Регистрирайте сеРегистрирайте се

много известна функция

Форум за математика Форуми -> Олимпиади и състезания за 9-12 клас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
broniran_potnik
Начинаещ

Репутация: 6Репутация: 6Репутация: 6Репутация: 6Репутация: 6Репутация: 6
гласове: 2

МнениеПуснато на: Sun Dec 21, 2008 1:43 pm    Заглавие: много известна функция

Функцията [tex]f[/tex] е дефинирана в множеството на естествените числа и удовлетворява следните условия:
[tex] i) f(1)=1[/tex]
[tex]ii) f(2n)=f(n)[/tex] и [tex] f(2n+1)=f(2n)+1[/tex] за произволно естествено число [tex]n[/tex].
Да се намери най-голямото число от вида [tex]M=f(n)[/tex], за което [tex]n\le2008[/tex] и да сe пресметне за колко естествени числа [tex]n\le 2008[/tex] е в сила равенството [tex]f(n)=M[/tex]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Sun Dec 21, 2008 4:03 pm    Заглавие:

От 1) и 2) имаме, че [tex]f(1)=f(2)=f(4)=\cdots =f(2^n)=1[/tex]
После от 1) и 3) последователно имаме
[tex]f(k)=1\\f(2k+1)=2\\f(4k+3)=3\\f(8k+7)=4\\f(16k+15)=5\\f(32k+31)=6\\f(64k+63)=7\\f(128k+127)=8\\f(256k+255)=9\\f(512k+511)=10\\f(1024k+1023)=11[/tex], където [tex]k\in N[/tex] и f(k)=1, тоест [tex]k=2^n, n\in N_0[/tex]

Най-малкото к, удовлетворяващо тези равенства е к=1
От последното получаваме, че при k=1 следва f(2047)=11, но k трябва да е ≤2008, откъдето к=11 е невъзможно, остава к=10, тоест трябва да е изпълнено уравнението f(512k+511)=10, където 512k+511≤2008 => k≤1497/512=2.92..., но к е цяло, тоест к=1 или к=2, като и двете са точни степени на двойката, с което M=10 и има точно 2 числа n, изпълняващи условието - 1023 и 1535, които се получават при к=1 или к=2 Confused
Върнете се в началото
broniran_potnik
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Dec 21, 2008 7:34 pm    Заглавие:

Баронов наистина с онзи пост развали хубавата задача. И martosss, какво ще кажеш за [tex]n=1791,1919,1983[/tex].
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Sun Dec 21, 2008 11:15 pm    Заглавие:

ще кажа, че може да имаме и други варианти, които ми е по-трудно да обясня...
f(1)=1
f(3)=2
f(6)=2
f(13)=3
f(27)=4
f(55)=5
.
.
.
Тоест в началото се умножава по 2 и тогава се продължава с умножаването, това го пропуснах като вариант, а то всъщност води до решения, и то доста Crying or Very sad

С моето решение бих казал, че намерих най-малкият елемент, който изпълнява условието - 1023 Smile
Върнете се в началото
broniran_potnik
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Dec 22, 2008 10:16 am    Заглавие:

Хубаво е да си обясниш решението на обикновен български. Това, че най-малкото число е 1023 е вярно, но не виждам да посочваш броя на тези числа Rolling Eyes
Върнете се в началото
Baronov
Напреднал

гласове: 39

МнениеПуснато на: Mon Dec 22, 2008 6:35 pm    Заглавие:

broniran_potnik написа:
Баронов наистина с онзи пост развали хубавата задача. И martosss, какво ще кажеш за [tex]n=1791,1919,1983[/tex].

Е не това вече е върхът. Как се разваля задача. Като и напишеш упътване????? Това, което написах беше упътване, просто, защото не ми се занимаваше да пиша пълно решение на задача за 5-ти клас за пореден път. След това упътване всеки ентусиаст можеше да си преброи числата с 10 единици по-малки от колкото там беше. Как точно съм ви развалил кефа. Като ви показах какво стои "зад" задачата ви ли? Или като не ви написах решение за идиоти?
Да не говорим колко хубава е задача, която се решава с прочитането...
Аз лично от решението на мартос за пореден път не разбирам абсолютно нищо. Моят пост е 50 пъти по полезен за човек искащ да разбере решението от неговите безумия.
Март ти или нищо не разбираш от математика или си нямаш понячтие как трябва да си пишеш мислите. Не знам кое от двете е, но ако искаш да се занимаваш сериозно с математика, според мен, обърни внимание на тея неща. Де да знам, прочети си половината решения на по-трудните задачи. После прочети другите решения(не непременно моите, те не са на почит тук явно, на р2д2 примерно или на Станислав).

Сори братле(не можах да ти запомня якия ник), не съм знаел, че това ти е любимата задача. Ма то сигурно всяка задача за пети клас е любима на някой разбиращ осмокласник. Тоест май не трябва да "развалям" рахата на никой, като пиша истинските решения на "любими" задачи. Трябва да оставям мартос да ви пише бозите си. После се чудете защо не го разбирате. Той и той сигурно не се разбира.
Върнете се в началото
Garoll
Напреднал

Местожителство: sofia
гласове: 15

МнениеПуснато на: Mon Dec 22, 2008 6:54 pm    Заглавие:

Не че е моя работа, обаче за 1 "прекрасна" задача се изписаха всякакви глупости от всевъзможни хора.
Има хора, които пускат задача, някой пише нещо по нея, след което никой не я поглежда и не си променя грешното условие - най-вече авторът?
Ето пример: http://www.math10.com/forumbg/viewtopic.php?t=7483
Аре поне като някой си е направил труда да прочете и да помисли за нещо, авторът на темата и неговите преводачи да напишат или коригират нещичко в темата си вместо да се чудят какви глупости да пишат по форума
Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Mon Dec 22, 2008 6:55 pm    Заглавие:

Baronov написа:

Как се разваля задача. Като и напишеш упътване?

Baronov не е виновен, виновен е администрататорът, които упорито отказва да сложи hide Twisted Evil
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

Местожителство: Видин
гласове: 67

МнениеПуснато на: Mon Dec 22, 2008 7:38 pm    Заглавие:

Е не това вече е върхът. Как се разваля задача. Като и напишеш упътване????? Това, което написах беше упътване, просто, защото не ми се занимаваше да пиша пълно решение на задача за 5-ти клас за пореден път. След това упътване всеки ентусиаст можеше да си преброи числата с 10 единици по-малки от колкото там беше. Как точно съм ви развалил кефа. Като ви показах какво стои "зад" задачата ви ли? Или като не ви написах решение за идиоти?
Да не говорим колко хубава е задача, която се решава с прочитането...

Е, не!!! И това ако е задача за 5-ти клас здраве му кажи!!! Ако тези задачи се решаваха в пети клас, сега вече България трябваше да е изпратила пилотиран космически кораб на Марс!!!
Laughing Laughing Laughing

Честно казано, на мен още не ми е ясно условието, макар, че го прочетох цели три пъти!!!
Може би съм много тъп!!! Embarassed Embarassed Embarassed За което съжалявам!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
martosss
VIP Gold

МнениеПуснато на: Mon Dec 22, 2008 9:54 pm    Заглавие:

Аз съм съгласен, че упътването на Баронов беше хубаво, но ми трябваше доста време + напътсвия от Станислав докато загрея как се доказва(наистина е лесно, знам Smile ). Но аз наистина някой път не съумявам да си изразя мислите и за това искрено съжалявам Embarassed Sad

В случая се опитах просто използвайки даденото да стигна до някакъв отговор, но единственото, което успях да направя, беше да намеря най-малкото число М, всички числа не успях. Моят метод изпуска важна част - че може по някое време, примерно още в началото, да се умножи по 2 Sad

Предложението на Баронов наистина е добро, не знам защо всички реагираха така остро, вярно е, че нямаше доказателство, но то това е интересното - да ни заинтригува и да го потърсим. Просто съжалявам че не се опитах да го докажа по неговия начин, а се заинатих и тръгнах в друга посока Crying or Very sad
Върнете се в началото
broniran_potnik
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Dec 22, 2008 10:24 pm    Заглавие:

Baronov написа:
broniran_potnik написа:

Сори братле(не можах да ти запомня якия ник), не съм знаел, че това ти е любимата задача. Ма то сигурно всяка задача за пети клас е любима на някой разбиращ осмокласник. Тоест май не трябва да "развалям" рахата на никой, като пиша истинските решения на "любими" задачи. Трябва да оставям мартос да ви пише бозите си. После се чудете защо не го разбирате. Той и той сигурно не се разбира.

Виж наистина на martosss нищо не му разбирам и по skype пак не можахме се разберем.Колкото до това, че според теб задачата е за 5 клас- добре(силно се съмнявам в 5 клас да си решавал такива, но както и да е).Между другото е давана на националната олимпиада по математика в Ирландия през 1989, а пък "е за 5-ти клас". И нима нямам право да си харесам задача, която не е от върховна трудност. Аз лично винаги съм ти се възхищавал на решенията на задачите (тези, които разбирам), но просто тука наистина като че ли прекали.Както и да е ...
ПП Аз съм Станислав, но просто си промених ника Wink (не че има някакво значение де)
ПП_{2} r2d2 е прав- трябва да се добав hide Smile
Върнете се в началото
Baronov
Напреднал

гласове: 39

МнениеПуснато на: Tue Dec 23, 2008 12:00 am    Заглавие:

Вярно е, че прекалих. Ама това е първото ми изтрито мнение. Шок някак си. Затова исках да напиша някви пълните глупости.
А иначе така се казва, 5-ти клас, класно в Ихтиман(да не ми се обидят сега хората от там).
Естествено, че не съм решавал такива задачи даже и в 8-ми клас, сигурно. А пък и едва ли в Ихтиман дават крайно лесни класни. Просто така се казва за задача, която си решил веднага (което пък не означава, че е лесна, а просто си знаел идеята).
Задачата е готина и още повече, че има и доста по трудни варианти, които ако се сетя ще пусна по някое време.

Това е май нещо, като извинение за втория пост. За първия (изтрития)... трябва да има hide .

Айде весели празници на всички и да пускате повече олимпиадни задачи през новата година, за да има и ние студентите в БГ пред кой да се правим на умни.

ПП. Ако има hide май всичките ми постове трябва да са hidden.

ПП.2. И айде човек от Пловдив на ИМО тази година. Моля ви се.
Върнете се в началото
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Thu Dec 25, 2008 1:03 pm    Заглавие:

Baronov написа:

ПП. Ако има hide май всичките ми постове трябва да са hidden.

В сайта artofproblemsolving e почти неприлично на не скриеш поста си!
Държа да подчертая, че в този раздел не съм модератор, т.е. нищо не съм трил!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Олимпиади и състезания за 9-12 клас Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.