Регистрирайте се
нмс и нгс в интервала [ 4; 10 )
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rytimid Редовен
  гласове: 4
|
Пуснато на: Thu Jan 29, 2009 8:51 pm Заглавие: нмс и нгс в интервала [ 4; 10 ) |
|
|
днеска спорих с госпожата за намирането на най - малка и най - голяма стойност ( нмс и нгс ) на функция в интервал, който не е затворен и в двата края
за пример ще взема функцията [tex] f( x ) = x^2 - 5 x + 6 [/tex] и ще и търся нмс и нгс в интервала [tex] [ 4; 10 ) [/tex]
другарката твърди че, не можем да кажем каква стойност има функцията в 10, тъй като просто интервала не включва тази точка
според мен, с приблежение, можем да намерим стойността на фукцията и да я използваме; иде реч за границата на функцията при x клонящо към 10;
разсъждавам по начина по който се намира сумата на безкрайно малка геометрична прогресия, последните членове на прогресията са толкова малки, че просто не влият на крайната сума;
та тук, колкото повече се доближаваме до 10 толкова повече се доближаваме до стойността на фукцията в тази точка и в случая [tex] y_{min} = f( 4 ) [/tex] а [tex] y_{max} = \lim_{ x \to \10 }{ f( x ) } [/tex]
казвайте сега и вие как виждате нещата  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Jan 29, 2009 9:35 pm Заглавие: |
|
|
| Госпожата е права. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Jan 29, 2009 9:36 pm Заглавие: |
|
|
| првиш ли разлика м/у функционалнма стойност и гранична стойност? |
|
|
 |
rytimid Редовен
  гласове: 4
|
Пуснато на: Thu Jan 29, 2009 9:46 pm Заглавие: |
|
|
не съм се замислял, но мисля схващам разликата
функционалната стойност е стойността на фукнцията точно в дадена точка;
гранична е стойността, която се доближава, но никога не се достига
обаче идеята ми е, че чрез приближение мога да приема, че двете стойности съвпадат |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|