Регистрирайте се
Задача от аналитична геомтерия .
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
TheHavoc Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jan 20, 2009 3:05 pm Заглавие: Задача от аналитична геомтерия . |
|
|
Здравейте . На снимката има условието на задачата. Ето линк към нея. http://img161.imageshack.us/img161/3549/zadacha1ut5.jpg
Въпроса ми е дали правилно съм е решил . Значи А) от задачата е намирам най лесно с намиране на уравнение на права по две точки.
| Цитат: | | x-x1/x2-x1 = y-y1/y2-y1 |
След това да намеря уравнението на медианата която съм е кръстил lа . Знаем ,че медията разделя на две равни части . И по това намирам кординатите на точка N по правилото среда на отсечка.
И след това като знаем точка N и че правата lb пресича и правата CB използваме формулата : | Цитат: | | y-y1=k(x-x1) ( К го намерихме по това че Кlb e перпендиколярна на CB klb.kcb=-1 |
До тука мисля , че се справям но последното да намеря уравнението на hc . Пак като горния начин . Но не знам дали е правилното като използвам точка C и перпендиколярната на hc а именно AB.
(П.С. Чертежа ми е малък . И кординатите на точка C са се скрили има ги в условеито) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
nikko1 Напреднал

гласове: 36
|
Пуснато на: Tue Jan 20, 2009 3:29 pm Заглавие: |
|
|
Имаш грешка за AB, като умножаваш 2(y-1) си написал 2y-1, а не 2y-2.
След това ако l_a е медиана, то просто намираш координатите на средата N на BC като средно аритметично от координатите на двете точки. Това си го направил, но медианата не е перпендикулярна на BC, а просто е права през т. A и N (среда на срещопуложна страна) , а вече видяхме че можеш да намираш прави по 2 точки. |
|
|
 |
TheHavoc Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jan 20, 2009 4:10 pm Заглавие: |
|
|
Ааа значи за да намеря La като знам началанта точка А и крайната N мога да намеря средата на отсечка и от там да намеря уравнението на правата по две точки . Но имам и друг въпрос за да намеря уравнението на hc мога ли ад използвам горната Точка C и уравнението на AB
демек там с ъгловия коефицент ? Защото като си го преставя на чертежа става
http://img513.imageshack.us/img513/9824/25210080xz1.jpg
и малко ме самнява , че мога да намеря к-то на hc с Kab.Khc=-1 to , може обаче дали е правилно  |
|
|
 |
nikko1 Напреднал

гласове: 36
|
Пуснато на: Tue Jan 20, 2009 6:53 pm Заглавие: |
|
|
Ето как се намира уравнение на права през точка, перпендукиляна на друга права
[tex]l:\left\{ \begin{matrix} zA(x_{0},y_{0}) \\ \bot p:ax+by+c=0 \\\end{matrix} \right.\Leftrightarrow l:-b(x-x_{0})+a(y-y_{0})=0[/tex] |
|
|
 |
TheHavoc Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jan 20, 2009 7:19 pm Заглавие: |
|
|
Хмм за първи път го виждам това. Аз го намирам с ъглов коефицент
g : A(x1,y1)
[tex]\bot[/tex] l: ax+xb+c=0
и знам ,че g[tex]\bot[/tex]l K1.K2=-1
и от там намирам коефицента и замествам в
формулата за g: A(x1,y1) Kg=k
Но въпроса ми е дали мога да използвам http://img513.imageshack.us/img513/9824/25210080xz1.jpg в този случей това за перпендиколярност. За точка и перпендиколярна на AB виш снимката дали е възможно мерси. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|