| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Skirtel Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 05, 2009 9:40 am Заглавие: Моля ви помогнете ми с тази зада, спешно е |
|
|
Ако може някой да ми помогне с решаването на тази задача. Благодаря предварително
Точката H е среда на основата AB на равнобедрения триъгълник ABC. Построен е перпендикулярът HE към BC, E принадлежи на BC. Ако отчка O е средата на отсечка HE докажете, че AE е перпендикулярна на CO.
Упътване: Постройте перпедникуляра от точката A към BC и разгледайте подобни триъгълници. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Skirtel Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 05, 2009 8:07 pm Заглавие: |
|
|
Няма ли кой да помогне за тая задача, спешно е  |
|
|
 |
mathinvalidnik Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Tue May 05, 2009 8:50 pm Заглавие: |
|
|
За Четвъртък ли ти трябва  |
|
|
 |
Skirtel Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 05, 2009 9:03 pm Заглавие: |
|
|
Да, за четвъртък, но съм първа смяна, така че трябва да съм намерил решение до сряда вечерта Аз се помъчих да я реша, ама не ми се отдаде, все се въртя около едни и същи работи и ме заболя главата . Някой ако успее да я реши ще съм много благодрен.  |
|
|
 |
mathinvalidnik Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Tue May 05, 2009 10:32 pm Заглавие: |
|
|
| Skirtel написа: | Да, за четвъртък, но съм първа смяна, така че трябва да съм намерил решение до сряда вечерта Аз се помъчих да я реша, ама не ми се отдаде, все се въртя около едни и същи работи и ме заболя главата . Някой ако успее да я реши ще съм много благодрен.  |
Ще си останеш ли от Ливърпул дори и да не спечелим титлата тая година........  |
|
|
 |
Skirtel Начинаещ

|
Пуснато на: Tue May 05, 2009 10:52 pm Заглавие: |
|
|
Много ясно YNWA |
|
|
 |
Skirtel Начинаещ

|
Пуснато на: Wed May 06, 2009 6:30 pm Заглавие: |
|
|
Айде ве хора, няма ли да се намери някой да реши задачата?  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed May 06, 2009 7:32 pm Заглавие: |
|
|
Имам проблеми с карметал, затова няма да пускам чертеж. Построй медианата HQ в [tex]HEB [/tex] Тогава HQ ще е средна отсечка в [tex]\Delta AEB=>HQ//AE[/tex]
Значи ще е достатъчно, да докажем, че [tex]CO\bot HQ[/tex] CO-медиана в [tex]\Delta HEC [/tex]
Но двата триъгълника [tex]\Delta HEC; \Delta BEH[/tex] са подобни и [tex]CO; HQ [/tex] са съответно прпорционални, защото са медиани към пропорционални страни=>триъгълниците
[tex]\Delta HCO; \Delta BQH [/tex] също са подобни=>ако означим
[tex]\angle HCE=\alpha =>BHE=\alpha ; \angle HCO=x=>\angle BHQ=x=>\angle CHE=90^\circ -\alpha ; \angle EHQ=\alpha -x [/tex]
Тогава от [tex]\Delta HTC [/tex] (Т е пресечната точка на СО и HQ) =>
[tex]\angle HTC=180^\circ -(\angle CHO+\angle HCO)=180^\circ -(x+90^\circ -\alpha +\alpha -x)=90^\circ =>CO\bot HQ=>CO\bot AE [/tex]
ПП. Не съм ползвала упътването в задачата  |
|
|
 |
Skirtel Начинаещ

|
Пуснато на: Wed May 06, 2009 9:37 pm Заглавие: |
|
|
| БЛАГОДАРЯ МНОГО !!! |
|
|
 |
koteto_09 Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Nov 18, 2009 2:02 pm Заглавие: Re: Моля ви помогнете ми с тази зада, спешно е |
|
|
| Ако може някой да ми помогне с решаването на задачи от типа:Да се докаже, че средната отсечка на трапеца, разполовява всяка отсечка, краищата на която лежат върху двете основи. Благодаря предварително!!! |
|
|
 |
|