Регистрирайте се
Равнобедрен триъгълник и описана окръжност
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Hope Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Mar 17, 2009 10:13 am Заглавие: Равнобедрен триъгълник и описана окръжност |
|
|
Моля ви за малко помощ! Задачата е за 8-ми клас.
Даден равнобедрен триъгълник ABC и описана около него окръжност. От т. С са спуснати произволни хорди CP и CQ.
CP пресича основата АВ в т.М;
СQ пресича основата АВ в т. N;
Да се докаже, че ъгъл СМВ = ъгъл CQP;
ъгъл CPQ = ъгъл CNA
Задачата е за едно детенце, но се затрудних. Благодаря предварително на отзовалите се! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
kivito Начинаещ
         гласове: 1
|
Пуснато на: Tue Mar 17, 2009 12:25 pm Заглавие: |
|
|
[tex]\Delta ABC [/tex]- равнобедрен [tex] => \stackrel{\rotatebox{90}{\big)}}{AC} = \stackrel{\rotatebox{90}{\big)}}{BC} ;[/tex]
[tex]\angle CMB = \frac{ \stackrel{\rotatebox{90}{\big)}}{BC} + \stackrel{\rotatebox{90}{\big)}}{AP}}{2} (1) ;[/tex]
[tex]\angle CQP = \frac{ \stackrel{\rotatebox{90}{\big)}}{AC} + \stackrel{\rotatebox{90}{\big)}}{AP}}{2} (2) ;[/tex]
От [tex](1) [/tex]и [tex](2) => [/tex][tex]\angle CQP =\angle CMB [/tex].
И за останалите е подобно.Ако имаш още питания-давай.Дано съм бил поне малко полезен.  |
|
|
 |
Hope Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Mar 17, 2009 1:47 pm Заглавие: |
|
|
Много благодаря за навременната помощ!
Логично решение, само дето аз тръгнах да откривам топлата вода в подобието на триъгълниците и се оплетох съвсем.
Още веднъж - благодаря! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|