| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Deli1 Редовен

гласове: 13
|
Пуснато на: Thu May 14, 2009 10:38 pm Заглавие: Разполагате с 1 000 000 стоманени топчета, всяко с диаметър |
|
|
| Разполагате с 1 000 000 стоманени топчета, всяко с диаметър 1мм. Възможно ли е да ги опаковате в кутия преносима от един човек |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
         гласове: 5
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 8:36 am Заглавие: Re: Много тежко... |
|
|
| Deli1 написа: | | Разполагате с 1 000 000 стоманени топчета, всяко с диаметър 1мм. Възможно ли е да ги опаковате в кутия преносима от един човек |
В какъв смисъл преносима от един човек? Обемът й или теглото й да са в границите на човешките физически възможности? И ако е обемът - ние трябва да го намерим, а ако е теглото - пак ние да го намерим, така ли? Нещо не схващам...  |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 8:47 am Заглавие: |
|
|
Я да видим, така или иначе.... имаме 1 000 000 топчета = 1023=1003 => кутията може да е кубична със дължина / нека да си представим че топчетата са кубчета със страна 1мм - всяко топче се побира в точо 1 такова кубче / 100мм = 10см =1дм. Значи можем да поберем всичките топчета в кубична кутия с размер 1дм, която е преносима от човек, но аз самият предполагам че отговорът на задачата е отрицателен, 'ма нз защо Ще се учудя ако съм прав  |
|
|
 |
Дидева Редовен
   гласове: 7
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 9:09 am Заглавие: |
|
|
| Vladi_mnt написа: | Я да видим, така или иначе.... имаме 1 000 000 топчета = 1023=1003 => кутията може да е кубична със дължина / нека да си представим че топчетата са кубчета със страна 1мм - всяко топче се побира в точо 1 такова кубче / 100мм = 10см =1дм. Значи можем да поберем всичките топчета в кубична кутия с размер 1дм, която е преносима от човек, но аз самият предполагам че отговорът на задачата е отрицателен, 'ма нз защо Ще се учудя ако съм прав  |
Защото вероятно ще е толкова тежка, че един човек няма да може да я носи.
Като знаеш връзката между маса, обем и плътност:
[tex]\rho =\frac{m}{V}[/tex]
Намери обема на топчетата, използвай, че плътността на стоманата е около [tex]7,65\frac{kg}{dm^{3}}[/tex] и изчисли общата им маса.
(Ако авторът бъде любезен да ни предостави плътността на стоманата, която е имал предвид, ще му бъдем особено признателни ) |
|
|
 |
Deli1 Редовен

|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 9:46 am Заглавие: |
|
|
| 7 850 kg/m3 |
|
|
 |
zaio Редовен

гласове: 12
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 10:16 am Заглавие: |
|
|
Защо ли си мисля, че авторът поства задачи, к има за домашна ? |
|
|
 |
Deli1 Редовен

|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 10:37 am Заглавие: |
|
|
Не са за домашна.Уверявам те.  |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 3:26 pm Заглавие: |
|
|
Кутийката ще тежи приблизително 32,87, което е в границите на човешките възможности. Задачата не е точното място според мен  |
|
|
 |
g_kulekov Напреднал
      гласове: 18
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 5:08 pm Заглавие: |
|
|
| Какво толкова трудно има в тази задача?! Веднага се вижда, че топчетата се побират в кубична кутия с вместимост 1 литър. И даже този куб да е от плътно желязо, ще тежи под 8 килограма, значи може спокойно да се носи с една ръка, даже и на един пръст! |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 7:20 pm Заглавие: |
|
|
| g_kulekov написа: | | Какво толкова трудно има в тази задача?! Веднага се вижда, че топчетата се побират в кубична кутия с вместимост 1 литър. И даже този куб да е от плътно желязо, ще тежи под 8 килограма, значи може спокойно да се носи с една ръка, даже и на един пръст! |
ДУУУУУУУ, ти си 'начи маЧина, братче, аз мога само по 2-3 килограма / повече не съм се и опитвал де - за какво? Тук, в този форум и по състезанията хората не те гледат колко можеш да дигаш, с един пръст при това /
PS Не се опитвам да те обидя или подиграя / просто се опитвам да изкарам малко смях, защото аз се радвам на малките неща в живота особено ценя самоиронията / |
|
|
 |
mkmarinov Напреднал
      гласове: 32
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 7:34 pm Заглавие: |
|
|
| Vladi_mnt написа: |
ДУУУУУУУ, ти си 'начи маЧина, братче, аз мога само по 2-3 килограма / повече не съм се и опитвал де - за какво?/ |
Булката на сватбата друг ще я носи . |
|
|
 |
soldier_vl VIP
   гласове: 22
|
Пуснато на: Fri May 15, 2009 9:45 pm Заглавие: |
|
|
| Мойте сметки са грешни: получава се приблизително 4,108кг. в предния пост съм смятал 1мм радиус, а то е 1мм диаметъра |
|
|
 |
Vladi_mnt Редовен
|
Пуснато на: Sat May 16, 2009 7:53 am Заглавие: |
|
|
| mkmarinov написа: | Булката на сватбата друг ще я носи . |
Нз дали се отнася до мен, ама се чувствам затапен (( И ВЕСЕЛ!!! )) и се смея  |
|
|
 |
dgs Редовен
|
Пуснато на: Sat May 16, 2009 10:02 am Заглавие: |
|
|
Може би в тая задача ако се промени условието (някак си), ще става въпрос за някаква такава идея:
1. Осем сачми с радиус r имат същия обем като една сачма с радиус 2r.
2. От друга страна осем сачми с радиус r се побират в куб със страна 2r, в който се побира една сачма с радиус 2r
От тези 1. и 2., може да се направи някакъв приблизителен извод, че ако имаме две еднакви по размер торби и ги напълним със сачми, такива че в едната торба сачмите са с един радиус, а в другата с друг радиус, то двете торби ще имат еднакво тегло. |
|
|
 |
|