Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Spider Iovkov VIP

гласове: 129
|
Пуснато на: Tue Feb 17, 2009 1:03 pm Заглавие: Задача от анализ |
|
|
| Квадратната функция [tex]f(x)=ax^2+bx+c[/tex] изпълнява условието [tex]|f(x)|\le 1[/tex] за всяко [tex]x\in [-1;1][/tex]. Да се докаже, че [tex]|f'(x)|\le 4[/tex] за всяко [tex]x\in [-1;1][/tex]. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ferry2 Напреднал

гласове: 24
|
Пуснато на: Tue Feb 17, 2009 1:42 pm Заглавие: |
|
|
[tex]f'(x)=2ax+b \Rightarrow |f'(x)|\le 4\Leftrightarrow |2ax+b|\le 4\Leftrightarrow -4\le 2ax+b\le 4 \Leftrightarrow[/tex]
[tex]\Leftrightarrow \frac{-4-b}{2a}\le x\le \frac{4-b}{2a}[/tex]
но искаме да докажем за [tex]\forall x\in[-1;1]\Rightarrow \frac{-4-b}{2a}=-1[/tex] и [tex]\frac{4-b}{2a}=1[/tex]
[tex]\begin{tabular}{||}2a-b-4=0\\2a+b-4=0\end{tabular}[/tex] Събираме двете уравнения и получаваме [tex]4a-8=0\Rightarrow a=2\Rightarrow b=0[/tex]
Заместваме тези стойности в модула [tex]|2ax+b|\le 4[/tex] и получаваме [tex]|4x|\le 4\Leftrightarrow 4x\le 4 \Rightarrow x\le 1 [/tex] , което е вярно за [tex]\forall x\in [-1;1][/tex] |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Wed Mar 04, 2009 7:54 pm Заглавие: |
|
|
| ferry2 написа: | [tex]f'(x)=2ax+b \Rightarrow |f'(x)|\le 4\Leftrightarrow |2ax+b|\le 4\Leftrightarrow -4\le 2ax+b\le 4 \Leftrightarrow[/tex]
[tex]\Leftrightarrow \frac{-4-b}{2a}\le x\le \frac{4-b}{2a}[/tex]
но искаме да докажем за [tex]\forall x\in[-1;1]\Rightarrow \frac{-4-b}{2a}=-1[/tex] и [tex]\frac{4-b}{2a}=1[/tex]
[tex]\begin{tabular}{||}2a-b-4=0\\2a+b-4=0\end{tabular}[/tex] Събираме двете уравнения и получаваме [tex]4a-8=0\Rightarrow a=2\Rightarrow b=0[/tex]
Заместваме тези стойности в модула [tex]|2ax+b|\le 4[/tex] и получаваме [tex]|4x|\le 4\Leftrightarrow 4x\le 4 \Rightarrow x\le 1 [/tex] , което е вярно за [tex]\forall x\in [-1;1][/tex] |
Това не доказава нищо!
Съветвам кандидат-студентите да се пробват! |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Thu Mar 05, 2009 4:41 pm Заглавие: |
|
|
Само идея: Имайки предвид, че [tex]|x|\le 1 \; |f(x)| \le 1[/tex] какво ни пречи да положим [tex]x=cos\varphi \; f(x)=cos(cos\varphi)[/tex] Тогава производната е [tex]f'(x)=sin\varphi sin(cos\varphi)[/tex] очевидно по-малко от 4.(което ме навежда на мисълта, че е грешно, но все пак да си питам, защото идеята ми се струва офертна)  |
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
Пуснато на: Thu Mar 05, 2009 5:08 pm Заглавие: |
|
|
| NoThanks написа: | Само идея: Имайки предвид, че [tex]|x|\le 1 \; |f(x)| \le 1[/tex] какво ни пречи да положим [tex]x=cos\varphi \; f(x)=cos(cos\varphi)[/tex] Тогава производната е [tex]f'(x)=sin\varphi sin(cos\varphi)[/tex] очевидно по-малко от 4.(което ме навежда на мисълта, че е грешно, но все пак да си питам, защото идеята ми се струва офертна)  |
Не разбирам какво мислиш, че си доказал. Но все пак...
Ако си мислиш, че си доказал че можем да сменим 4 с по-малко число, ще ти кажа, че се достига равенство за полинома [tex]f=2x^2-1[/tex].
А ако си мислиш, че си доказал, че задачата не е вярна... Вярна е. |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Thu Mar 05, 2009 5:14 pm Заглавие: |
|
|
| Нищо не мисля, че съм доказал, само питам. Струва ми се, че можем да разгледаме f(x) като [tex]f(x)=cos(cos\varphi)[/tex]. Като производната е съответно произведение на 2 синуса и по-малка или равна от 1/по-голяма или равна от -1. Коментарът ми в предния пост беше, че този начин ме съмнява точно защото равенството не се достига никога и дефакто 4 може да се замени с 1. Не съм казвал, че задачата е грешна. |
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
Пуснато на: Thu Mar 05, 2009 5:22 pm Заглавие: |
|
|
Аха ок.
Обаче полиномът [tex]f=2x^2-1[/tex], за който f'(1)=4, не те ли притеснява малко. |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sun Mar 08, 2009 4:55 pm Заглавие: |
|
|
След като неравенството е изпълнено за всяко х от [-1;1], то в сила са:
[tex]|f(0)|=|c| \le 1[/tex]
[tex]|f(1)|=|a+b+c| \le 1[/tex]
[tex]|f(-1)|=|a-b+c| \le 1[/tex]
Тъй като [tex]c \in [-1;1][/tex] и като заместим в горните 2 неравенства излиза, че [tex](a+b) \in [-2;2][/tex]. Като съберем почленно долните 2 неравенства илиза [tex]a \in [-2;2][/tex], откъдето и [tex]b \in [-2;2][/tex]. Сега за производната имаме:
[tex]|f'(x)|=|2ax+b| \le |2a+b| = |a+b+a| \le |2+2| = |-2-2| \le 4[/tex] |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|