| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Tue May 12, 2009 9:55 pm Заглавие: От какво се впечетляват земните |
|
|
| Гледам, че има тема "От какво биха се впечетлили извънземните" и там може само да се спекулира, реших да питам същото земните. Какво ви впечетлява(е впечетлило)? Естесвено сатва дума за неща от математиката. Имам следната забележка. Всяко нещо в математиката е интересно и впечетлщващо когато го види човек за първи път. Бих искал да чуя кои неща са оставили силно впечетление и се открояват от останалите. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 2:27 pm Заглавие: |
|
|
Досто силно впечатление ми направиха някои приложения на верижните дроби  |
|
|
 |
dgs Редовен
    гласове: 13
|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 4:41 pm Заглавие: |
|
|
| Какво е "верижна дроб" ? (питам щото не знам) |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 5:21 pm Заглавие: |
|
|
Въпреки, че хич ме няма по ТЧ, днес пак си препрочитах една любима книжка. Та, какво пак ме впечатли..
Повечето знаят, какво е съвършено число ( число, което е равно на сбора на делителите си). Още на времето Евклид е открил, че съвършените числа са винаги произведения на две числа, едното от които е степен на двойката, а другото е следващата степен на 2 без 1. Но, въпреки, че съществуват твърде много числа, сборът на чиито делители е с 1 по- малък от самото число, т.е. те са само "леко непълни", няма числа, които са "леко препълнени". И до днес мисля, не е намерено нито едно число, сборът на чиито делители да е с 1 по- голям от самото число. |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 5:49 pm Заглавие: |
|
|
| Информацията на Ганка е малко непълна и неточна .Първо, Евклид е открил, че числата [tex]2^n(2^{n+1}-1)[/tex] при прости [tex](2^{n+1}-1)[/tex] са съвършени числа. Това е по-късно доказано от Ойлер и май се наричаше формула на Евклид-Ойлер.Между другото, простите числа от вида [tex](2^{n+1}-1)[/tex] се наричат прости числа на Мерсен и е открит въпрос дали техният брои е краен. Освен това, отворен е въпросът и дали има нечетни съвършени числа- засега такива не са известни, т.е не се знае дали всички съвършени числа са от горният вид. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 6:16 pm Заглавие: |
|
|
Възможно е, да е открил за прости, но едно от най- големите числа до сега е
[tex]2^{216090}(2^{216091}-1) [/tex], а при него степенният показател не е прост.
А, за това дали е открил само за прости, може да се спори и пак надали ще се стигне до истината.  |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 6:20 pm Заглавие: |
|
|
| Който разбере горният пост или по-точно връзката с това, което написах, моля да го обясни, защото аз лично не мога да го разбера... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 6:28 pm Заглавие: |
|
|
| и аз не се разбрах. имаш предвид, че [tex]2^n-1 [/tex] е просто, нали? сори, аз разбрах нещо друго. Да, това е така.. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 7:23 pm Заглавие: |
|
|
Впечатлиха ме методите за разлагане на уравнения, та било и то квадратни - Хорнер, метод на неопределените коефициенти, отделяне на точен квадрат и други
П.П. Извинявам се, че не съм писал по темата, но прочетох само заглавието 
Последната промяна е направена от martosss на Wed May 13, 2009 9:29 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
FuckYouAll Редовен
  гласове: 16
|
Пуснато на: Wed May 13, 2009 8:25 pm Заглавие: |
|
|
| Аз най-много се впечатлих от числото [tex]\pi[/tex] и от числото [tex]\varphi [/tex] (1.618)... |
|
|
 |
krainik Фен на форума
|
Пуснато на: Fri May 29, 2009 8:50 pm Заглавие: |
|
|
| Schrodinger написа: | | Аз най-много се впечатлих от числото [tex]\pi[/tex] и от числото [tex]\varphi [/tex] (1.618)... | Уау, и какво точно те впечатли в тях? |
|
|
 |
Korpiklaani Начинаещ

гласове: 3
|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 7:13 pm Заглавие: Re: От какво се впечетляват земните |
|
|
| martin.nikolov написа: | | Всяко нещо в математиката е интересно и впечатляващо |
За теб - може би всяко нещо наистина е. Но има неща, които за мен са ужас и карат мозъка ми да ври и кипи в опити да си спомни нещо по темата. Ето сега, например - готвя се за кандидатстване и си припомням неща, които съм учил преди 5-6 години. С повечето се справям, но модулите направо ми подуват мозъка. Когато ги учих в техникума се справях с тях. Сега, обаче, колкото и да ги упражнявам и да чета урока нищо, ама съвсем нищо не ми говори написаното там нито упражненията помагат. Все едно уча китайски за напреднали - така се чувствам.  |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Wed Jun 17, 2009 7:28 pm Заглавие: Re: От какво се впечетляват земните |
|
|
| Korpiklaani написа: | | martin.nikolov написа: | | Всяко нещо в математиката е интересно и впечатляващо |
За теб - може би всяко нещо наистина е. Но има неща, които за мен са ужас и карат мозъка ми да ври и кипи в опити да си спомни нещо по темата. Ето сега, например - готвя се за кандидатстване и си припомням неща, които съм учил преди 5-6 години. С повечето се справям, но модулите направо ми подуват мозъка. Когато ги учих в техникума се справях с тях. Сега, обаче, колкото и да ги упражнявам и да чета урока нищо, ама съвсем нищо не ми говори написаното там нито упражненията помагат. Все едно уча китайски за напреднали - така се чувствам.  |
Очевидно това е субективно. Бях го написал за да ги накарам да пишат неща които наисти на са оставили някакво впечетелие, а не просто да дават стандартни отговори. |
|
|
 |
|