Регистрирайте сеРегистрирайте се

Европейско кенгуру 2009 - тема 5-6 клас

Форум за математика Форуми -> Олимпиади и състезания за 5-8 клас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vesi777
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Mar 22, 2009 11:24 am    Заглавие: Европейско кенгуру 2009 - тема 5-6 клас

Някой може ли да реши 29 задача:

В страната на чудесата всеки жител се обува така, че лявата обувка е с един или два номера по-голяма от дясната. Тъй като обувките в тази страна се продават само с еднакви размери на двете обувки, няколко приятели решили да спестят средства и направили обща покупка на обувки. Всеки купил по един чифт и след разпределиние на закупените обувки се оказало, че остават 2 обувки - едната с номер 36 и другата с номер 45. Да се намери възможно най-малкият брой на приятелите.

Малко ме е срам, ама не съм я решила вярно Embarassed
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Sun Mar 22, 2009 4:51 pm    Заглавие:

е ми на първо четене имаме следната ситуация

36
38
40
42
44
45
или

36
37
39
41
43
45

ето това са двете възможности за възможно най-малък брой закупените обувки. И при двата случая имаме общо 12 обувки, като по условие на края 2 остават, тоест 10 обувки са използвани. Всеки приятел си слага по 2 обувки(освен ако не е куче) така че стават 5 приятеля(ако не броим кучетата Very Happy ) Wink
Върнете се в началото
vesi777
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Mar 22, 2009 5:32 pm    Заглавие:

Моето решение е същото. Но извода за броя на приятелите ми е друг - 6 . Ако забелязваш в условието пише " всеки купил по един чифт обувки" . А са закупени 6 различни чифта / номера/ обувки. Петима от приятелите са "обути" и са останали два неизползвани тека.

Във всеки случай верният отговор даден на сайта на мон е твоят - приятелите са били петима. И все пак ми се струва, че имам основание за моя отговор Sad
Върнете се в началото
icositetrachoron
Начинаещ

Местожителство: Earth
Репутация: 5.4Репутация: 5.4Репутация: 5.4Репутация: 5.4Репутация: 5.4
гласове: 3

МнениеПуснато на: Sun Mar 22, 2009 6:01 pm    Заглавие: Отговор: Европейско кенгуру 2009 - тема 5-6 клас

Първо искам да отбележа една неточност в условието на задачата, която би могла да смути учениците: в условието на задачата се казва, че всеки приятел е купил по един чифт обувки, което е в противоречие с факта, че са останали 2 неизползвани обувки. В конкретния случай, ако приятелите са n на брой, те са купили (n + 1) чифта обувки, но по-важно за решението на задачата е не колко, а кои номера обувки са останали.

Решение:

Ще използвам израза "валиден чифт" за всяка комбинация от две обувки, съобразена с модата в страната на чудесата (СЧ).

След разпределението на обувките са останали две обувки с номера 36 и 45. Следователно една обувка с номер 36 и една с номер 45 са били използвани в съставянето на "валиден чифт".

Очевидно самите те не са могли да бъдат използвани във валиден чифт, тъй като разликата от номерата на двете обувки във "валиден чифт" е 1 или 2. Или малко по-ясно: не е възможно един жител на СЧ да е закупил два чифта обувки с номера 36 и 45, за да си направи "валиден чифт" и да са му останали по една обувка с тези номера.

Следователно обувката с номер 36 е могла да бъде използвана във "валиден чифт" с номера 34, 35, 37, 38 (Чифтовете (34, 36), (35, 36), (36, 37) и (36, 38 ) са пример за "валидни чифтове").
Аналогично, обувката с номер 45 е могла да бъде използвана във валиден чифт с номера 43, 44, 46 и 47.
Тъй като никой от номерата (34, 35, 37, 38 ) не може да образува "валиден чифт" с някой от номерата (43, 44, 46 и 47), а това е необходимо, за да могат да се групират останалите обувки от чифтовете с еднакви размери, то приятелите участващи в покупката са били повече от двама.
Тъй като търсим най-малкия възможен брой приятели, ще предположим, че са използвани обувки с номера 38 и 43 от двете множества. Тоест, били са съставени "валидни чифтове" (36, 38 )-първи приятел и (43, 45)-втори приятел, и единичните обувки с номера 38 и 43 са били използвани в други "валидни чифтове".
Аналогично на по-горните разсъждения, обувката с номер 38 е могла да бъде използвана във "валиден чифт" с номера 36,37,39 и 40 (трети приятел), а обувката с номер 43 е могла да бъде използвана във "валиден чифт" с номера 41, 42, 44 и 45 (четвърти приятел). Тук вече номер от (36,37,39,40) може да образува "валиден чифт" с номер от (41, 42, 44, 45) - пети приятел.

Така достигаме до отговора на задачата:

Възможно най-малкият брой на приятелите, участвали в покупката, е 5.

И един от възможните примери:

Петимата приятели са закупили 6 чифта с еднакви размери на обувките, например номера 36, 38, 40, 41, 43, 45.
Разпределили са си обувките във "валидните чифтове":
(36, 38 ), (38, 40), (40, 41), (41, 43) и (43, 45) и са им останали две излишни обувки с номера 36 и 45.

Последната промяна е направена от icositetrachoron на Mon Mar 23, 2009 3:22 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
icositetrachoron
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Mar 22, 2009 6:06 pm    Заглавие: Условие на задачата на английски

В условието на тази задача на английски не се казва, че всеки приятел е купил по един чифт обувки, а просто, че за да спестят пари, група приятели са закупили обувки заедно.
Явно става дума за неточен превод.
Върнете се в началото
vesi777
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Mar 23, 2009 11:04 am    Заглавие: в отговор на icositetrachoron

Първо искам да благодаря на icositetrachoron, че специално се е регистрирал/а във форума за да отговори на поставения от мен въпрос.

Не съм съгласна с изложеното решение и най-вече с получения отговор от icositetrachoron. Това е решение и е отговор само за тези, които четат условието на задачата на английски език.

Българските участници обаче, трябва да решат задачата с допълнително поставения в условието израз "всеки купил по един чифт". За момента се абстрахираме от причините за появата му /неточен превод или нещо друго.../. Наличието на израза в условието на задачата е неоспорим факт. icositetrachoron посочва в мнението си, че съществува "една неточност в условието на задачата, която би могла да смути учениците" - т.е. има факт в условието на задачата, който противоречи на друг факт в условието на същата задача. Как да излязат учениците от това "смущение"? Авторът на мнението дава непряк отговор и на този въпрос. Като игнорират единия от двата факта. По негово/нейно мнение трябва да се игнорира израза " всеки купил по един чифт", без обаче да се аргументира защо точно този факт трябва да се игнорира.

Следва перфектно математически издържано решение и отговор, но забележете на една вече променена задача.

Не считам, че е коректно да се предлага за решаване задача, която съдържа противоречие в условието си. Още повече, ако става въпрос за такъв престижен международен конкурс какъвто е "Европейско кенгуру".

Недопустимо е участниците в състезание да подлагат на анализ факти от условието с цел отстраняване на един от тях.

Ще се радвам в дискусията да се включат и преподаватели по математика. Знам, че има такива в този форум, а така също и ученици от пети и шести клас, които са участвали в състезанието.
И накрая смятам, че е редно да уточня, че не съм участник в състезанието, а съм родител на такъв участник.
Върнете се в началото
icositetrachoron
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Mar 23, 2009 2:45 pm    Заглавие: Противоречивата задача

Здравейте, Веси!

Искам да започна с това, че тази задача е предназначена дори за 3-4 клас (écolier) в темата на английски и затова предизвика интереса ми.

Цитат:
Това е решение и е отговор само за тези, които четат условието на задачата на английски език.

Както виждате по-горе, martosss е дал същия отговор като мен и ми се струва, че е прочел Вашето условие, а не това на английски.

Цитат:
По негово/нейно мнение трябва да се игнорира израза " всеки купил по един чифт", без обаче да се аргументира защо точно този факт трябва да се игнорира.

Петима приятели и шест чифта обувки е логичният отговор, защото както се казва в условието на задачата на български "няколко приятели решили да спестят средства и направили обща покупка на обувки". Това означава, че всеки един от тях трябва да се е сдобил с функционален чифт обувки. Във Вашето решение, тъй като единият от шестимата е останал с две напълно неизползваеми обувки с номера 36 и 45, той нито е спестил средства (платил е за нещо, което не може да използва), нито останалите петима са му истински приятели, щом му причиняват тази несправедливост. Мисля, че това е добра аргументация Smile .

Цитат:
Недопустимо е участниците в състезание да подлагат на анализ факти от условието с цел отстраняване на един от тях.

Според мен точно в това е смисълът на математиката. Да анализираш всяка част от условието, да мислиш креативно и критично, и какво по-голямо предизивикателство от това да намериш грешка в условието на задачата?

И още нещо - в английското условие има различен объркващ момент - там се казва, че левият крак на всеки мъж в тази страна е с два размера по-голям от десния му крак, а левият крак на всяка жена е с един размер по-голям от десния ѝ крак. Както можете да се досетите, полът е също ирелевантен факт за решението на задачата, така че и на английски, и на български децата трябва да филтрират важната информация, за да стигнат до решението.

Цитат:
Не считам, че е коректно да се предлага за решаване задача, която съдържа противоречие в условието си.

Случва се да се допускат грешки в условието на задачите. В конкретния случай тя не е фатална и ако останалите 29 задачи са решени вярно, не мисля, че това е особен проблем, особено когато експертите забележат противоречието в условието.

Цитат:
Още повече, ако става въпрос за такъв престижен международен конкурс какъвто е "Европейско кенгуру".

"Европейско кенгуру" е известен международен конкурс, но не е точно престижен. С това не искам да омаловажавам успехите на децата, които се явяват на него, още повече, че най-добре представилите се отиват на втори кръг, където могат да проявят малко повече творчество със задачите, предлагани там. Но това състезание трябва да се приема само като начална подготовка за по-сериозните конкурси.

Ще обясня какво имам предвид. Занимавах се сериозно с математика и ходих на национални състезания всяка година. "Кенгуру" се появи, докато бях в гимназията, но нито аз, нито другите от отбора по математика го приехме като силно състезание. Общинският, областният и националният кръг на ученическата олимпиада по математика и националните състезания като Зимните математически състезания и Пролетния математически турнир бяха и остават истинското предизвикателство за хората, отдадени на математиката. Там се изискват и оценяват аргументирани решения на по-сложни задачи. Тези състезания са и пътят към най-сериозните състезания като Международната олимпиада по математика. За съжаление, не зная как стои въпросът с извънкласното обучение по математика в отделните градове на този етап, но то е много важно не само за математиката, а и за всички предмети, където учениците искат да имат отлични постижения и да са конкурентноспособни, когато кандидатстват и учат в престижни университети (в чужбина).

За мен в математиката няма място за тестове. В математиката и точните науки става дума за намиране на решение на проблем, което трябва да е логично, аргументирано, да показва задълбочени познания в областта. Тестовете ограничават оригиналността на мисълта - често това са съвсем стандартни задачи. Освен това тестовете позволяват да се стигне до верен отговор по абсолютно грешен път, без грешката в разсъжденията да може да бъде коригирана с обратна връзка, а и не на последно място верният отговор може да бъде налучкан.

Хората, които обича математиката, трябва да търсят нестандартните задачи, нестандартните решения, да учат как да се справят с тях с извънкласни занимания, защото обучението в училище е просто недостатъчно.

В заключение, надявам се, че детето Ви се е справило отлично на състезанието!
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Mon Mar 23, 2009 6:15 pm    Заглавие:

Първо искам да отбележа, че съм 11 клас и може би затова съм решил задачата по този начин - вече знам какво се очаква от мен като ученик(тоест не толкова задълбочено мислене)

"Всеки е купил по 1 чифт". Ако допуснем че са 5, то тогава условието наистина не е изпълнено - 12 обувки :2 = 6 => трябва да са 6 приятеля. От друга страна "остават 2 обувки"... остават... тоест никой не ги е получил, тоест само 10 от обувките са намерили своя притежател => 5 приятеля.

Ето го и противоречието ! 5 или 6 ? И аз започвам да се убеждавам, че това условие не е коректно, излиза, че ученикът трябва да реши кой вариант да отхвърли, тоест да научка(5 ли да пиша или 6.. и двете са верни.. дай да рискувам.. 6 за отличен... да ама не... )

Аз действах точно така - 2 ОСТАВАТ, тази думичка ме наведе на мисълта, че никой не получава тези обувки, откъдето приятелите са 6, но по-горе ни казват, че всеки купува по 1 чифт.

За да може 5 да е решение трябва да се каже, че "всеки се е сдобил с 1 чифт обувки" или нещо от сорта, но не "всеки е купил по 1 чифт". при 12 обувки "всеки е купил по 1 чифт" наистина означава 6 приятеля.

Сега разбирам логиката на Веси и за съжаление по така зададеното условие тази логика ми се струва еднакво възможно да е 5 и 6.

Наистина има противоречие и това за мен не е коректно... Ако трябваше да анализираме дълбоко задачите и да търсим грешките в тях, които не трябва да са там(защото все пак тези задачи се подготвят от екип от професори, след което се и проверяват), то 75 мин едва ли щяха да са ни достатъчни - би трябвало най-малкото така зададените условия да са верни и да водят до 1 логичен отговор и да не съдържат противоречия.

Вече как ще се стигне до този отговор е отделен въпрос - дали чрез директно заместване, дали чрез премерване на ъгъла с транспортир. Според мен на тест, където времето е един от най-важните фактори, е важно да си бърз, тоест да търсиш не обоснования начин, а верния начин, тоест като е по-лесно директно да заместиш с отговора да го направиш Wink Друг е въпросът, че това не оценява знанията ти, а бързината на мислене и логиката Wink

В крайна сметка мога да кажа само, че едва ли този ученик ще бъде удовлетворен от резултата си (поне от тази задача), но за съжаление има и такива моменти. За в бъдеще моят съвет е ако има противоречие да се замислиш кое е по-малко вероятното и към кой подход водят повече неща от условието. Примерно тук 1 нещо води към 6-цата(всеки е купил по 1 чифт) и няколко други към 5-цата(приятелите пестят, остават 2 обувки), тоест е по-вероятно да е 5 Confused

Сигурен съм, че Веси ще се чувства меко казано "прецакана", защото това е все едно да ти кажат " ми този е верният отговор, защото ние така мислим", и аз съм се чувствал така, и на мен са ми го казвали - знам, че не е приятно, но за съжаление това е реалността и се налага да се справяме според нея. Wink
Върнете се в началото
btzr
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Mar 25, 2009 10:36 pm    Заглавие: Re: Противоречивата задача

[quote="icositetrachoron"]

Според мен точно в това е смисълът на математиката. Да анализираш всяка част от условието, да мислиш креативно и критично, и какво по-голямо предизивикателство от това да намериш грешка в условието на задачата?

Не! Не съм съгласен. За дете на 11-12 години не може смисъла на математиката да е в това да търси грешки в условията на задачите. И как ще се изправите пред стотиците деца решавали тази задача и ще им кажете ''Не, ние не сме се поакали. Вие не разбирате условието''. Нищо креативно няма за мен в това. И няма чест в тази позиция.
Родител съм на дете, което за 5 години има 4 първи места на това състезание и тази година пак е първи, давайки грешен отговор на тази задача.
Върнете се в началото
venito0
Начинаещ

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Mon Mar 30, 2009 9:16 pm    Заглавие:

отговора ако не се лъжа е 5 (А) аз съм я познала и да се похваля 1-ва съм в града
Върнете се в началото
Vilio
Начинаещ

Местожителство: Balchik

МнениеПуснато на: Tue Mar 31, 2009 12:39 pm    Заглавие:

А някой знае ли къде мога да намеря класирането
Върнете се в началото
Дидева
Редовен

Местожителство: Габрово
гласове: 7

МнениеПуснато на: Tue Mar 31, 2009 12:53 pm    Заглавие:

Виждам, че си от Балчик и това трябва да ти свърши работа...
http://www.pmg.dobrich.net/
Върнете се в началото
Vilio
Начинаещ

Местожителство: Balchik

МнениеПуснато на: Tue Mar 31, 2009 1:12 pm    Заглавие:

Много ти благодаря! Smile

Офтопик - 105 точки Smile мисля че съм първи при 5 клас Razz
Върнете се в началото
Дидева
Редовен

Местожителство: Габрово
гласове: 7

МнениеПуснато на: Tue Mar 31, 2009 1:23 pm    Заглавие:

Vilio написа:
Много ти благодаря! Smile

Офтопик - 105 точки Smile мисля че съм първи при 5 клас Razz

И на мен така ми се стори като сравних града и ника ти с посочените в списъка. Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Олимпиади и състезания за 5-8 клас Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.