Регистрирайте се
Математическо-физична задача(Трябва да се изчислят оборитите
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
topmost Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Jan 25, 2007 2:17 pm Заглавие: Математическо-физична задача(Трябва да се изчислят оборитите |
|
|
Здравейте!!!Имам проблем с една задачка за 8ми клас.Вижте я:
Голямото колело на една зъбна предавка има 72 зъба,а малкото-24.
А)Намерете меркките на дъгите,определени от два съседни зъба на голямото колело и на малкото колело.
б)На колко градуса ще се завърти голямото колело,когато малкото направи един оборот?
В)Колко оборота ще направи малкото колело,ако голямото направи 5 оборота?
Значи представете си две окръжности.На тези окръжност от външните страни за залепнали триъгълничета(Най-точно казано).С подточка А се справих!Колямото е 5 градуса,а малкото-5.Проблема е в подочките Б и В!Някой може ли да ми реши задачта? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Thu Jan 25, 2007 11:37 pm Заглавие: |
|
|
Абе цяла страница изписах с обяснения и извеждания, а като я постнах, ми излизат само иероглифи. Оправете го малко тоя форум, бе, на човек да му се отще да пише .
Съвсем накратко за задачата - използвай това, че произведението от оборотите и радиуса е постоянно и за двете колела и използвай това, че отношението на радиусите е равно на отношенията между градусните мерки на два междузъбни ъгъла (ако зъбите са на еднакво разстояние и за двете колела помежду си). Тоест r`/r`` = 15/5 = 3 => оборотите на малкото колело са з пъти по оборотите на голямото. |
|
|
 |
topmost Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Jan 26, 2007 12:05 pm Заглавие: тхе |
|
|
| Relinquishmentor написа: | Абе цяла страница изписах с обяснения и извеждания, а като я постнах, ми излизат само иероглифи. Оправете го малко тоя форум, бе, на човек да му се отще да пише .
Съвсем накратко за задачата - използвай това, че произведението от оборотите и радиуса е постоянно и за двете колела и използвай това, че отношението на радиусите е равно на отношенията между градусните мерки на два междузъбни ъгъла (ако зъбите са на еднакво разстояние и за двете колела помежду си). Тоест r`/r`` = 15/5 = 3 => оборотите на малкото колело са з пъти по оборотите на голямото. |
Много ти благодаря!!!Искам само да се извиня,че темата я пуснах тук.На последък съм много разсеян,не съобразих,че темата е за разделите "Геометрия".Още веднъж мерси! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|