Регистрирайте се
Докажете, че триъгълник е правоъгълен sin^2a+sin^2b=sin^2c
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ros4e Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Dec 10, 2008 8:45 am Заглавие: Докажете, че триъгълник е правоъгълен sin^2a+sin^2b=sin^2c |
|
|
Та...задачата е:
Ако за триъгълник с ъгли a,b,c е изпълнено [tex] sin^{2 }a + sin^{2 } b = sin^{2 } c[/tex] , да се докаже, че той е правоъгълен.
Благодаря предварително.
Извинявам се за символите, но явно не се справих с тях...
( имала съм впредвид синус квадрат от а + синус квадрат от b = синус квадрат от c ) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ObsCure Фен на форума

Регистриран на: 02 Jul 2007 Мнения: 990 Местожителство: Казанлък/Пловдив
  гласове: 28
|
Пуснато на: Wed Dec 10, 2008 9:59 am Заглавие: |
|
|
Имала си предвид
[tex]sin_^{2}\alpha+sin_^{2}\beta=sin_^{2}\gamma[/tex]
Допускам,че сте учили синусова теорема.Ако я използваш ще получиш в горният израз
[tex]\frac{a_^{2}}{4R_^{2}}+\frac{b_^{2}}{4R_^{2}}=\frac{c_^{2}}{4R_^{2}}[/tex]
Сега умножаваш с [tex]4R_^{2}[/tex] и получаваш
[tex]c_^{2}=a_^{2}+b_^{2}[/tex] => Питагоровата теорема => Триъгълникът е правоъгълен. |
|
|
 |
ros4e Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Dec 10, 2008 12:08 pm Заглавие: |
|
|
Ооо, много благодаря. Ето, сега ме е срам Толкова простичко било... Аз тръгнах по толкова сложен начин да изразявам синус от гама като синус от 180 - (алфа + бета) и после по тригон. формули....огелпих се... искаше ми се да докажа, че сбора от квадратите на синусите от алфа и бета е равно на 1 и всякакви такива...
МНОГО, МНОГО БЛАГОДАРЯ! Хубав ден! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|