Регистрирайте сеРегистрирайте се

Задачи за пресечена пирамида

Форум за математика Форуми -> Стереометрия
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
math
Начинаещ

Репутация: 6.7Репутация: 6.7Репутация: 6.7Репутация: 6.7Репутация: 6.7Репутация: 6.7

МнениеПуснато на: Tue Jan 20, 2009 12:18 am    Заглавие: Задачи за пресечена пирамида

Здравейте,трябва ми помощ по математика,понеже съм пълна скръб там и наистина не знам как да намеря височината в пресечена пирамида. Ето я и задачата,в която не мога да намеря само втората част,т.е. V.
1.В правилна четириъгълна пирамида дължината на основните ръбове са 16 см. и 4см.,а апотемата е 10см. Намерете лицето на повърхнината и обема на пирамидата.
(Тук затруднението ми е,че не мога да се сетя как да намеря височината h на пирамидата,за да намеря и V).
Другата задача е: Лицата на основите на правилна четириъгълна пирамида са 25см2 и 9 см2,а височината е 4см. Намерете дължината на околния ръб на пирамидата.
3. В правилна триъгълна пресечена пирамида дължините на основните ръбове са 9 см и 3 см, а височината е 2см. Намерете обема и дължината на околния ръб на пирамидата.
Моля ви искрено за помощта ви! Задачите ми трябват наистина много в нак-кратък срок. Благодаря предварително.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
voknid
Редовен

Местожителство: гр. Пловдив
гласове: 6

МнениеПуснато на: Tue Jan 20, 2009 1:15 am    Заглавие:

Височината h е катет в правоъгълен триъгълник, на който знаеш хипотенузата = апотемата. Намери другия катет или някой от острите ъгли и използувай зависимостите на страни и/или ъгли в правоъгълния триъгълник. Пирамидата е пресечена. Погледната отстрани изглежда като равнобедрен трапец с основи 4 и 16. Да го разчленим на триъгълници и четириъгълници. Да вземем един триъгълник и да му разкажем играта като му намерим вертикалната страна.
[tex]c^2=a^2+b^2[/tex] както се е убедил Питагор.
[tex]c=10; a=\frac{16-4}{2}; b=h[/tex] замести ги в горното и като решиш спрямо h ще получиш 8. Когато се търси околния ръб, завърти пирамидата така че околния ръб да се пада отдясно или отляво и си представи напречния разрез минаващ през този околен ръб и височината (ако е четириъгълна и отсрещния околен ръб). Пак е правоъгълен или равнобедрен трапец но с други размери на страните.

Последната промяна е направена от voknid на Wed Jan 21, 2009 2:59 am; мнението е било променяно общо 6 пъти
Върнете се в началото
math
Начинаещ

Репутация: 6.7Репутация: 6.7Репутация: 6.7Репутация: 6.7Репутация: 6.7Репутация: 6.7

МнениеПуснато на: Tue Jan 20, 2009 1:35 am    Заглавие:

Опа,да,на първата задача е пресечена,забравила съм да го напиша. Иначе можеш ли да ми напишеш решението на задачите? Моооля те Embarassed
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Стереометрия Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.