Регистрирайте се
Прилагане на питагорова теорема и теорема на талес
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Хрис Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Feb 06, 2009 11:03 pm Заглавие: Прилагане на питагорова теорема и теорема на талес |
|
|
Здравейте!Имам малко затруднение с една задачка.По принцип си мисля че знам как да я решя и не е много сложна,но очевидно бъркам някъде,защото не получажам отговора задачата е:
Ъглополовящата АР на триъгълник АВС дели височината му ВD у т.О.Да се намери АС,ако ВО=7,5см,ОД=4,5см и ВР:РС=5:7 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
3vpp Начинаещ
     гласове: 1
|
Пуснато на: Sat Feb 07, 2009 12:26 pm Заглавие: |
|
|
От AP ъглополовяща в [tex]\Delta ABD[/tex] следва,че [tex]\frac{DO}{ BO} [/tex] = [tex]\frac{AB}{ AD} [/tex] = [tex]\frac{7,5x}{4,5x } [/tex].По ПТ в [tex]\Delta ABD [/tex]
имаме AD2 + BD2 =AB2 от където получаваме ,че x=4 ,а от там и че AD=18,а AB=30.
Нека DC=y --> AC=18+y
От AP ъглополовяща в [tex]\Delta ABC[/tex] --> [tex]\frac{BP}{CP } [/tex] = [tex]\frac{AB}{AC } [/tex] --> y=24 --> AC=42 |
|
|
 |
Хрис Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Feb 07, 2009 2:31 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря много.Аз реших задачата по същия начин и получих 42 но за отговор е дадено 21,та си мислех,че може би аз бъркам някъде  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|