| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
radity Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Feb 18, 2009 4:13 pm Заглавие: Задача за симетрали в триъгълник |
|
|
Даден е равнобедрен Δ ABC (AC=BC) с ъгъл при върха 36°. Ъглополовящата AL на ъгъл BAC пресича бедрото BC в точка L. Докажете,че точката L е от симетралата на бедрото AC,а точката A е от симетралата на LB
Моля помогнете  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
stflyfisher Напреднал
    гласове: 10
|
Пуснато на: Wed Feb 18, 2009 5:01 pm Заглавие: Re: Задача за симетрали в триъгълник |
|
|
| radity написа: | Даден е равнобедрен Δ ABC (AC=BC) с ъгъл при върха 36°. Ъглополовящата AL на ъгъл BAC пресича бедрото BC в точка L. Докажете,че точката L е от симетралата на бедрото AC,а точката A е от симетралата на LB
Моля помогнете  |
Намираш ъглите при основата на [tex]\Delta ABC[/tex]. Намираш ъгъл LAC и оттук нататък помилси малко...Аналогично разсъждаваш и за триъгалника LBA |
|
|
 |
radity Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Feb 18, 2009 5:12 pm Заглавие: Re: Задача за симетрали в триъгълник |
|
|
Намерих ъглите,но много ме затруднява геометрията ... Помогни ми още малко  |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Wed Feb 18, 2009 5:17 pm Заглавие: Re: Задача за симетрали в триъгълник |
|
|
| Ако не започнеш да мислиш, геометрията ще започне да те затруднява още повече. |
|
|
 |
stflyfisher Напреднал
    гласове: 10
|
Пуснато на: Wed Feb 18, 2009 5:19 pm Заглавие: Re: Задача за симетрали в триъгълник |
|
|
| Разгледай триъг. ALC. Какви ъгли има? => Какъв е? => Какви свойства има?=> решението |
|
|
 |
radity Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Feb 19, 2009 3:51 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря много ми помогнахте  |
|