| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
apodjeki Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 6:19 pm Заглавие: Показателно параметрично уравнение |
|
|
В задачата се пита, за кои стойности на a уравнението 4x-(a+3)2x+4a-4=0 има единствен корен?
Ако някой се навие да ми я реши ще съм благодарен и ще мога да си дореша останалите задачи . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 6:35 pm Заглавие: |
|
|
Ако, не знаеш, кога едно квадратно уравнение има двоен корен...
Я ми реши у-то [tex]x^2-8x+16=0 [/tex]
Май си оплескал условието.. |
|
|
 |
apodjeki Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 7:41 pm Заглавие: |
|
|
Не съм оплескал условието , а корена на твоето е 4, просто тези условия например за кои стойности на а има корен/има единствен корен си мисля че са различни неща и изобщо параметричните са ми слабост и много ме объркват. Ако можеш да ме насочиш към тема във форума или някой сайт с алгоритми за решаване на параметрични у-я много ще ми помогне. Бяха ми казали, че имало някакъв сайт в интернет, в който има "цялата" математика на "кратко" като алгоритми за решаване, условия, правила и примерни задачи, но не успях да го намеря.
А по задачата намерих, че при a=0 и a=-3 x=2? |
|
|
 |
mathinvalidnik Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 8:03 pm Заглавие: Re: Показателно параметрично уравнение |
|
|
| apodjeki написа: | В задачата се пита, за кои стойности на a уравнението 4x-(a+3)2x+4a-4=0 има единствен корен?
Ако някой се навие да ми я реши ще съм благодарен и ще мога да си дореша останалите задачи . |
Не знам дали е добра идеята но ако искаш пробвай да положиш 2x и след това като получиш корен(и) ще заместиш в в полагоженото и ще бачкаш с логаритъм и получаваш  |
|
|
 |
apodjeki Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 8:08 pm Заглавие: |
|
|
Корените са ми [tex]y_{1/2}=\frac{a+3\pm\sqrt{a^{2}-10a+25} }{2 } [/tex] не ми изглежа добре положението по този начин.
Сега ми светна, че Д е формула => корените са 4 и a-1, от тук х1=2, за за 2х=а-1 да разглеждам случаите, при а≤0 няма решение, а при а>0 има решение?
Последната промяна е направена от apodjeki на Sun Nov 30, 2008 8:20 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 8:15 pm Заглавие: |
|
|
| apodjeki написа: | Не съм оплескал условието , а корена на твоето е 4, просто тези условия например за кои стойности на а има корен/има единствен корен си мисля че са различни неща и изобщо параметричните са ми слабост и много ме объркват. Ако можеш да ме насочиш към тема във форума или някой сайт с алгоритми за решаване на параметрични у-я много ще ми помогне. Бяха ми казали, че имало някакъв сайт в интернет, в който има "цялата" математика на "кратко" като алгоритми за решаване, условия, правила и примерни задачи, но не успях да го намеря.
А по задачата намерих, че при a=0 и a=-3 x=2? |
Не знам,но аз намерих,че при а=5 тогава x=2 Ako искаш ще ти дам решение  |
|
|
 |
apodjeki Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 8:21 pm Заглавие: |
|
|
За корените съм 100% сигурен, но дай да видим какво си направил  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 8:30 pm Заглавие: |
|
|
първо полагам 2x с u и уравнението добива вида u2-(a+3)u+4a-4=0 (спроед мен условието не е точно,но както и да е )
D=0;(a+3)2-4(4a-4)=0;a2-10a+25=0;<--(дескриминантата на това уравнение е 0 следва,че а1=а2=-b/2a=5)
След това ако заместиш в горното уравнение се получава равенството u2-8u+16=0(Тука дескр. пак е равна на нула и u1=u2=-b/2a=4) След това се връщаш в полагането и 2x=4;x=log222=2 |
|
|
 |
apodjeki Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 8:46 pm Заглавие: |
|
|
Ааа ясно, ясно, значи като имаме параметрично квадратно уравнение от дескриминантата се намира параметъра и след това се замества в уравнението?
П.П. Условието е точно така  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 9:01 pm Заглавие: |
|
|
За кои стойности на a уравнението има 1 корен Уравнението има 1 корен когато дескриминантата е =0 и все едно то пак с 2 корена но с една и съща стойност ако забеляза а1,2не се намираха по обичайната -b+-√D/2a,a по тази -b/2a [img] Понеже D=0; √0=0 [/img] |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Sun Nov 30, 2008 9:28 pm Заглавие: |
|
|
Първо една езикова бележка: казва се дИскриминанта.
И така [tex]D=a^2-10a+25=(a-5)^2[/tex] и ще имаме D=0, когато а=5. Оттук нататък получаваме уравнението [tex]u^2-8u+16=0[/tex], което има единствено решение u=4. Така получаваме х=2. Пиша това само, за да въведа малко ред в представените разсъждения и решения. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Mon Dec 01, 2008 1:25 pm Заглавие: |
|
|
Дубре вече ще го пиша дискриминантата  |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Mon Dec 01, 2008 1:32 pm Заглавие: |
|
|
Вместо трябваше да е
дУбрие?! |
|
|
 |
tsuki114 Начинаещ

|
Пуснато на: Thu Dec 04, 2008 12:03 am Заглавие: |
|
|
| Според мен има още едно условие. Дискриминантата да е положителна, т.е. да има у-ета два корена, но единия да е отрицателен. Тогава трябва да се реши случая, когато D>0 и u1xu2<0. От тук ще се появи още едно рещение за а, То се получава интервал де а<1. |
|
|
 |
gsinekliev Начинаещ

гласове: 5
|
Пуснато на: Fri Dec 05, 2008 6:41 pm Заглавие: |
|
|
| apodjeki написа: | | Бяха ми казали, че имало някакъв сайт в интернет, в който има "цялата" математика на "кратко" като алгоритми за решаване, условия, правила и примерни задачи, но не успях да го намеря. |
Мисля, че става въпрос за този сайт: http://re6avam.hit.bg/. Там има доста задачи, които са подробно решени.
А иначе по задачата: Както tsuki114 каза трябва да се разгледа и случай ,при който има два корена, но само единият е положителен(лично мнение). |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sat Dec 06, 2008 1:34 pm Заглавие: |
|
|
| Окончателно решенията май станаха [tex]a\in(-\infty\: ;\: 1)\cup \left{5\right}[/tex] |
|
|
 |
|