Да могат да скъсат кадърни хора, както мен например ме преебаха и заради матурата по литература не можах да кандидатствам още същата година следкато завърших, а сори за израза но ми е през кура колко ще имам по литература - подяволите аз никога няма да стана писател! Я да сложат една задължителна матурка по математика, да видиш как 80% няма да я вземат! Но да е с нивото на приемен изпит! Но в същото време сега с по лесничките матури и някаква нагласена система на оценяване "според общото ниво"(пълна глупост) разни малоумници ще почнат да влизат с матури и крадат местата, после зарязват, както много правилно е казал човека, така се преебават много хора!

Разбирам че образованието е много зле, но мисля че като не могат да му помогнат, поне да не провалят нещата още повече! Освен ако е както казваш и това да се прави умишлено, мен поне умишлено са ме цакали цял живот и то по една единствена причина, че винаги съм бил сред глупаци и колкото и да се старая да не ги травмирам с това, просто те го усещат и подсъзнателно те мачкат, от страх ли е от завист ли е, но дори не го правят съзнателно, това е страшното. Само средното нищо има някакъв шанс да оцелее, но пък глупаците са мнозинство и пак оцеляват. И всички се нахвърлят като животни на най добрите, за да ги смачкат ида не изпъкват над тях! Най злобни са некадърните учители. Абе гледа че съм по умен от него, дори материала ми е по ясен от на него, да се засрами, да се възхити, да се занимае индивидуално, не да се ебава...

Дори моята учителка по математика пишеше 6 само на хора които ходят на уроци при нея, което смятам че трябва да започне да се наказва от закона много строго! Защото си е чист рекет и аз какво съм виновен че нямах пари, освен това не смятах че заслужава. Първо тя беше некадърна и след като не може да ме научи в училище, не би трябвало да може и иначе, а ако може и нарочно не го прави, значи вече става престъпление! Макар че да е некадърна също не е малко престъпление. И в двата случая съсипва бъдещето на много хора, но когато е с умисъл трябва да се наказва още по строго според мен!
Върнете се в началото
Garoll
Напреднал

Местожителство: sofia
гласове: 15

МнениеПуснато на: Tue May 20, 2008 7:46 pm    Заглавие:

Къдърните ще влезнат със сигурност...това , че ще вкарат някви бавни за по 1 семестър ще е супер , защото покрай всичко , което откраднат управниците , ще има и нещо за самия университет , така че нека влезнат с матури - да си дадат парите и после сами ще си тръгнат...
А около всичко това в някои специалности на ту покрай тия матури може да влезнат по хубави девойки Laughing Все пак човек не може само да учи...трябва и развлечения да има. Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Форум за учители по математика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.