Регистрирайте се
Една на пръв поглед лесна задача за ГМТ...
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shtery Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Apr 30, 2009 2:47 pm Заглавие: Една на пръв поглед лесна задача за ГМТ... |
|
|
Имам следната задача за домашна:
Дадени са права a и точки A, B [tex]\in [/tex] a. Разгледайте всички двойки допиращи се окръжности, едната от които се допира още и до правата a в точката A, а другата се допира още и до правата a в точката B. Намерете геометричното място на допирните точки на допирните точки на двете окръжности.
Задачата ми е с очеизваден отговор - окръжност с d=AB, но нито знам как да го докажа, нито знам как се записват решенията на подобен вид задачи
Мерси предварително
Задачата ми е за ваканцията |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Thu Apr 30, 2009 7:03 pm Заглавие: |
|
|
Не съм писал решение на подобна зада4а поне 30 год., но бих го написал така:
1. Нека две такива окр. се допират в т.С - докажи, че тя лежи на окр. с диаметър АВ.
2. Нека Д е от окр. с диаметър АВ, покажи как се построяват двете допиращи се окр.
Кой клас си? |
|
|
 |
Tinna Редовен
    гласове: 19
|
Пуснато на: Thu Apr 30, 2009 8:11 pm Заглавие: |
|
|
Предполгам, че shtery е в 8-ми клас.
Малко по- подробно обяснение:
Когата се търси ГМТ, които притежават определено свойство, трябва да се докажат 2 твърдения:
І. Ако една точка, притежава даденото свойство, то тя принадлежи на ГМТ;
ІІ. Ако една точка принадлежи на ГМТ, то тя притежава даденото свойство.
Използвай упътването на r2d2, а ако не се справиш- ще помогна. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети You cannot attach files in this forum Може да сваляте файлове от този форум
|
|