Регистрирайте се
Интересна задача за ІV клас
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dimiter_ Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Jan 07, 2007 10:21 pm Заглавие: Интересна задача за ІV клас |
|
|
Задачата е от Национално състезание "Румен Грозданов" - 12 април 2003 г. в Пловдив
Ученик си навил часовника в 9 часа и 25 минути вечерта да го събуди в 6 часа и 31 минути. Като знаел, че чесовникът избързва с з минути на час, когато звъннал часовникът сутринта, той продължил да се излежава. Колко минути може да се излежава, така че да стане точно в 6 часа и 31 минути?
Отговорът, който е даден в сборника, е 26. Но аз получавам 28, 5.
Моля, помогнете ми за правилното решение!
Благодаря Ви предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
kary Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Jan 09, 2007 9:32 pm Заглавие: |
|
|
мило дете,
в 4 клас не се учат десетични дроби което означава , отговора е 26 минути.  |
|
|
 |
dimiter_ Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 10, 2007 6:16 am Заглавие: Как се получава този отговор |
|
|
Мила Кери, но как се получава този отговор 26, това е въпросът! А иначе 28, 5 означава не дроб,б а 28 минути и половина.
Моля ви, помогнете ми с решението! |
|
|
 |
topmost Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 10, 2007 6:17 pm Заглавие: Re: Интересна задача за ІV клас |
|
|
| dimiter_ написа: | Задачата е от Национално състезание "Румен Грозданов" - 12 април 2003 г. в Пловдив
Ученик си навил часовника в 9 часа и 25 минути вечерта да го събуди в 6 часа и 31 минути. Като знаел, че чесовникът избързва с з минути на час, когато звъннал часовникът сутринта, той продължил да се излежава. Колко минути може да се излежава, така че да стане точно в 6 часа и 31 минути?
Мили хорица (Е това беше майтап,сега сериозно).Здравейте!Според мен отговора на задачата не е толкова (Освен ако не си объркал без да искаш условието!Сега ще направим една просто изчисление!Оставяме ги минутите и ще работим само с целите часове!От 10 часа вечерта то 6 часа сутринта са 8 часа!8 часа по 3 минути са 24 минути!Сега от 9 часа и 25 минути до 10 часа сме оставили 35 минути!От 6 часа до 6 часа и 31 минути сме оставили 31 минути!Сега като ги съберем тези минути,които не ги взехме към часовете (Към тези 8 часа,от които се получават 24 минути в повече).Получава се числото 66!Всеки знае,че в 1 час има 60 минути,значи може да го запишем,че от нашия остатък имаме ч час и 6 минути!Значи сега сме намерили,че целите часове ни дават 24 минути повече време!От това,което в началото на задачата го оставихме (Остаъка) получаваме още 1час и 6 минути!Този един час ни дава още 3 минути в повече!И ето че ни останаха 6 минути(Остатък),а тези 3 минути от последното изчисление ги добавяме към другите минути и получаваме 27 минути в повече!Твоя отговор е 28.5,а това което аз получих е 27,но и ми останаха 6 минути следователно се поллучава,че разликата от твоя отговор и моя отговор трябва да бъде 1.5 за тези 6 минути.Това не може да бъде възможно,защото за 1 час ние имаме 3 минути,следователно за полонив час ще имаме 1.5 минути!Значи отговора не може да бъде толкова (Или някое от числата в условието)! |
|
|
 |
topmost Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Jan 10, 2007 6:21 pm Заглавие: Re: Интересна задача за ІV клас |
|
|
| topmost написа: | | dimiter_ написа: | Задачата е от Национално състезание "Румен Грозданов" - 12 април 2003 г. в Пловдив
Мили хорица (Е това беше майтап,сега сериозно).Здравейте!Според мен отговора на задачата не е толкова (Освен ако не си объркал без да искаш условието!Сега ще направим една просто изчисление!Оставяме ги минутите и ще работим само с целите часове!От 10 часа вечерта то 6 часа сутринта са 8 часа!8 часа по 3 минути са 24 минути!Сега от 9 часа и 25 минути до 10 часа сме оставили 35 минути!От 6 часа до 6 часа и 31 минути сме оставили 31 минути!Сега като ги съберем тези минути,които не ги взехме към часовете (Към тези 8 часа,от които се получават 24 минути в повече).Получава се числото 66!Всеки знае,че в 1 час има 60 минути,значи може да го запишем,че от нашия остатък имаме ч час и 6 минути!Значи сега сме намерили,че целите часове ни дават 24 минути повече време!От това,което в началото на задачата го оставихме (Остаъка) получаваме още 1час и 6 минути!Този един час ни дава още 3 минути в повече!И ето че ни останаха 6 минути(Остатък),а тези 3 минути от последното изчисление ги добавяме към другите минути и получаваме 27 минути в повече!Твоя отговор е 28.5,а това което аз получих е 27,но и ми останаха 6 минути следователно се поллучава,че разликата от твоя отговор и моя отговор трябва да бъде 1.5 за тези 6 минути.Това не може да бъде възможно,защото за 1 час ние имаме 3 минути,следователно за полонив час ще имаме 1.5 минути!Значи отговора не може да бъде толкова (Или някое от числата в условието)! |
Аз мога да получа за тези 6 минути колко време се дава в повече,но не мисля,че в 4ти клас ги правят точно такива .Това е решението според мен!Ще ви помоля,ако не е така,или някъде съм сбъркал,или изобщо има нещо-кажете!Лек ден....  |
|
|
 |
Gerasim Velchev Начинаещ
  гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Jan 11, 2007 6:56 pm Заглавие: Re: Интересна задача за ІV клас |
|
|
Когато часовникът звънне според него са минали 9ч. и 6мин. (от 9ч.25мин. до 6ч.31мин), а всъщност са минали 9ч.3=27 мин. по-малко.
Сега е 6ч.04 мин. т.е още 26 мин. може да лежи (до 6ч.30мин.) и в 6ч.31 мин. трябва да става. |
|
|
 |
Gerasim Velchev Начинаещ
  гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Jan 11, 2007 7:54 pm Заглавие: Re: Интересна задача за ІV клас |
|
|
Когато часовникът звънне според него са минали 9ч. и 6мин. (от 9ч.25мин. до 6ч.31мин), а всъщност са минали 9ч.3=27 мин. по-малко.
Сега е 6ч.04 мин. т.е още 26 мин. може да лежи (до 6ч.30мин.) и в 6ч.31 мин. трябва да става. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|