Регистрирайте сеРегистрирайте се

Права в квадратна мрежа

Форум за математика Форуми -> Геометрия
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
marshal
Напреднал

Местожителство: София
гласове: 17

МнениеПуснато на: Fri Mar 27, 2009 7:35 pm    Заглавие: Права в квадратна мрежа

Имаме квадратна мрежа. Линиите, с които е образувана мрежата ще наричам ребра, а точките където ребрата се пресичат - върхове.

Съществува ли права, която не минава през нито един връх, не сключва ъгъл от 45° с някое ребро и не е успоредна на някое ребро?

ПП: Тази задача ми хрумна докато разглеждах плочките в тоалетната. Laughing Laughing Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
dim
Напреднал

Репутация: 45.7Репутация: 45.7Репутация: 45.7Репутация: 45.7Репутация: 45.7
гласове: 21

МнениеПуснато на: Sat Mar 28, 2009 1:24 pm    Заглавие:

Можем да вземем произволен възел в мрежата за център на кординатна система [tex]Oxy[/tex]. Тогава правата която търсим ще има графика [tex]f(x)=ax+b[/tex]. Тогава за да пресича някой възел в мрежата за някое цяло число [tex]Z[/tex]
, трябва да изпълнено [tex]f(Z)[/tex] също да е цяло. Ако числата [tex]a,b[/tex] са ирационални, тогава [tex]f(Z)=aZ+b[/tex], никога не е цяло следователно графиката на [tex]f(x)[/tex] няма да пресича нито един възел. Така че според мен такава права си съществува и не е само една, а са безброй много.

ПП. Забравих да спомена, че [tex]O[/tex] възел, а осите[tex]x,y[/tex] са ребра от мрежата.
Върнете се в началото
marshal
Напреднал

Местожителство: София
гласове: 17

МнениеПуснато на: Sat Mar 28, 2009 3:26 pm    Заглавие:

dim написа:
Можем да вземем произволен възел в мрежата за център на кординатна система [tex]Oxy[/tex]. Тогава правата която търсим ще има графика [tex]f(x)=ax+b[/tex]. Тогава за да пресича някой възел в мрежата за някое цяло число [tex]Z[/tex]
, трябва да изпълнено [tex]f(Z)[/tex] също да е цяло. Ако числата [tex]a,b[/tex] са ирационални, тогава [tex]f(Z)=aZ+b[/tex], никога не е цяло следователно графиката на [tex]f(x)[/tex] няма да пресича нито един възел. Така че според мен такава права си съществува и не е само една, а са безброй много.

ПП. Забравих да спомена, че [tex]O[/tex] възел, а осите[tex]x,y[/tex] са ребра от мрежата.

Дам и аз така мисля, след вчерашното си посещение на мястото.... При много случаи може да се направи нещо като цикъл. Отсечката минава през еднакви места.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Геометрия Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.