Регистрирайте сеРегистрирайте се

ГРАНИЦА И НЕПРЕКЪСНАТОСТ НА ФУНКЦИЯ

Форум за математика Форуми -> Диференциални уравнения
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
whitesnake_f
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Dec 02, 2008 6:20 pm    Заглавие: ГРАНИЦА И НЕПРЕКЪСНАТОСТ НА ФУНКЦИЯ

Здравейте!!!
Имам нужда от помощта Ви.
Задачата ми е следната: Да се изследва непрекъснатостта на функцията:
f(x)=х2 , х<0
f(x)=2, x>=0

Знам определението за непрекъснатост: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82
Ще съм много благодарна, ако някой успее да ми помогне. Не искам някой да ми я реши наготово, а просто да ми я обясни - все пак то това е най-важното. А относно отговора, отговора е "в т. х=0"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

Местожителство: София
гласове: 17

МнениеПуснато на: Wed Dec 03, 2008 1:01 pm    Заглавие:

Условието ми е ясно, но решението не го разбирам. Даваш решение х=0. Като изследваме една функция за непрекъснатост има два изхода: а) тя е непрекъсната в целия разглеждан интервал; б) непрекъснатостта се нарушава в една или повече точки и посочваме кои са тези точки.
[tex]f(x)=x^2,\,x<0[/tex]. Разсъждаваме за произволна точка от зададения интервал. Установяваме, че за произволна точка функията е непрекъсната. За точката х=0 не можем да говорим, тъй като тя не е в интервала. Може да се поставя допълнително условие за непрекъснатост при х клонящо към границата на (макар и ) отворения интервал. Там могат да се случат различни неща. Но да оставим това настрана.
Можеш ли а продължиш без допълнителна помощ?
Между другото втоият случай е много прост, тъй като функията е констаната и за всяка стойност на х стойността на функцията е 2.
Върнете се в началото
whitesnake_f
Начинаещ

МнениеПуснато на: Wed Dec 03, 2008 7:34 pm    Заглавие:

gdimkov написа:
Условието ми е ясно, но решението не го разбирам. Даваш решение х=0. Като изследваме една функция за непрекъснатост има два изхода: а) тя е непрекъсната в целия разглеждан интервал; б) непрекъснатостта се нарушава в една или повече точки и посочваме кои са тези точки.
[tex]f(x)=x^2,\,x<0[/tex]. Разсъждаваме за произволна точка от зададения интервал. Установяваме, че за произволна точка функията е непрекъсната. За точката х=0 не можем да говорим, тъй като тя не е в интервала. Може да се поставя допълнително условие за непрекъснатост при х клонящо към границата на (макар и ) отворения интервал. Там могат да се случат различни неща. Но да оставим това настрана.
Можеш ли а продължиш без допълнителна помощ?
Между другото втоият случай е много прост, тъй като функията е констаната и за всяка стойност на х стойността на функцията е 2.

Благодаря за помощта!!!
Просто отговора в сборника е такъв... И аз не мога да го разбера... А само да питам, когато имаме граници си вземаме точки, които естествено да отговарят на допустимите възможности и заместваме в формулата за непрекъснатост на функция ли?
Утре ще питам доцента за тези граници, защото в учебника въобще не е обяснено...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Диференциални уравнения Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.