| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
BeckhamStZ Начинаещ
  гласове: 3
|
Пуснато на: Sat Jan 10, 2009 1:31 pm Заглавие: Формула на тейлър |
|
|
| Някой може ли да ми обясни кога при какви ситуации използваме тази формула и да даде някой пример, че хич не мога да го зацепя този Тейлър. И по точно тези остатъци нещо не са ми ясни вече. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Mandos Начинаещ

гласове: 6
|
Пуснато на: Sat Jan 10, 2009 11:47 pm Заглавие: |
|
|
Едно от многото приложения на формулите на Тейлър е използването за развиване (апроксимиране) на елементарни функции в степенен ред около някаква точка. Без тях не е възможно алгебричното пресмятане на тригонометрични, експоненциални, интеграли и др. изрази. Пример: Как ще се пресметне cos 39.5 (39.5 градуса [tex]\approx 0.689 rad[/tex]) Еми създава се степенен ред от фомулите на Тейлър като се избират според точността на търсения резултат, примерно 4 члена. Степенния ред на cos x (още известен като ред на Маклорен) e [tex] 1-\frac{x^2}{2!}+\frac{x^4}{4!}-\frac{x^6}{6!}+...+\frac{(-1)^nx^{2n}}{(2n)!}[/tex] съответно израза за [tex]cos 39.5^0 [/tex] с точност до 4-тия член става [tex]1-\frac{0.689^2}{2!}+\frac{0.689^4}{4!}-\frac{0.689^6}{6!}[/tex]
А остатъчния член (мисля че това имаш предвид) на полинома на Тейлър е [tex]R_n(x)=\frac{f^{n+1}(z)}{(n+1)!}(x-c)^{n+1}[/tex], където z се намира между x и c, и се използва за проверка на сходимостта към f(x) на даден степенен ред (обратната задача) Това май е и теорема (нека ме поправят ако греша) и е нещо от рода на [tex]f(x)=\sum_{n=0}^{\infty}\frac{f^{n}(c)}{n!}(x-c)^n[/tex] e вярно само и единствено ако остатъчния член клони към 0 [tex] lim\limit_{x->\infty} R_n(x) = 0 [/tex]
Последната промяна е направена от Mandos на Sun Jan 11, 2009 8:06 pm; мнението е било променяно общо 9 пъти |
|
|
 |
BeckhamStZ Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Jan 11, 2009 11:53 am Заглавие: |
|
|
| мерси много. взех малко по малко да осмислям работите. |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Sun Jan 11, 2009 1:59 pm Заглавие: |
|
|
Написаното по-горе, не е вярно!
Първо трябва да првърнем градусите в радиани! |
|
|
 |
BeckhamStZ Начинаещ
|
Пуснато на: Sun Jan 11, 2009 4:43 pm Заглавие: |
|
|
а тази задача може ли да ми покажете как става
[tex]lim\limit_{x->1}{(\frac{1}{lnx } - \frac{1}{x-1 } )} [/tex]
аз май я реших ама май не съм много сигурен.
как процедирам
y=x-1
[tex]lim\limit_{y->0}{(\frac{1}{ln(y+1) } - \frac{1}{y } )} [/tex]
превеждам ги под общ знаменател и развивам горния ln до 2рия член а долния до 1вия по тейлър ( и се чудя това мога ли да го правя ) после изнасям y^2 пред скоби и като съкратя получавам 1/2 ама ей това незнам длаи мога така да развивам до различни членове от редицата? |
|
|
 |
Mandos Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jan 11, 2009 6:31 pm Заглавие: |
|
|
| r2d2 написа: | Написаното по-горе, не е вярно!
Първо трябва да првърнем градусите в радиани! |
Оф, да вярно, много груба грешка от моя страна - веднага я оправям - мерси  |
|
|
 |
Mandos Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jan 11, 2009 7:35 pm Заглавие: |
|
|
| BeckhamStZ написа: | а тази задача може ли да ми покажете как става
[tex]lim\limit_{x->1}{(\frac{1}{lnx } - \frac{1}{x-1 } )} [/tex]
аз май я реших ама май не съм много сигурен.
как процедирам
y=x-1
[tex]lim\limit_{y->0}{(\frac{1}{ln(y+1) } - \frac{1}{y } )} [/tex]
превеждам ги под общ знаменател и развивам горния ln до 2рия член а долния до 1вия по тейлър ( и се чудя това мога ли да го правя ) после изнасям y^2 пред скоби и като съкратя получавам 1/2 ама ей това незнам длаи мога така да развивам до различни членове от редицата? |
Едва ли може да стане с развитие по Тейлър, защото при работа с граници ти трябва развитие от n члена - съответно ln(x) го развиваш, 1/x-1 го развиваш и виждаш какво се съкращава - в този случай май няма да стане по този начин.
За сметка на това можеш да приложиш правилото на L'Hopital и се получава търсения резултат:
[tex]lim\limit_{x->1}{(\frac{1}{lnx } - \frac{1}{x-1 } )} = lim\limit_{x->1}{\frac{(x-1 - ln(x))'}{[(x-1)ln(x)]' } = lim\limit_{x->1}{\frac{(1-\frac{1}{x})'}{[\frac{1}{x}(x-1)+ln(x)]'}} = lim\limit_{x->1} \frac{\frac{1}{x^2}}{\frac{1}{x^2}+\frac{1}{x}} = \frac{1}{2}[/tex] |
|
|
 |
|