| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
FuckYouAll Редовен
  гласове: 16
|
Пуснато на: Mon Mar 30, 2009 6:30 pm Заглавие: Безобидна задачка |
|
|
| В ▲АВС са построени медианите към катетите, така че тангенсът на острия ъгъл между тях е равен на √5/4. На колко е равен тангенс α?
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
estoyanovvd Фен на форума

гласове: 67
|
Пуснато на: Tue Mar 31, 2009 3:20 pm Заглавие: |
|
|
[tex]\sqrt{5} [/tex] или [tex]\frac{1}{ \sqrt{5} }. [/tex]
И кога ще си кажеш истинските години?!
|
|
|
 |
FuckYouAll Редовен
|
Пуснато на: Tue Mar 31, 2009 6:23 pm Заглавие: |
|
|
| estoyanovvd написа: | [tex]\sqrt{5} [/tex] или [tex]\frac{1}{ \sqrt{5} }. [/tex]
И кога ще си кажеш истинските години?!  |
Може ли решение?
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Tue Mar 31, 2009 6:23 pm Заглавие: |
|
|
Емо, човекът е седми клас!
Това, че нито ти, нито аз, а може би и никой друг в 7 клас си е нямал хабер от тригонометрия си е за наша сметка!
То иначе аз щях да се кръстя Ферма, ти Гаус и т.н.!
Дали Schrodinger (истинкият) е знаел що се тангенс в 7-ми клас? Басирам се, че не! Ама акселерацията е нещо страхотно!
Аз в седми и за малка теорема на Ферма не бях чувал
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
|
Пуснато на: Tue Mar 31, 2009 6:30 pm Заглавие: |
|
|
Schrodi!
Ето ти упътване: озна4и катетите с а и в. Намери медианите. Приложи котангенсова теорема за АГВ (Г-медицентъра) и си готов (лицето на АГВ = 1/3 от това на АВС).
Друго решение: Въведи си коорд. с-ма и пресметни скаларното произведение (това по-ми харесва за 7-ми клас )
|
|
|
 |
FuckYouAll Редовен
|
Пуснато на: Tue Mar 31, 2009 7:10 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | Емо, човекът е седми клас!
Това, че нито ти, нито аз, а може би и никой друг в 7 клас си е нямал хабер от тригонометрия си е за наша сметка!
Дали Schrodinger (истинкият) е знаел що се тангенс в 7-ми клас? Басирам се, че не! Ама акселерацията е нещо страхотно!
Аз в седми и за малка теорема на Ферма не бях чувал  |
О, извинете, че попитах! И сигурно това какво си чувал ти е мерило за това какво са чували останалите хора...все пак благодаря за упътването. Сега ще пробвам с тази теорема, но 100% има и по-лесен начин.
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Tue Mar 31, 2009 9:15 pm Заглавие: |
|
|
Коларов, група в)
Кажи, кое не е ясно по задачата?
|
|
|
 |
FuckYouAll Редовен
|
Пуснато на: Tue Mar 31, 2009 9:31 pm Заглавие: |
|
|
| ганка симеонова написа: | Коларов, група в)
Кажи, кое не е ясно по задачата? |
А, мерси. Точно от там е. Ами аз не знам котангенсова теорема...така че пробвах всичко, което съм чел за медиани...нищо не ми помага
|
|
|
 |

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Tue Mar 31, 2009 11:30 pm Заглавие: |
|
|
| Schrodinger написа: | | r2d2 написа: | Емо, човекът е седми клас!
О, извинете, че попитах! И сигурно това какво си чувал ти е мерило за това какво са чували останалите хора...все пак благодаря за упътването. Сега ще пробвам с тази теорема, но 100% има и по-лесен начин. |
Прекалено изнервено и наранено дете, струва ми се! Какво ли му е докарало това психическо напрежение ??? Тъпи даскали или прекалено амбициозни родители???
|
|
|
 |
FuckYouAll Редовен
|
Пуснато на: Wed Apr 01, 2009 8:51 am Заглавие: |
|
|
| estoyanovvd написа: | | Schrodinger написа: | | r2d2 написа: | Емо, човекът е седми клас!
О, извинете, че попитах! И сигурно това какво си чувал ти е мерило за това какво са чували останалите хора...все пак благодаря за упътването. Сега ще пробвам с тази теорема, но 100% има и по-лесен начин. |
Прекалено изнервено и наранено дете, струва ми се! Какво ли му е докарало това психическо напрежение ??? Тъпи даскали или прекалено амбициозни родители???  |
Добре, а може ли, когато питам за задача, да не ми се обсъжда статута, а просто да получавам отговор в числа и букви? Нищо друго не искам! Просто задавам въпрос и получавам коментар от сорта на "прекалено изнервено и наранено дете", с психически проблеми и "амбициозни родители"...с нещо да съм те провокирал, а?
И по-скоро от къде ти хрумна всичко това?
Благодаря за упътването, което бе сравнимо с излишния ти коментар.
|
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Thu Apr 02, 2009 7:12 pm Заглавие: |
|
|
Упътването на stoqnov си е съвсем нормално, но за да не си помислиш, че съм се бъзикал ето и моето решение:
1. Котангенсова теорема: При стандартните означения за произволен триъгълник имаме
[tex]\cot C=\frac{a^2+b^2-c^2}{4S}[/tex]. Доказва се, чрез косинусова теорема.
Прилагаме я за триъгълника AGB (G-е медицентъра). Имаме [tex]\cot G=\frac{AG^2+BG^2-c^2}{4S_1}=\frac{\frac{4}{9}m_a^2+\frac{4}{9}m_b^2-c^2}{4_S1}=\frac{2b^2+2c^2-a^2+2a^2+2c^2-b^2-9c^2}{36S_1}[/tex]
Използвана е само теоремата за медианата!
Или [tex]\cot G=\frac{a^2+b^2-5c^2}{36S_1}= \cot G=\frac{a^2+b^2-5c^2}{12S_{ABC}}[/tex]. Toва е вярно за произволен триъгълник!
За правоъгълен тр. получаваме: [tex]\cot G=-\frac{2c^2}{3ab}=-\frac{2c^2}{c\sin \alpha c \cos \alpha}=-\frac {4}{\sin 2\alpha}[/tex].
Мисля, че е редно да се оправиш сам от тук нататък, ако не си седмокласник. Ама днес като прочетох, че решаваш зада4и и пиеш бира съм убеден, че не си!
|
|
|
 |
FuckYouAll Редовен
|
Пуснато на: Thu Apr 02, 2009 7:45 pm Заглавие: |
|
|
Мерси за решението.
ПП. Пропусна, че и гювеч ям. По тази логика кой клас съм
Получавам, че sin2α=√5. И сега какво?
|
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Fri Apr 03, 2009 2:32 pm Заглавие: |
|
|
[tex]\cot G=-\frac {4}{3\sin 2\alpha}.[/tex]
Така е правилно. Пропуснал съм 3 в знаменателя!
Иначе [tex]\sin2\alpha = sqrt{5} [/tex]няма решение.
Изрази [tex]\sin2\alpha[/tex], чрез танг алфа!
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Apr 05, 2009 5:37 pm Заглавие: |
|
|
| Schrodinger написа: | | estoyanovvd написа: | | Schrodinger написа: | | r2d2 написа: | Емо, човекът е седми клас!
Прекалено изнервено и наранено дете, струва ми се! Какво ли му е докарало това психическо напрежение ??? Тъпи даскали или прекалено амбициозни родители???  |
Добре, а може ли, когато питам за задача, да не ми се обсъжда статута, а просто да получавам отговор в числа и букви? Нищо друго не искам! Просто задавам въпрос и получавам коментар от сорта на "прекалено изнервено и наранено дете", с психически проблеми и "амбициозни родители"...с нещо да съм те провокирал, а?
И по-скоро от къде ти хрумна всичко това?
Благодаря за упътването, което бе сравнимо с излишния ти коментар. |
И какво му е на упътването ми, че немога да се сетя?!?! Не знаеш ли формулата за медианата в триъгълник, изразена чрез страните?!
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sun Apr 05, 2009 5:41 pm Заглавие: |
|
|
Упътването ти е, супер. Аз я реших малко или повече дърварската