| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mm_mimeto Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 21, 2009 3:05 pm Заглавие: Троен интеграл |
|
|
Решете интеграла: [tex] \int_{0}^{1 } \int_{0}^{x } \int_{0}^{xy } (3x-4y)dxdydz[/tex]
моля за помощ защото въобще не ги разбирам и ще съм ви много благодарна  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Flame Редовен

гласове: 16
|
Пуснато на: Wed Apr 22, 2009 4:32 pm Заглавие: Re: троен интеграл |
|
|
| mm_mimeto написа: | Решете интеграла: [tex] \int_{0}^{1 } \int_{0}^{x } \int_{0}^{xy } (3x-4y)dxdydz[/tex]
Защо така бе Миме, никой не ти обръща внимание.
Еденичен, дворн, троен, четворен .... все едно.
Сега по сериозно, надявам се това dxdydz да си написала по инерция. Това е троен определен интеграл и следвайки логиката на границите имаш интегриране първо по z,след това по y и накрая по х. Така или иначе това е само един запис, важно е дали ще го решиш правилно. При всяко интегриране гледаш на променливите по които не се интегрира, като на константи. Всички интеграли, които се получават без изключение са от табличен тип пробвай се.
 |
|
|
 |
mm_mimeto Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Apr 26, 2009 10:00 am Заглавие: |
|
|
| имам представа как се решават интегралите и затова започнах и този да решавам но започвам да се обърквам и всеки път получавам различен отговор |
|
|
 |
Flame Редовен

гласове: 16
|
Пуснато на: Mon Apr 27, 2009 2:44 pm Заглавие: Re: троен интеграл |
|
|
| mm_mimeto написа: | Решете интеграла: [tex] \int_{0}^{1 } \int_{0}^{x } \int_{0}^{xy } (3x-4y)dxdydz[/tex]
Тук виждам, че имам един ангажимент. Даден е троен интеграл, решаваме първо по Z.
[tex] \int_{0}^{xy } (3x-4y)dz = (3x-4y) \int_{0}^{xy }dz= (3x-4y)z\left|\begin{array}{c}xy \\0\end{array}\right.=3yx^2 - 4xy^2 [/tex]
Продължаваме с интегриране по y
[tex]\int_{0}^{x }(3yx^2 - 4xy^2)dy=(\frac{3 x^2 y^2}{2}-\frac{4 x y^3}{3})\left|\begin{array}{c}x \\0\end{array}\right.=(\frac{3 x^2 x^2}{2}-\frac{4 x x^3}{3})=\frac{x^4}{6}[/tex]
Продължаваме с интегриране по x
[tex]\int_{0}^{ 1} \frac{x^4}{6}dx=\frac{x^5}{ 30}\left|\begin{array}{c}1 \\0\end{array}\right.=\frac{1}{30} [/tex]
И така:
[tex]\int_{0}^{1 } \int_{0}^{x } \int_{0}^{xy } (3x-4y)dxdydz=\frac{1}{30}[/tex]
Ако нещео не е ясно заповядай пак..  |
|
|
 |
mm_mimeto Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Apr 27, 2009 4:56 pm Заглавие: |
|
|
много много мерси за помоща защото я решавах 10 пъти и пак не излизаше трябва да те почерпя  |
|
|
 |
|