| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
MorningEnergy Начинаещ

гласове: 2
|
Пуснато на: Tue Apr 07, 2009 6:43 pm Заглавие: Въпрос относно спресмятане на логаритъм. |
|
|
Как да сметна логаритъм наторален от някое число?
Конкретно ми трябва за 3.77 и 4.46? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ferry2 Напреднал

гласове: 24
|
Пуснато на: Tue Apr 07, 2009 7:44 pm Заглавие: |
|
|
[tex]\ln(3.77)=1.3271[/tex]
[tex]\ln(4.46)=1.4951[/tex] |
|
|
 |
MorningEnergy Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Apr 07, 2009 10:28 pm Заглавие: |
|
|
Мерси.
А как се пресмятат такива логаритми?
Понеже ще ми се налага за в бъдеще и трябва да знам. |
|
|
 |
ferry2 Напреднал

гласове: 24
|
Пуснато на: Tue Apr 07, 2009 10:31 pm Заглавие: |
|
|
| Ами не знам честно казано. Аз използвах една програма - Maple, тя ги сметна! Иначе ще ми е интересно да разбера и аз, ако някой знае може да обясни! |
|
|
 |
Synaptic Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Apr 08, 2009 4:59 am Заглавие: |
|
|
| Попаднах на нещо, тук, ама прекалено много ми спи, за да видя дали работи. |
|
|
 |
Arven Начинаещ
|
Пуснато на: Wed Apr 08, 2009 5:15 am Заглавие: |
|
|
| Натурален логаритъм - обикновенно наричан хиперболичен логаритъм - е логаритъм с основа е, където е е ирационална константа (Неперовата константа), приблизително равна на 2,71828182845. Чрез функцията логаритмуване се намира показателя на степента при известна основа. В случая основата е винаги е - понеже става въпрос за натурален логаритъм. В конкретните случаи търсим показателя на степента при основа е - а именно - на каква степен трябва да повдигнем е, за да получим съответно 3,77 и 4,46. Гугъл ще сметне със същия успех като Maple - само изписваш израза в полето за търсене. Също повечето електронни калкулатори разполагат с подобни функции за пресмятане на логаритми, степенуване, коренуване и т.н. По принцип задача, сведена до ln или lg се пресмята с научен калкулатор (ако не е табличен разбира се). |
|
|
 |
Synaptic Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Apr 08, 2009 5:34 am Заглавие: |
|
|
| Arven написа: | | Натурален логаритъм - обикновенно наричан хиперболичен логаритъм - е логаритъм с основа е, където е е ирационална константа (Неперовата константа), приблизително равна на 2,71828182845. Чрез функцията логаритмуване се намира показателя на степента при известна основа. В случая основата е винаги е - понеже става въпрос за натурален логаритъм. В конкретните случаи търсим показателя на степента при основа е - а именно - на каква степен трябва да повдигнем е, за да получим съответно 3,77 и 4,46. Гугъл ще сметне със същия успех като Maple - само изписваш израза в полето за търсене. Също повечето електронни калкулатори разполагат с подобни функции за пресмятане на логаритми, степенуване, коренуване и т.н. По принцип задача, сведена до ln или lg се пресмята с научен калкулатор (ако не е табличен разбира се). |
А като ти се наложи някъде да го сметнеш и нямаш компютър, телефон или научен калкулатор, какво правим?! Теоритично така ..  |
|
|
 |
Arven Начинаещ
|
Пуснато на: Thu Apr 09, 2009 3:08 am Заглавие: |
|
|
Ами не теоретично, а практично ще повдигаш е на незнайно коя степен - налучквайки естествено, така че да получиш 3,77 и после същата процедура за 4,46.  |
|
|
 |
mathinvalidnik Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Thu Apr 09, 2009 10:38 pm Заглавие: |
|
|
[tex]log_{2.7}7.29=x[/tex] това аз си го обяснявам така: на коя степен повдигаме 2.7 за да получим 7.29 и това е 2 тоест.... има точно решение в този случай но ако работиш под уиндоус и наистина искаш да пресметнеш натурален логаритъм от някакво число ест по-голямо от нула влизаш в калкулатора,който работи под уиндоус в менюто отгоре.където е изглед даваш на научен режим(ако ти е на кирилица),а ако е на латиница даваш второто .... може би science или нещо такова и набираш числото,което ти е под логаритъма в твоя случай 3.77 и 4.46 и цъкаш върху опцията ln и ти излиза с точност до ...... където ти трябва общо взето ... айде успех  |
|
|
 |
|