| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
v1rusman Напреднал

гласове: 10
|
Пуснато на: Sun Apr 19, 2009 7:43 pm Заглавие: Задача от сп. "Квант" |
|
|
| зад. (сп. "Квант") Намерете всички двойки цели числа (x, y), удовлетворяващи равенството: [tex]\frac{x^7-1}{x-1 }=y^5-1 [/tex]. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Wed Apr 29, 2009 4:10 pm Заглавие: |
|
|
| Кога ще ни кажеш решението? Ако се използва алгебрична теория на числата, може да се реши сравнително лесно. Но щом е дадена в Квант трябва да има ученическо решение. Аз не можах да измисля нищо, но ми е интересно да видя тарикатското решение. |
|
|
 |
v1rusman Напреднал

гласове: 10
|
Пуснато на: Fri May 01, 2009 2:40 pm Заглавие: |
|
|
| MM ми каза, че задачата била доста известна и са му я обяснявали и решили на лекция. Предполагам, че неговото решение ще е най - интересно. Решението, с което аз разполагам, е от самото списание. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Fri May 01, 2009 5:15 pm Заглавие: |
|
|
| v1rusman написа: | | MM ми каза, че задачата била доста известна и са му я обяснявали и решили на лекция. Предполагам, че неговото решение ще е най - интересно. Решението, с което аз разполагам, е от самото списание. |
Добре, кажи идеята или дай опътване. Или искаш да оставиш хората да и мислят още малко. Аз ще я пробвам още веднъж. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Fri May 01, 2009 5:24 pm Заглавие: |
|
|
| v1rusman написа: | | MM ми каза, че задачата била доста известна и са му я обяснявали и решили на лекция. Предполагам, че неговото решение ще е най - интересно. Решението, с което аз разполагам, е от самото списание. |
Мисля, че излезе. Уравнението няма решение по модул 11. Което е страно щото това беше първото нещо което пробвах но явно съм сбъркал в сметките. Може и сега да бъркам, ще проверч. |
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Fri May 01, 2009 5:33 pm Заглавие: |
|
|
Използва се лемата:
Ако p и q са прости числа и [tex]\frac{a^{p}-1}{a-1}\equiv 0 \left(mod q\right)[/tex], за някое естествено число a, то [tex]p=q[/tex] или [tex]q\equiv1\left(mod p\right)[/tex]. |
|
|
 |
martin.nikolov Напреднал

|
Пуснато на: Fri May 01, 2009 5:50 pm Заглавие: |
|
|
| MM написа: | Използва се лемата:
Ако p и q са прости числа и [tex]\frac{a^{p}-1}{a-1}\equiv 0 \left(mod q\right)[/tex], за някое естествено число a, то [tex]p=q[/tex] или [tex]q\equiv1\left(mod p\right)[/tex]. |
Прошерих си сметките, сбъркал съм. Сега ще помисля върху опътването. |
|
|
 |
|