Регистрирайте сеРегистрирайте се

Що е това "учител" и има ли той почва у нас???

Форум за математика Форуми -> Друго
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
estoyanovvd
Фен на форума

Местожителство: Видин
гласове: 67

МнениеПуснато на: Wed Jan 21, 2009 8:03 pm    Заглавие: Що е това "учител" и има ли той почва у нас???

Зачевам тази тема провокиран от написаното в един друг пост.
Бих желал всеки, който се включи по темата, да не изхожда от някакви конкретни личности и случаи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 1:42 pm    Заглавие:

Учител (идва от учи) е призвание! От тази гледна точка (човек не може да се откаже от призванието си), учители ВИНАГИ ще има!
Лошото е, че пове4ето са преподаватели (той/тя подава и не му пука кой какво приема, а и пасовете са неточни, а и на него му подават) и това е резултат на целенасо4ена (над 50-годишна политика).
На учителя, народът му вика даскал, а поговорката, че в село най-важните са кмета, попа и даскала е показателна!
Не се споменават чорбаджията, гавазина (мутра), бакалина, курвето и т.н.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 3:48 pm    Заглавие:

В тази връзка да попитам: Има ли добри "преподаватели", които са лоши "учители" и добри "учители", които са лоши "преподаватели"? Ако не можеш да съчетаеш и двете, кое е по-важно - да си добър учител или добър преподавател? Кое е по-добро - да ограмотиш 20 деца по математика, но да затриеш пет таланта, или да помогнеш на пет талантливи деца да станат превъзходни математици за сметка на това другите двадесет деца да останат полуграмотни по математика?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 4:56 pm    Заглавие:

Когато малката ми дъщеря понякога ме моли, да и обясня някой неразбрано написан урок, да речем по история, аз сядам, прочитам го и наистина го обяснявам, така че да го разбере. Значи ли, че съм учител по история? Не, разбира се.
Двете понятия- учител и преподавател не са еквивалентни.
Не може да си добър учител, ако не си добър преподавател. Може да си добър преподавател и да не си добър учител.
Освен, че трябва да владее материята, учителят трябва да умее, да я обяснява достъпно, разбираемо. Има деца, които възприемат и възпроизвеждат информацията по различен начин.
Относно талантите. Да винаги в клас от 26 човека има и такива, с повишен интерес, които страдат, поради нивото на общата маса. Но тук вече е въпрос, на учителя, как ще работи с тях. На мен, например ми се е случвало с такива деца, да оставам след часовете, веднъж седмично, да речем.
Преди няколко години имах страхотни 12- класници. С някои от тях оставахме всяка сряда и за нас това си беше празник.
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 7:51 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:

Освен, че трябва да владее материята, учителят трябва да умее, да я обяснява достъпно, разбираемо. Има деца, които възприемат и възпроизвеждат информацията по различен начин.

А нима това е достатъчно? Да владееш материята и да можеш да я обясняваш достъпно и разбираемо е само необходимо условие. Да не забравяме, че процесът на обучение е двустранен и без желание от страна на учениците дори и най-гениалният учител не би бил в състояние да постигне никакви резултати!!! А, бога ми, такива дечица последно време с лопати да ги ринеш!!! Laughing Laughing Laughing
И да допълня. Обучението не е само наливане на знания. Кое е по-важно - да напълниш детския мозък с информация или да го обогатиш със способността сам да си я набавя, със способността да взима правилни решения в нестандартни ситуации, да развиеш евристичното му мислене?
В тази посока на мислене ми се струва, че вие г-жо Симеонова бихте могла да бъдете и един добър учител по история без да сте много добър преподавател? Или бъркам нещо? Wink
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 8:47 pm    Заглавие:

Не знам, колко хаотично са протекли мислите ми, Емил. Ще ти кажа нещо, което ми се случва днес и не само днес..
Аз съм класна, на 10 клас.Вече трета година..От края на миналата, едно момче, да го наречем Х, престана да идва на училище.. Дете, чието, като ученик, поведение е било страхотно.. Това дете се оказа, че има проблем... В края на миналата година негов приятел е загинал трагично.. Говорих с него и майка му(няма баща). Само говорих, не успях да разговарям, защото се е затворил, като стена.. Уж започна да идва и пак престана.
Вчера разгеле, се свързах с майката и я поканих да разговаряме. Тя обеща, а днес в 10, 30 никаква я нямаше. И до сега не ми вдига тел си- изключен е.. Знаеш ли, това дете, което днес очакваше един разговор- с мен и майка си, как се почувства, като тя не му отговори? Знаеш ли, че от известно време, не спя, защото ме боли за този Х, а?
Признавам, не разбирам от математика, но ме боли, за децата.
Кой както иска, така да го приема.
Предпочитам, да не разбера, кога онова отношение, което си пуснал приема екстремална стойност, но да помогна на Х!!!
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 9:17 pm    Заглавие:

estoyanovvd написа:
А, бога ми, такива дечица последно време с лопати да ги ринеш!!!

Нямаме ли вина, ние възрастните, за това?
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 9:23 pm    Заглавие:

" И да допълня. Обучението не е само наливане на знания. Кое е по-важно - да напълниш детския мозък с информация или да го обогатиш със способността сам да си я набавя, със способността да взима правилни решения в нестандартни ситуации, да развиеш евристичното му мислене? "
Разбира се, че е не само това Smile
Да предивикаш отговор, на най- важния въпрос "Защо?".
Защото,ако човечеството не си го е задавало, отдавна да ни няма, на този свят...
Върнете се в началото
mathinvalidnik
Фен на форума

Местожителство: Вкъщи
гласове: 20

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 9:30 pm    Заглавие: Re: Що е това "учител" и има ли той почва у нас??

estoyanovvd написа:
Зачевам тази тема провокиран от написаното в един друг пост.
Бих желал всеки, който се включи по темата, да не изхожда от някакви конкретни личности и случаи.

Тая тема бе захваната заради моето изказване,че не може да се разчита на учителите Wink ,за което се извинявам да преподавателите във форума...... и мисля все пак да кажа нещо за учителя като цяло.....може би ще е малко офтопик ама както и да е.... За мене учителя първо трябва да ти бъде приятел.....а след това преподавател.....изхождам от там,че например този човек може и да не успее да те научи на висша математика,на органична химия,на механика.....,но той може може би ще те научи на нещо много по-важно..... на това да бъдеш човек,защото както знаем-"Много са хората малко са човеците"...... Confused
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 9:36 pm    Заглавие:

Кристиян, не е ли това призвание, на всеки Човек, не само на учителите? Smile
"...Любов невероятна, Любов невъзможна
...., за да останем хора, в епохата тревожна...."
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 10:00 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
Не знам, колко хаотично са протекли мислите ми, Емил. Ще ти кажа нещо, което ми се случва днес и не само днес..

Признавам, не разбирам от математика, но ме боли, за децата.
Кой както иска, така да го приема.
Предпочитам, да не разбера, кога онова отношение, което си пуснал приема екстремална стойност, но да помогна на Х!!!

Нещо не можах да схвана! Кой е намекнал дори, че не разбираш от математика?! И да, точно това казвам и аз. По-добре да научим децата да се оправят сами в живота, отколкото да им пълним главите с излишна информация. Макар, че и това е полезно понякога!
А, пак се сетих. Все не ми се вярва, че човека се отличава от животните по това, че може да си задава въпроси и да търси техните отговори. Все си мисля, че и животните са способни на този вид умствена дейност! Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

Последната промяна е направена от estoyanovvd на Thu Jan 22, 2009 10:04 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 10:01 pm    Заглавие:

В крайна сметка, дали човек е учител, строител, лекар, коминочистач- всичко опира до нейно величетсво Любовта..
Хау!!!
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Thu Jan 22, 2009 10:05 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
В крайна сметка, дали човек е учител, строител, лекар, коминочистач- всичко опира до нейно величетсво Любовта..
Хау!!!

Стига, де! Любов та любов! То човек като наближи 40 все за това започва да си мисли!!! Wink Wink Wink Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Върнете се в началото
zaio
Редовен

гласове: 12

МнениеПуснато на: Fri Jan 23, 2009 5:00 pm    Заглавие:

Разбира се, че има почва у нас. Донякъде е призвание, да, после желание за работа, уважение към личността на ученика, подход...
Имах "учителка", преподаваше ми по география от 2 срок на 7 клас, после и по история. По цял час биеше и дереше момчетата, то и как да се оплачат от нея като мъжът й беше началник на РПУ-то Evil or Very Mad ? В 9 клас 2 срок по история бях м-у 5 и 6 и тя ми каза "Нарочно няма да те вдигна за 6, знам, че знаеш всичко, но тр да се научиш, че не можеш винаги да получаваш това, което искаш Shocked ". Oт тогава не искам да я видя тая. Излишно е да казвам, че любимите ми предмети станаха най-омразни.
Пък за преподавателите във ВУЗ-а, има такива изцепки, че ми е чудно защо ги държат. Имахме изпит при една, която се явила в лекция само, за да си остави неграмотните лекции да ги снимат и след 30 мин се върнала, за да си ги вземе. Не беше уредиланаблюдението и се разкарвахме напразно. Е, кажете ми, тази пародия на преподавателската дейност, с какви критерии ни проведе изпита, провери ни работите, а на 1 колежка й казала, че "Тия" нейните "писаници вървят само на пазара" Shocked Evil or Very Mad . Че и я скъса Evil or Very Mad .
Та, така, пародиите не са само при преподавателите, и при учителите има. То, хората са казали "Простотията ходи по хората" Rolling Eyes Wink .
Върнете се в началото
Теодора
Начинаещ

МнениеПуснато на: Thu Feb 19, 2009 6:36 pm    Заглавие:

Полудявам когато някой неучител ми каже, че учителят трябва да е приятел на учениците си. Това е смешно, а според мен и недопустимо. Учениците сами избират приятелите си и когато някой учител започне да им се "натяга" те го приемат за смешен. Учителят трябва да бъде нещо много повече от приятел. Истинският учител е образец, еталон, лидер, духовен водач, той е цел за подражание. Ученикът не очаква от учителя да го похвали за някоя простотия и не очаква учителят да му каже браво защото е запалил първата си цигара или защото е изпратил любовна бележка на най- грозното момиче в класа. Ущениците истински уважават само тези учители от които имат респект. Стане ли един учител приятел с учениците си...става повече приятекл и никакъв учител
Върнете се в началото
zaio
Редовен

МнениеПуснато на: Thu Feb 19, 2009 7:28 pm    Заглавие:

С риск да полудееш Cool , според мен, да, трябва И да е приятел, но не да се натяга, приятелствата се печелят, а натегачите мен не могат да ме спечелят.
Имам и конкретни примери, ако те интересува - ще ги напиша.
Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Thu Feb 19, 2009 8:15 pm    Заглавие:

Теодора написа:
Полудявам когато някой неучител ми каже, че учителят трябва да е приятел на учениците си.

Преди да отговоря, Вие преподавателка ли сте?
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Thu Feb 19, 2009 8:20 pm    Заглавие:

Интересно...Възниква един въпрос..
Какво значи "Приятел"?
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Thu Feb 19, 2009 8:41 pm    Заглавие:

Приятелството е уникално събитие- понякога възниква внезапно, понякога идва след много трудности, когато най- малко го очакваш от страна, на даден човек...
Само ще споделя нещо- не за да лаская себе си или някого..
Когато преди 3 години загубих един любим за мен човек, в първите дни ми се обадиха двама мои вече бивши ученика.. Няма да забравя думите на единия- " Госпожо, можете да разчитате на мен 24 в денонощието".
Казвам го, защото според мен приятелството е неподвластно на пола, йерархията, мат. положение и пр..
И за това в крайна сметка е Приятелство.
Върнете се в началото
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Thu Feb 19, 2009 8:42 pm    Заглавие:

хахахха, Ганка се отчая, че никой не и отговори и сама си отговори Laughing
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Thu Feb 19, 2009 8:45 pm    Заглавие:

stanislav atanasov написа:
хахахха, Ганка се отчая, че никой не и отговори и сама си отговори Laughing

Аз много пъти си задавам този въпрос...И май винаги ще си го задавам.
Върнете се в началото
Math?
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Mar 02, 2009 3:35 pm    Заглавие:

Винаги ще има учители, даже и не занимаващи се с това, важното е да има пренос на знания от едни към други, даже когото обясняваме задачи на приятелите си, защото не са ги разбрали, тогава ние сме като учители, иначе за професията учител ... загубила е значението си през последните години, но все някой трбва да учи по-младите на нещо
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Друго Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове