Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
JusTok Редовен

гласове: 24
|
Пуснато на: Mon Jan 12, 2009 7:29 pm Заглавие: Редица |
|
|
| Редицата от числа а0,а1,...,аn,... е дефинирана по следния начин: a0=0,а1=1 и за всяко n=2,3... членът аn е най-малкото число което не образува аритметична прогресия с никои два от предишните членове на редицата. Да се докаже,че числото an се получава след като n се запише в двоична бройна система и се прочете в троична. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
Пуснато на: Wed Jan 21, 2009 1:44 am Заглавие: |
|
|
Пак ще ми се карате, че не пиша цели решения, затова предупреждавам, това долу НЕ е цяло решение. Моля, не ми пишете двойки, не ми казвайте, че съм преписал и не ми казвайте колко точки ще изкарам по системата Глазгоу.
Значи първо това е вярно за произволно просто число ( на мястото на 3).
Трябва да се докажат 2 неща.
Първо няма три числа които нямат 2 в троичния си запис и образуват аритметична прогресия. Доказва се с допускане на противното и разглеждане на най-малката (ненулева ) цифра на разликата на такава прогресия (или нещо подобно).
Второ трябва да се докаже, че точно тези числа са минималните. Т.е. ако допуснем, че до някъде сме взимали само числа без 2 в троичен запис, и допуснем, че текущия член на редицата има 2, ще получим противоречие, защотото той би образувал аритметична прогресия с двата предишни члена, които имат 1 и 0 на мястото на 2-ката на текущия. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|