Регистрирайте сеРегистрирайте се

Хайде да ми преведет малко термини...


 
   Форум за математика Форуми -> Информатика/Компютри
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
topmost
Начинаещ


Регистриран на: 26 Dec 2006
Мнения: 42

Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8

МнениеПуснато на: Fri Jan 19, 2007 8:47 pm    Заглавие: Хайде да ми преведет малко термини...

Здравейте!След 2 дни Госпожата от занималнята ще идва да и помогна с програмирането!Аз лично не уча това животно!Тя е с математическо образование и задачите,които ще и се дадът на изпита ще са да се състави програма,която решава определена задача!Проблемът е,че не знхаеме ни аз ни тя термините,кое какво значи!Дали са и някакъв тъп учебник,в който са дадени само решенията!С една дума си мсилят,че като знае Математиката,трябва да пише перфектно програми!Ще помоля ако някой ми преведе термините!!!ЩЕ СЪМ МУ АМА МНОГО БЛАГОДАРЕН!:
ASM
ARRAY
BEGIN-Започвам
CASE
CONST-константа (Постоянна величина)
CONSTRUCTOR
DESTRUCTOR
DIV
DO
DOWNTO
ELSE
END-Край
EXPORTS
FILE-Файл
FOR-За
FUNCTION
GOTO
IF-Ако
IMPLEMENTATION
IN-В
INHERITED
INLINE
PROGRAM-Програма
RECORD-Записвам
SET
TO-До
TYPE-Вид
UNIT
NOT-Не
OR-Или
THEN
VAR
INTEGER
WRITELN
ELSE
WRITE
МОЛЯ ВИ!!Разчитам на вас!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама







Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
topmost
Начинаещ


Регистриран на: 26 Dec 2006
Мнения: 42

Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8

МнениеПуснато на: Sat Jan 20, 2007 7:43 pm    Заглавие: Re: Хайде да ми преведет малко термини...

Разбирате ли,че ако не изкара тя изпита няма да мина по Математика,докато тя се изучава в СОУ?Моля ви се!Нямаше да го искам ако не ми трябваше!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stef_lp
Начинаещ


Регистриран на: 20 Jan 2007
Мнения: 3

Репутация: 5.1Репутация: 5.1Репутация: 5.1Репутация: 5.1Репутация: 5.1

МнениеПуснато на: Sat Jan 20, 2007 11:03 pm    Заглавие:

Съжалявам за късния отговор но за първи път влизам тука дано да не е се пак прекалено късно не че мога много да ти помогна занимавам се със С++ а това е от Паскал.

ASM
ARRAY - масив (много елементи в редица)
BEGIN- Започвам (т.е. отваря блок с оператори)
CASE - (в С++ е за switch и е като IF)
CONST-константа (Постоянна величина)
CONSTRUCTOR - използва се при класове и се пуска при създаване на обект
DESTRUCTOR - при унищожаване на обект (края на блока в който е създаден)
DIV - целочислено делене (връща само цялата част) или ако е от тип с десетична запетая дели както трябва
DO - част от DO/While цикъл
DOWNTO - идея си нямам ко е тва
ELSE - След IF може да го има и се пуска ако IF-a е false
END-Край (на блок)
EXPORTS - ----
FILE- Файл
FOR- с това се прави цикъл
FUNCTION - функция :Д
GOTO - за прехвърляне през редовете на кода
IF - Ако
IMPLEMENTATION
IN-В
INHERITED
INLINE
PROGRAM-Програма
RECORD-Записвам
SET
TO-До
TYPE-Вид
UNIT
NOT- Не (NOT true == false)
OR- Или
THEN - След IF и ако ифа е верен прай това в THEN
VAR - декларация на променлива
INTEGER - Клас за целочислени елемнти
WRITELN - Извеждане
ELSE - това нямаше ли го вече?
WRITE - и това?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
uktc
VIP


Регистриран на: 24 Jul 2006
Мнения: 1062

Репутация: 99.8Репутация: 99.8
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sat Jan 20, 2007 11:20 pm    Заглавие:

downto е вид команда за обратно броене.
for i:= 5 downto 1 do ... Противоположното му е to.
for i:= 1 to 5 do...

Implementation.
Това е секция при съставяне на библиотека(unit).

SET- множество

UNIT- модул, библиотека.
Сложничко е за обяснение, а и ми се спи. Потърси материали из нета.

Успех.


Последната промяна е направена от uktc на Sun Feb 25, 2007 6:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
topmost
Начинаещ


Регистриран на: 26 Dec 2006
Мнения: 42

Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8

МнениеПуснато на: Sun Jan 21, 2007 11:18 am    Заглавие: тхе

МНООООГО ТИ БЛАГОДАРЯ!!!МНОГО МНОГО МНОГО!!!НЕ ВСЕКИ БИ ГО НАПРАВИЛ!!!
Ако знаеш сайт,където са дадени такива прости програмки на Pascal...Да речем за лице на окръжност или периметър на триъгълник...И друго нещо!Значи ще бачкаме с borland Pascal.И там като направя програмата,тоест като я напиша натискам на run,за да видя какво съм направил.Да но като въведа стойностите,в момента в който трябва да го изчисли тя ме връща в прозорена на Pascal,там където си пиша програмата!Ако пак натисна на run виждам отговора,а отдолу пак си ми иска да си въведа стойности!С една дума програмата е вярна,но не изчаква да видя отговора!Така е и като натисна на compile!?Направя програмата и като въведа стойностите прозореца изчезне и не мога да го видя!Как да направя така,че отговора да се вижда????
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
uktc
VIP


Регистриран на: 24 Jul 2006
Мнения: 1062

Репутация: 99.8Репутация: 99.8
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Jan 21, 2007 11:54 am    Заглавие:

За да не се затваря сам прозореца, в края напиши:
readln;
readln;
Еnd.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
uktc
VIP


Регистриран на: 24 Jul 2006
Мнения: 1062

Репутация: 99.8Репутация: 99.8
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Jan 21, 2007 12:05 pm    Заглавие:

Друг, по-елегантен начин да не се затваря програмата е следния:

...........
var
e:string;
.........
Begin
.........
(кода на програмата)
.........
Writeln('Ако желаете да напуснете програмата, напишете exit.')
Readln(e);
If e='exit' then
End.

Отдавна не съм работил с Pascal и съм позабравил синтаксиса, така че не разчитай да е правилно написаното по-горе, но идеята като цяло е такава Wink.

Като за начало можеш да работиш и без подпрограми и модули, но вече като почнеш обектно-ориентираното програмиране (например Object Pascal-езика на Delphi), няма как без тяхSmile.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
topmost
Начинаещ


Регистриран на: 26 Dec 2006
Мнения: 42

Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8Репутация: 5.8

МнениеПуснато на: Sun Jan 21, 2007 12:19 pm    Заглавие: тхе

uktc написа:
За да не се затваря сам прозореца, в края напиши:
readln;
readln;
Еnd.

Долното е много сложно Very Happy .Мерси,а да знаеш къде мога да намеря готови програмки,ама по-елементарни.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
uktc
VIP


Регистриран на: 24 Jul 2006
Мнения: 1062

Репутация: 99.8Репутация: 99.8
гласове: 15

МнениеПуснато на: Sun Jan 21, 2007 12:28 pm    Заглавие:

Виж в гуугъла.
Аз успях да намеря само това:
http://www.download.bg/index.php?cls=program&id=30552
Но не съм сигурен, че е безплатна... Изтегли я и виж.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Информатика/Компютри Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.