Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Thu Dec 18, 2008 10:46 am Заглавие: Морски шах - вероятност |
|
|
http://vgames.bg/game/Strategy/179
моят рекорд е около 75, като по трудната задача е да биеш компа когато той е пръв  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Baronov Напреднал
  гласове: 39
|
Пуснато на: Thu Dec 18, 2008 11:45 am Заглавие: |
|
|
| Доста тъп компютър, щом можеш да го биеш на морски шах. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Thu Dec 18, 2008 10:13 pm Заглавие: |
|
|
е ми то очевидно е игра на вероятности  |
|
|
 |
JusTok Редовен

гласове: 24
|
Пуснато на: Thu Dec 18, 2008 11:25 pm Заглавие: |
|
|
| Какви вероятности намери в морския шах ? |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Fri Dec 19, 2008 10:10 am Заглавие: |
|
|
конкретно в този... предполагам че има вероятност компютъра да направи "тъп ход" и "умен ход", защото ако компа играе перфектно то няма смисъл от играта - винаги ще е поне реми за компа(може и победа ако не играете правилно).
Но пак то са си предположения
Въпроса е да се намери ход, при който вероятността за победа да е най-голяма(примерно компа има възможност да сложи на 5 места, като на 4 от местата губи)
Ако играчът е първи на ход, то може така да сложи, че 7/8 от следващите ходове да са му печеливши и 2/6 от останалите 1/8 също да са му печеливши, тоест 11/12 са му печеливши
Когато компютърът е първи обаче има три варианта:
1) слага по средата
2) слага в ъгъл
3) слага по средата на някоя стена(А2 примерно или В1)
И в тези 3 случая ми е интересно при какви ходове ти е най-голям шанса да го победиш
Като в случая ако направиш 2 кръстчета/кръгчета на 1 ред компютърът винаги те затапва(99%, за сега май само веднъж не ме е затапвал, тоест се е "разсеял"), но не разпознава по-сложни комбинации.
Та.. идеи? 
Последната промяна е направена от martosss на Sat Dec 20, 2008 2:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
polymath Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Dec 19, 2008 2:21 pm Заглавие: |
|
|
| Най-голяма вероятност да спечелиш има когато сложиш диагонално на средното. След това, ако компютърът не сложи в средата, печелиш 100 процента, а ако сложи в средата, шансовете да спечелиш намаляват, но все пак ги има. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Sat Dec 20, 2008 2:41 pm Заглавие: |
|
|
| polymath написа: | | Най-голяма вероятност да спечелиш има когато сложиш диагонално на средното. След това, ако компютърът не сложи в средата, печелиш 100 процента, а ако сложи в средата, шансовете да спечелиш намаляват, но все пак ги има. |
Аз именно така играя После слагаш във формата на кон(шахматна дъска се едно) и имаш вероятност 2:6 за печалба
1 2 3
O X 4
5 6 O
Ето така става и печелиш ако компа сложи на 3 или 4, тоест 7/8 от първите случаи и 2/6 от втория случай, общо 7/8+ 1/24 = 11/12 май За мен е доста стабилен шанс, лошото е ако компа е пръв  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|