Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
alexander_bs Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Dec 30, 2008 9:20 pm Заглавие: Няколко задачи по АГ |
|
|
Здравейте!
Бих искал да попитам дали ще може някой да ми помогне с няколко задачи по АГ. Знам как да намирам всякакви уравнения на прави и ъглополовящи и ъгли между прави, но тук нещо не мога да се справя. Вероятно има някои факти, които не знам или не се сещам за тях.
1. Да се намери онзи ъгъл между правите g: x+y-2=0 и g2: x-2y-5=0, във вътрешността на който лежи точката М(1,2).
2. Да се намери ъглополовящата на онзи ъгъл между правите g1: x-7y-1=0 и
g2: x+y+7=0, във вътрешността на който лежи точката М(2,3).
3. Да се намери ъглополовящата на острия ъгъл между правите g1: x+y-6=0
g2: 3x-4y-1=0.
4. Точката А(1,0) е връх на равностранен триъгълник, а срещуположната й страна лежи върху правата а: x+y=0. Да се намерят уравнения на другите две страни на триъгълника.
5. Правите m: 4x+y-5=0, l: 2x+y-1=0 и n: x-2=0 са медиани в един триъгълник. Да се намерят върховете му , ако се знае, че лицетo му е 3.
Предварително благодаря за оказаната ми помощ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Руси Колев Напреднал
    гласове: 3
|
Пуснато на: Sun Jan 04, 2009 4:56 pm Заглавие: Re: Няколко задачи по АГ |
|
|
| alexander_bs написа: |
4. Точката А(1,0) е връх на равностранен триъгълник, а срещуположната й страна лежи върху правата а: x+y=0. Да се намерят уравнения на другите две страни на триъгълника.
|
Първо - ЗА МНОГО ГОДИНИ!!! Живи и здрави!!! (обръщение към всички четящи и пишещи във форума )
Второ - много малко време се занимавах с АГ и общо взето нищо не разбирам, но тази май я схванах... Гледай сега... дано не се изложим
Първо намираме ъгл. коеф на а от уравнението като поразместим:
[tex]y=-x=>k_a=-1[/tex]
След това от трудовете на Декарт изкопах, че:
[tex]tg\varphi =\pm \frac{k_1-k_2}{1+k_1.k_2 } [/tex]
Заместваме малко и получаваме ъгловия коеф. на едната страна:
[tex]k_l=\frac{\sqrt{3}-1 }{ \sqrt{3}+1} [/tex] (малко кофти се получи, но с този тангенс...
После намираме ур. на права с ъгл. коеф. и точка:
[tex]y-0=\frac{\sqrt{3}-1 }{ \sqrt{3}+1}(x-1) [/tex]
Тоест ур. на едната страна е [tex] (\sqrt{3}-1)x-\sqrt{3}y-\sqrt{3}=0[/tex]
Коя страна получаваме зависи от това дали избираме положителната или отрицателната посока на ъгъла... Тоест в нашия случай получаваме CA, ако приемем, че BC лежи върху дадената права, а В е отляво Не ми се чертае, че и без това не знам дали ми е вярно По часовниковата стрелка е с минус, ако не се лъжа
Доста е подробно, за да е по-лесно да ми е се откриват грешките  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|