Регистрирайте се
Ирационално уравнение
Иди на страница 1, 2 Следваща
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Saposto_MM Напреднал

гласове: 67
|
Пуснато на: Thu Jan 29, 2009 7:48 pm Заглавие: Ирационално уравнение |
|
|
Да се реши в реални числа уравнението
[tex]x^{2}+\sqrt{x+5}=5[/tex].
Да се намери повече от едно решение. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Thu Jan 29, 2009 7:58 pm Заглавие: |
|
|
| Полагаме а=5 и го разглеждаме като квадратно, относно а след повдигането на квадрат. Разбира се, трябват смислови стойности. |
|
|
 |
Saposto_MM Напреднал

|
Пуснато на: Thu Jan 29, 2009 8:04 pm Заглавие: |
|
|
| Известни са ми още две съществено различни решения. Намерете ги (както и други решения ако успеете). |
|
|
 |
Pinetop Smith Фен на форума

гласове: 87
|
Пуснато на: Thu Jan 29, 2009 9:01 pm Заглавие: |
|
|
Моето решение(по-точно планче ):
Полагаме [tex]\sqrt{x+5} = a[/tex]. Тогава [tex]x = a^2 - 5[/tex]. Заместваме в уравнението и получаваме
[tex]a^4 - 10a^2 + a - 20 = 0[/tex]
Чрез метода на неопределените коефициенти получаваме
[tex](a^2 - a - 4)(a^2 + a - 5) = 0[/tex]
Нататък е ясно. |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Fri Jan 30, 2009 1:59 pm Заглавие: |
|
|
Предлагам по-сложна задача:
[tex]x^2+\sqrt{x+a}=a[/tex]
За кои а, уравнението има 3 решения? |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sat Jan 31, 2009 7:21 pm Заглавие: |
|
|
| [tex]a=\frac{3}{4}[/tex] |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
|
Пуснато на: Sun Feb 01, 2009 3:41 pm Заглавие: |
|
|
| NoThanks написа: | | [tex]a=\frac{3}{4}[/tex] |
Не е вярно! |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sun Feb 01, 2009 3:51 pm Заглавие: |
|
|
А, да, тогава са 2. Май няма такава ст-т. Стигам до:
[tex]a=x^2-x \; a=x^2+x+1[/tex] И сега чертая графиките на 2те ф-ии. g(x) = a е права, успоредна на Оx, така че в колкото точки пресича графиките, толкова решения има. Обаче пресича само в 0,1,2 или 4 точки. |
|
|
 |
Is it black or white? Напреднал

Регистриран на: 03 Jan 2009 Мнения: 393 Местожителство: Силистра ПМГ
     гласове: 32
|
Пуснато на: Sun Feb 01, 2009 3:54 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | Предлагам по-сложна задача:
[tex]x^2+\sqrt{x+a}=a[/tex]
За кои а, уравнението има 3 решения? |
Имам въпроси по тази задача, може би питаш за кои реални стойности на параметъра [tex]a[/tex], защото иначе и комплексните решения влизат в отговора и изобщно няма смисъл да го решаваме и като си спомним основната теорема на алгебрата, а именно това, че броят на решенията е равен на най-високата степен на уравнението, еми тука най-високата степен ти е 2, значи отговорът трябва да е, че за всяка стойност на параметъра [tex]a[/tex] уравнението има 2 решения, тоест никога няма 3. А като се замисля изобщо не ни интересува дали [tex]a \in R [/tex], защото никога броя на решенията на уравнение от 2-ра степен не достигат 3, тоест отговор: за никои Прав ли съм? |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Sun Feb 01, 2009 4:26 pm Заглавие: |
|
|
| Archer написа: |
Имам въпроси по тази задача, може би питаш за кои реални стойности на параметъра [tex]a[/tex], защото иначе и комплексните решения влизат в отговора и изобщно няма смисъл да го решаваме и като си спомним основната теорема на алгебрата, а именно това, че броят на решенията е равен на най-високата степен на уравнението, еми тука най-високата степен ти е 2, значи отговорът трябва да е, че за всяка стойност на параметъра [tex]a[/tex] уравнението има 2 решения, тоест никога няма 3. А като се замисля изобщо не ни интересува дали [tex]a \in R [/tex], защото никога броя на решенията на уравнение от 2-ра степен не достигат 3, тоест отговор: за никои Прав ли съм? |
Eстествено, че говорим за реални стойности.
Има такива и една от тях е а=1.
Това уравнение не е от втора степен и за него не важи осн. теорема на алгебрата! |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Feb 01, 2009 5:28 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: |
Eстествено, че говорим за реални стойности |
Извинявай, с нищо не искам да те обидя, но не можеш да кажеш естествено, че говорим за реални стойности, трябва ясно да си го написал в условието на задачата, защото като го реша за всякакви стойности на параметъра и после не можеш да ми кажеш, че е грешно , тази година ще кандидатсвам и чакам само в някой от задачите на изпитите да не са уточнили дали става дума за реални стойности и ще видят те ако не ми признаят решението  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Feb 01, 2009 5:30 pm Заглавие: |
|
|
| Защо ми се струва , че нещо си противоречиш? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Feb 01, 2009 5:31 pm Заглавие: |
|
|
Аз ли? , това е често срещано явление при мене  |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 1:04 am Заглавие: |
|
|
| Archer написа: | защото като го реша за всякакви стойности на параметъра и после не можеш да ми кажеш, че е грешно , тази година ще кандидатсвам и чакам само в някой от задачите на изпитите да не са уточнили дали става дума за реални стойности и ще видят те ако не ми признаят решението  |
1. Добре бе, реши го за произволни стойности на а!
2. Чакай, чакай, ама няма да дочакаш освен ако не кандидатстваш в Каспичанския Свободен Университет.
3. А аз, без да 4акам попадам на хора, които говорят за основна теорема на алгебрата и си нямат хабер какво значи и (заслужено) ги късам!
4. Хайде сега, решете зада4ата при реални стойности на параметъра а!
Макар, че съм завършил СМГ почвам да си мисля, че МГ трябва да се забранят (повече вреда, отколкото полза). |
|
|
 |
naitsirk Напреднал
  гласове: 34
|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 12:04 pm Заглавие: |
|
|
хмм.. и аз получих, че няма такива стойности за [tex]a[/tex], а за [tex]a=1[/tex] корени не са ли: [tex]x_{1,2}=\frac{1\pm \sqrt{5} }{2 },x_3=1,x_4=-1 [/tex]  |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 2:55 pm Заглавие: |
|
|
| naitsirk написа: | хмм.. и аз получих, че няма такива стойности за [tex]a[/tex], а за [tex]a=1[/tex] корени не са ли: [tex]x_{1,2}=\frac{1\pm \sqrt{5} }{2 },x_3=1,x_4=-1 [/tex]  |
Уравнението е:[tex]x^2+\sqrt{x+a}=a[/tex]. При а=1 [tex]x^2+\sqrt{x+1}=1[/tex].Ясно е, че x=1 не е корен!
Това е лесна зада4а, вземете се в ръце! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 7:30 pm Заглавие: |
|
|
r2d2 ти изобщо не ме разбра, аз просто питам не съм ли прав, а ти все едно ми се караш, вместо да ми обясниш. Сбърках, че е от 2-ра степен, защото е от 4-та степен всъщност, това не можеш да кажеш, че не е вярно. Е, основната теорема на алгебрата няма ли да ни каже, че това уравнение от 4-та степен има винаги 4-ри решения, вече друго е да се говори само за реалните стойности. Аз не съм искал да те упреквам, а ти вместо да признаеш, че съм прав ме критикуваш , трябва задължително да се спомене, че говорим за реални, защото иначе винаги има 4 решения, стига само подкорена да изискваме да е по-голямо от 0, защото иначе няма решение. Все пак благодаря. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 7:32 pm Заглавие: |
|
|
| Archer написа: | r2d2 ти изобщо не ме разбра, аз просто питам не съм ли прав, а ти все едно ми се караш, вместо да ми обясниш. Сбърках, че е от 2-ра степен, защото е от 4-та степен всъщност, това не можеш да кажеш, че не е вярно. Е, основната теорема на алгебрата няма ли да ни каже, че това уравнение от 4-та степен има винаги 4-ри решения, вече друго е да се говори само за реалните стойности. Аз не съм искал да те упреквам, а ти вместо да признаеш, че съм прав ме критикуваш , трябва задължително да се спомене, че говорим за реални, защото иначе винаги има 4 решения, стига само подкорена да изискваме да е по-голямо от 0, защото иначе няма решение. Все пак благодаря. |
Вие от МГ може и да сте много открехнати за числата, но обикновените ученици под всяко число разбират РЕАЛНО ЧИСЛО  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 7:53 pm Заглавие: |
|
|
Еми уравнение от втора степен е уравнение, в което най-високата степен на неизвестното е от 2-ра степен, може 100% да не съм налучкал точно определението, но ти ме питаш все едно какво е куче , връщаш ме в 3-ти клас. Основната теорема на алгебрата, ако очакваш точно определение, еми учил съм я отдавна, а теорията не я зубря, ето какво ще ти кажа, че гласи най-общо: всяко уравнение от 2-ра степен има 2-ве решения, от 3-та 3-ри, от 4-та 4-тири и т.н. и т.н., да не знам основната теорема на алгебрата, че аз тогава какво знам. И Питагоровата теорема не знам по тази логика , кой не знае "ОТА". Иначе задачката съм си я решиш за реални стойности, не е проблема как ще се реши, просто знам, че съм прав и искам да си го признаеш  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 7:53 pm Заглавие: |
|
|
Защо си изтри коментара, сега излиза все едно отговарям на въздуха  |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 7:56 pm Заглавие: |
|
|
Позволих си да заменя цялото число 5 с а. И пропуснах да кажа, че а е реален параметър, защото като прост човек си мислех, че нормален ученик, това би и разбрал. Нещо пове4е, винаги съм се дразнел от това реален параметър, реало число и т.н. в кадидатстудентски задачи (зашо го пишат, не е ли ясно?). Сега разбрах, че има хора, които дебнат и така да се каже, това им е надеждата!
Последното си позволявам да го кажа, защото все още няма решение на задачата (при допълнителното условие а е реален параметър) и кога реалните решения са 3? |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 8:00 pm Заглавие: |
|
|
| Archer написа: | Иначе задачката съм си я решиш за реални стойности, не е проблема как ще се реши, просто знам, че съм прав и искам да си го признаеш  |
Ми дай решение! |
|
|
 |
naitsirk Напреднал
|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 8:18 pm Заглавие: |
|
|
случайно отговор да е само [tex]a=1[/tex]  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 10:31 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | | Нещо пове4е, винаги съм се дразнел от това реален параметър, реало число и т.н. в кадидатстудентски задачи (зашо го пишат, не е ли ясно?). Сега разбрах, че има хора, които дебнат и така да се каже, това им е надеждата! |
Защо да ми е надежда това, в условието като се забрави да се спомене, че параметъра е реален показвам повече знания като го решавам за всякакви стойностти на "а" и то не с цел да покажа на изпитващия колко мн знам, ами ако нарочно го е изпуснал да види дали ще се усетя, да му покажа, че внимавам и съм забелязал уловката (да в конкретния случай ще ни улесни това изпускане на "реален", но в много задачи, когато се не е споменато сме длъжни да търсим и комплексните корени, което ни създава допълнителна работа, не че е нещо сложно, но просто още занимавка . И преди да си предложа решението на задачата, само да спомена, че мене пък ме дразни като в условието не се спомене, че е реален и накрая като го дадат на изпит и 97% от учениците, че и повече го решават като реален, т.е. задачата им е ГРЕШНА, се признава за вярна, а тези бройки, които са си казали, абе тука се опитват да ме хванат дали знам и нарочно са се направили на ударени и умишлено са изпуснали, че е реален да видят дали ще се усетя и на тях им смятат решението за грешно, изпускайки условието за реалност задачата придобива друг смисъл, все едно да кажеш, че като говориш за триъгълник имаш впредвид равнобедрен. А и аз не говоря за матурите или изпитите в ТУ и УНСС, ами за тези в УАСГ и СУ, там умишлено може да го изпуснат , тоест това да е уловката на задачата, за професорите там ученик, които не знае теорията за комплексните числа, няма място там, даже за мене, такива нямат място изобщо във ВУЗ. NB! Аз съм мн досадно същество да знаете, по-добре си признайте, че съм прав, защото няма да ви оставя на мира, с учители съм спорил и докато не признаят, че бъркат няма да я бъде, виждате ли за всяка дреболийка мога да споря, дребно ама вредно - това съм си аз
И така се започна ...
Полагам [tex] t=\sqrt{x+a} => x+a=t^{2} => x=t^{2}-a=> x^{2}=[t^{2}-a]^{2}[/tex] - ето я четвъртата степен
Сега го замествам и става: [tex][t^{2}-a]^{2}+t-a=0[/tex] хах, открих си изчислителна грешка, добавил съм, съвсем без да искам, една втора степен на едното t
, много жалко, беше се получило толкова хубаво биквадратно уравнение и всичко се свеждаше до една системка от условия, която ако е изпълнена тогава има 3-ри решения, но тази изч. грешка променя фактите. Еми като го гледам това уравнение на 4-та
(1) [tex] t^{4} - 2at^{2} + t + a^{2} - a =0 [/tex]
задачата се свежда до, за кои стойности на t уравнението (1) има три решения, които да са по-големи или равни на [tex]0[/tex]. Значи искаме да има 3-ри положителни и 1-ин отрицателен корен, формулките на Виет ще ни послужат ли? Да ги предложа, защото честно казано не ми се мисли сега друг вариант, тоест формулките на Виет за 4-та степен ще са: [tex] t_{1}+t_{2}+t_{3}+t_{4}=-\frac{b}{a}[/tex]
[tex]t_{1}t_{4}+t_{2}t_{4}+t_{2}t_{3}+t_{1}t_{3}+t_{1}t_{2}+t_{3}t_{4}=\frac{c}{a}[/tex]
[tex]t_{1}t_{3}t_{4}+t_{2}t_{3}t_{4}+t_{1}t_{2}t_{3}+t_{1}t_{2}t_{4} =-\frac{d}{a}[/tex]
[tex]t_{1}t_{2}t_{3}t_{4}=\frac{e}{a}[/tex] Тоест на нас последното най-вече ще ни трябва, ще искаме то да е по-малко от 0, защото едното решение на t ще е отрицателно и [tex]-\frac{d}{a}[/tex] най-много да искаме да е отрицателно, а останалите да са положителни, в смисъл не виждам друг вариант, другия вариант е Хорнер, ама там няма как да ги получим. Като гледам колко сложно става по моя начин ми минава през ума, че със сигурност има начин и на 2 реда, но аз често гледам нещата от по-сложната им страна . Естествено още отначалото не забравяме да искаме подкоренната величина да е по-голяма или равна на нула. Ааа някой желаещ да ми помогне с довършването, че направо не ми се мисли, дали след Виет ще се получи, че не ми се смята изобщо, поне начина верен ли ми е?  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 10:48 pm Заглавие: |
|
|
| Не ми става ясно, защо вече станаха доста хората получили за a=1, че има 3-ри решения, мисля, че е очевидно, че при a=1, решенията са 2-ве -> 0 и -1 |
|
|
 |
Shanel_1990 Редовен

гласове: 21
|
Пуснато на: Mon Feb 02, 2009 11:52 pm Заглавие: |
|
|
| Archer написа: | | за професорите там ученик, които не знае теорията за комплексните числа, няма място там, даже за мене, такива нямат място изобщо във ВУЗ. |
Това беше доста грубо. |
|
|
 |
naitsirk Напреднал
|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 9:11 am Заглавие: |
|
|
| Archer написа: | | Не ми става ясно, защо вече станаха доста хората получили за a=1, че има 3-ри решения, мисля, че е очевидно, че при a=1, решенията са 2-ве -> 0 и -1 |
а [tex]x=\frac{1+\sqrt{5} }{2 } [/tex]
Ако някой потвърди, че само a=1 удовлетворява условието, ще пусна решение |
|
|
 |
estoyanovvd Фен на форума

|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 10:00 am Заглавие: |
|
|
Аз пък що ли получих, че [tex]a\in (\frac{3}{4 } ;1][/tex]?  |
|
|
 |
r2d2 VIP

|
Пуснато на: Tue Feb 03, 2009 10:13 am Заглавие: |
|
|
| estoyanovvd написа: | Аз пък що ли получих, че [tex]a\in (\frac{3}{4 } ;1][/tex]?  |
Станахме двама! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|