Регистрирайте се
Формулата на Херон, но със медиани
|
Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Nona Напреднал

гласове: 163
|
Пуснато на: Wed Jan 03, 2007 8:42 pm Заглавие: Формулата на Херон, но със медиани |
|
|
Триъгълник ABC има медиани d, e и f, a m e полусборът им. Докажете, че лицето на триъгълника е . |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Sun Apr 29, 2007 1:52 am Заглавие: |
|
|
Доказателството ми сподели неотдавна госпожата по математика, но мисля да го напиша, защото ми се стори твърде красиво и елегантно.
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
krainik Фен на форума
  гласове: 44
|
Пуснато на: Fri Nov 27, 2009 11:22 pm Заглавие: |
|
|
Лошо няма като ти се е сторило елегантно и красиво, но защо не го написа? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sat Nov 28, 2009 2:51 pm Заглавие: |
|
|
Понеже имах честта до преди две години да предподавам на Relinquishmentor ( цели 5 години) , ще го напиша аз, въпреки че Кrainik със сигурност го знае.
Нека G е медицентърът на триъгълника, а [tex]CC_1[/tex] едната му медиана.
Ако при стандартните означения нанесем по продължението на [tex]CC_1[/tex] отсечката [tex]GP=GC_1[/tex] и разгледаме [tex]\Delta AGP [/tex] със страни [tex]\frac{2}{3 } m_a; \frac{2}{3 } m_b;\frac{2}{3 } m_c[/tex], неговото лице ще е 1/3 от лицето на основния триъгълник. Но [tex]\Delta AGP [/tex] е подобен на триъгълник[tex]\Delta1 [/tex] със страни медианите и [tex]k=\frac{2}{3 } =>S_{ABC}=3S_{AGP}=3\frac{4}{ 9} S_{\Delta 1}=>[/tex]
[tex]S_{ABC}=\frac{4}{3 }\sqrt{m(m-e)(m-d)(m-f)} [/tex] |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|