| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sun Mar 01, 2009 10:07 am Заглавие: Лице на четириъгълник. |
|
|
Сутринта започнах тази задача и забих. Всякакви идеи и предложения ще са от полза
Диагоналите [tex]AC=\sqrt{7} ; BD=4 [/tex] делят четириъгълника АBCD на части, лицата на които образуват аритметична прогресия. Да са намери лицето ма четириъгълника, ако ъгълът между големия диагонал и най- малката страна е [tex]30^\circ [/tex] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Sun Mar 01, 2009 1:05 pm Заглавие: |
|
|
| Търсеният четириъгълник е успоредник. Ето и доказателството. Нека S да е пресечната точка на двата диагонала, тогава [tex]\frac{S_{ADS}}{S_{ABS}}=\frac{S_{CDS}}{S_{CBS}}=\frac{DS}{BS}[/tex]. Б.О.О [tex]DS\ge BS\Rightarrow \frac{DS}{BS}\ge1[/tex]. Ако означим с [tex]x[/tex] лицето на триъгълника с най-малко лице от четирите, получени при пресичането на диагоналите, а с[tex] d\ge 0[/tex] разликата на аритметичната прогресия, тогава имаме една от следните възможности: [tex]\frac{x+d}{x}=\frac{x+2d}{x+3d},\frac{x+2d}{x}=\frac{x+3d}{x+d},\frac{x+3d}{x}=\frac{x+2d}{x+d}[/tex]. Откъдето получаваме, че [tex]d=0[/tex] или [tex]d<0[/tex], което е невъзможно, т.е [tex]d=0[/tex], откъдето всички триъгълници са равнолицеви, откъдето и получаваме, че [tex]ABCD[/tex] е успоредник. С други думи доказахме, че всеки четириъгълник, в който триъгълниците, определени при пресичането на диагоналите му, образуват аритметична прогресия, е успоредник. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sun Mar 01, 2009 2:08 pm Заглавие: |
|
|
Тенкс, Слави  |
|
|
 |
Volen Siderov Редовен
   гласове: 4
|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 12:38 pm Заглавие: |
|
|

доста ме разсмя с това.Как то4но полу4и 4е d=0 не можах да разбера.Ина4е ако вземеш 1 успоредник въпросните лица 2 по 2 са равни.Тогава за каква аритм. п-я говорим.
Да не се обидиш нещто еи,аз също незнам как да се реши зада4ата. |
|
|
 |
Pinetop Smith Фен на форума

гласове: 87
|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 1:50 pm Заглавие: |
|
|
С разлика 0?  |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 6:12 pm Заглавие: |
|
|
| Volen Siderov написа: | 
доста ме разсмя с това.Как то4но полу4и 4е d=0 не можах да разбера.Ина4е ако вземеш 1 успоредник въпросните лица 2 по 2 са равни.Тогава за каква аритм. п-я говорим.
Да не се обидиш нещто еи,аз също незнам как да се реши зада4ата. | Добре, де. Кое точно не е ясно? |
|
|
 |
Volen Siderov Редовен
|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 6:42 pm Заглавие: |
|
|
Принципно проблема е каква е тази аритм. прогресия с 4ленове x,x,y,y ако това е успоредник?
Ина4е логи4еска грешка в разсъжденията ти е 4е доколкото виждам намираш d като решаваш с-мата?!?Какво те кара да го правиш?Нещо не разсъждаваш правилно.В смисъл 4е така търсиш за кои d въпросните лица образуват пр-я в произволен ред.Това е интересно и наистина е вярно за d=0 ама няма общо с зада4ата |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 7:34 pm Заглавие: |
|
|
| Volen Siderov написа: | 
доста ме разсмя с това.Как то4но полу4и 4е d=0 не можах да разбера.вземеш успоредник въпросните лица 2 по 2 са равни. |
В успоредник, лицата на четирите триъгълника са равни!
Не видях грешка (и нищо смешно) в разсъжденията на Станислав! |
|
|
 |
Volen Siderov Редовен
|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 7:51 pm Заглавие: |
|
|
абе ко става тука.аз ли нещо съм се побъркал
Имаш упоредник ABCD прес. то4ка на диагоналите е O следва 4е ABO и CDO са едакви тогава и лицата им са равни.Същото важи и за другите два срещуположни триъгълници.Тогава единствения да образуват аритм. пр-ия е тя да е извратена тоест да са равни лицата а и триъгълниците.Понеже твърдите 4е това е успоредник тогава тои задължително трабва да е квадрат.Тогава 30те градуса отиват на кино. |
|
|
 |
Пафнутий VIP

|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 7:54 pm Заглавие: |
|
|
| Volen Siderov написа: | абе ко става тука.аз ли нещо съм се побъркал
Имаш упоредник ABCD прес. то4ка на диагоналите е O следва 4е ABO и CDO са едакви тогава и лицата им са равни.Същото важи и за другите два срещуположни триъгълници.Тогава единствения да образуват аритм. пр-ия е тя да е извратена тоест да са равни лицата а и триъгълниците.Понеже твърдите 4е това е успоредник тогава тои задължително трабва да е квадрат.Тогава 30те градуса отиват на кино. | Я кажи при успоредник какви са лицата на триъгълниците образувани при пресичането на диагоналите му? |
|
|
 |
Volen Siderov Редовен
|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 8:09 pm Заглавие: |
|
|
Да Станиславе прав си решението е то4но,Извинения   |
|
|
 |
houslex Редовен

Регистриран на: 13 Jan 2009 Мнения: 143 Местожителство: Stara Zagora
  гласове: 3
|
Пуснато на: Thu Mar 05, 2009 10:03 am Заглавие: |
|
|
| А дадената информация за диагоналите и за ъгъла не ни трябват изобщо така ли ? |
|
|
 |
|