Пуснато на: Mon May 18, 2009 2:22 pm Заглавие: Няколко задачи..
Значи имам 4 задачи с които така и не успях да се оправя.. Ако някой ми помогне ще съм му много благодарен
Остроъгълен триъгълник АВС е вписан в окръжност k. Прави през А и В, препрендикулярни съотвено на ВС и АС, пресичат k в точки M и N. Докажете,че АС е ъглополовяща на ъгъл МАN и ВС е ъглополовяща на ъгъл МВN.
Докажете че ъгъл чийто връх е вътрешен за окръжност и раменете му минават през краищата на диаметър е тъп.
Триъгълник АВС е вписан в окръжност. Допирателната към окръжността в точката В пресича правата АС в точка Р. Намерете ъглите на триъгълника ако ъгъл ВАС = 40° и АРВ =20°.
Около окръжност с радиус 1 см е описан трапец ABCD като [tex]AD \bot AB[/tex] и [tex]\angle ABC = 30^\circ [/tex]. Намерете периметъра на трапеца.
Регистриран на: 30 Dec 2007 Мнения: 437 Местожителство: SOFIA гласове: 17
Пуснато на: Mon May 18, 2009 7:10 pm Заглавие:
За втората [tex]DEA=\frac{\stackrel{\rotatebox{90}{\Big)}}{BA}+ \stackrel{\rotatebox{90}{\Big)}}{BC} }{2 } [/tex] a [tex]{\stackrel{\rotatebox{90}{\Big)}}{BA} =180^\circ [/tex]
Регистриран на: 30 Dec 2007 Мнения: 437 Местожителство: SOFIA гласове: 17
Пуснато на: Mon May 18, 2009 7:50 pm Заглавие:
Ето и четвърта:
Тъй като AB||CD => допирните точки Q и P са на една права и О е средата на PQ.
Нека М е допирната точка на окр. и AD. Тогава [tex] OM\bot AD [/tex] и [tex]OM ||AB[/tex]. Тогава OM е средна отсечка в APQD => AD=2
Нека [tex]CH\bot AB[/tex]. Тогава CH=AD=2.
ЗА [tex]\Delta CHB[/tex] : BC=2*CH=4
Сега за да бъде един четириъгълник описан трябва двойката срещуположни страни да е равна на другата двойка срещуположни страни => AD+BC=AB+CD=2+4=6
=> P=12
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум