Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tralala Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Mar 14, 2009 5:03 pm Заглавие: Румен Грозданов 11 клас |
|
|
Здравейте, математици. Днес бях на състезание "Румен Грозданов" за 11 клас. Втората задача беше:
Разглеждаме функциите f:Z -> Z такива, че f(f(n) + 1) = n+1 за всяко n от Z. Да се намерят възможните стойности на f(0) + f(1).
Искам да питам вярно ли е следното решение:
Допускаме, че съществува n, за което f(n) > n.
Тогава
f(n) + 1 > n + 1 и f(f(n) + 1) > f(n+1), но f(n+1) > n+1 => f(f(n) + 1) > n + 1, което е противоречие с условието. Аналогично за <, откъдето f(n) = n. Оттук следва, че изразът е равен на 1.
Съжалявам, че не ползвам Латекс, но не знам как. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sun Mar 15, 2009 12:24 pm Заглавие: |
|
|
Може ли да постнеш и условието на първата задача
По решението... по мое мнение е вярно, ама кой знае оценяващите на какво мнение ще са  |
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
Пуснато на: Sun Mar 15, 2009 12:57 pm Заглавие: Re: Румен Грозданов 11 клас |
|
|
| tralala написа: | Здравейте, математици. Днес бях на състезание "Румен Грозданов" за 11 клас. Втората задача беше:
Разглеждаме функциите f:Z -> Z такива, че f(f(n) + 1) = n+1 за всяко n от Z. Да се намерят възможните стойности на f(0) + f(1).
Искам да питам вярно ли е следното решение:
Допускаме, че съществува n, за което f(n) > n.
Тогава
f(n) + 1 > n + 1 и f(f(n) + 1) > f(n+1), но f(n+1) > n+1 => f(f(n) + 1) > n + 1, което е противоречие с условието. Аналогично за <, откъдето f(n) = n. Оттук следва, че изразът е равен на 1.
Съжалявам, че не ползвам Латекс, но не знам как. |
От разсъжденията ти личи, че си предлположил, че f(n) > n за ВСЯКО n, а не поне за едно както твърдиш . Т.е. доказал си, че "f(n) > n за ВСЯКО n" не е вярно. Което не много. С една дума решението ти, ако не грешно, то поне е доста непълно.
Полагаме g(x) = f(x+1). Тогава от условието следва, g(g(x)) = x+2 => g(g(g(x))) = g(x+2)=> g(x+2) = g(x)+2.
Т.е. за да определим g ни трябват стойностите в две последователни числа. g(0) = a , g(1) = b. Имаме
g(2k) = a+2k, g(2k+1) = b+2k. Използваме двете равенства g(a) =2, g(b) = 3. Разглеждаме всички случаи за честностите на a и b и получаваме, че а е нечено, b е четно и a+b=3 тоест g(0)+g(1)=3 => f(0) + f(1) = 1. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|