| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
crazy_xit Начинаещ

|
Пуснато на: Sat Dec 06, 2008 7:04 pm Заглавие: задача от теория на вероятности_Някой може ли да ми помогне |
|
|
Знае се ,че в една от 2 партиди,всички деатйли са редовни,а в др. 1/4 са дефектни.Произволно от едната партида се тегли детайл,който се оказва редовен.Каква е вероятността вторият изтеглен датайл от същата партида да е дефектен,ако първият е върнат след проверката в партидата?
отг: 3/28
на първата спика на автобус се качват 5 жени и 4 мъже.На 2-рата 3ж и 4м.в автобуса се качили двама от чакащите,ч 1 от пътниците слязъл.Каква е вероятността да слязат 2 жени на следващата спирка?
отг:0,9123
Някой може ли да ми помогне с решението?  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Garoll Напреднал
     гласове: 15
|
Пуснато на: Sat Dec 06, 2008 9:12 pm Заглавие: |
|
|
Значи отговорът на първата е грешен
Нека партидата, в която всички детайли са редовни е x, а партидата, в която 3/4 от детайлите са редовни е y.
1 случай:
Избирали сме кутията x -> Вади се от нея недефектен детайл -> Вади се от нея дефектен детайл.Вероятността това да се случи е 0.
(1/2)*1*0=0
Избирали сме кутията x -> Вади се от нея недефектен детайл -> Вади се от нея недефектен детайл.0
2 случай:
Избрали сме кутията y -> вади се от нея недефектен детайл -> вади се от нея дефектен детайл.Вероятността това да се случи е 3/32.(Това е и отговорът на задачата впрочем)
(1/2)*(3/4)*(1/4)=3/32
Долното е само за неверници!
Значи нека кажем каква е вероятността тия всичките работи да не се случат.Т.е. случаите са следните:
1.
Избираме кутията x -> не изтегляме редовен детайл -> и всичките там случаи.
(1/2)*0*(всичките там случаи)
Избираме кутията x -> избираме редовен детайл -> избираме недефектен детайл
(1/2)*1*1=1/2
Избираме кутията x -> избираме редовен детайл -> избираме нередовен детайл
Да 0 е.
2.
Избираме кутията y -> не изтегляме редовен детайл ->теглим дефектен
(1/2)*(1/4)*(1/4)
Избираме кутията y -> не изтегляме редовен детайл -> теглим редовен
(1/2)*(1/4)*(3/4)
Избираме кутията y -> теглим редовен детайл -> не изтегляме дефектен детайл
(1/2)*(3/4)*(3/4)
1/2 * (1/4) * (1/4) + 1/2 * (1/4) * (3/4) + 1/2 * (3/4) * (3/4) + 1/2=0.90625
Така де вероятността това, което искат да не се случи е 0.90625, а вероятността това, което искат да се случи е 3/32.Ако все още не вярвате лошо...(за мен или за вас - след цял ден чертаене сгреша задачата не е проблем...но ако не съм я сгрешил и не вярвате лошо...)
А за втората...
на първата спика на автобус се качват 5 жени и 4 мъже.На 2-рата 3ж и 4м.в автобуса се качили двама от чакащите,ч 1 от пътниците слязъл.Каква е вероятността да слязат 2 жени на следващата спирка?
Аз ли нещо изпускам или отникъде дойдоха някви чакащи
после нещо си "ч 1 от пътниците слязъл" ???
Ако искат да се разглеждат някви случаи от сорта на качилите се от чакащите да са мъж и жена, жена и жена и т.н. не мерси .... |
|
|
 |
allier Начинаещ
  гласове: 6
|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 3:46 pm Заглавие: |
|
|
Otgovora na purvata si e veren - zadachata e prosto za uslovna veroqtnost:
P (A-def | B-red) = P (A-def & B-red)/P(B-red)
kato veche chislitelyat e raven na 1/2 po 1/4 po 3/4, a znamenatelyat na 1/2 + 1/2 po 3/4 i si se poluchava 3/28. |
|
|
 |
Garoll Напреднал
     гласове: 15
|
Пуснато на: Sun Dec 07, 2008 4:51 pm Заглавие: |
|
|
може
това не съм го учил.
само че не мога да открия къде греша в моите разсъждания.Ако ми кажеш ще съм благодарен... |
|
|
 |
crazy_xit Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Dec 08, 2008 9:30 am Заглавие: |
|
|
| allier написа: | Otgovora na purvata si e veren - zadachata e prosto za uslovna veroqtnost:
P (A-def | B-red) = P (A-def & B-red)/P(B-red)
kato veche chislitelyat e raven na 1/2 po 1/4 po 3/4, a znamenatelyat na 1/2 + 1/2 po 3/4 i si se poluchava 3/28. |
Ако може да ми обясниш точно какво означават разсъжденията ( A-def | B-red).защото аз не съм ги учила ще съм ти благодарна |
|
|
 |
crazy_xit Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Dec 08, 2008 10:02 am Заглавие: |
|
|
А схванах идеята и задачата Само дето от начало не разбрах че red е редовен и def-дефектен. мерси все пак на вс.  |
|
|
 |
|