Регистрирайте сеРегистрирайте се

Математиката е навсякъде

Форум за математика Форуми -> Математиката и ежедневието
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Kaloyan_Krastev
Начинаещ

Местожителство: Русе
гласове: 4

МнениеПуснато на: Fri Nov 28, 2008 9:09 pm    Заглавие: Математиката е навсякъде

Представете си следната ситуация:
Решили сте да се възползвате от продуктите на някоя банка и конкретно решили сте да изтеглите ипотечен кредит.Отивате в отдела за работа с клиенти за да получите точна информация за условията,лихвените проценти и т.н.По някаква причина обаче се оказва , че точно в момента ,когато сте отишли кредитния консултант , който очаквате да ви обясни подробности за всичко точно тогава няма интернет и съответно не разполага с така ценният му ипотечен калкулатор ,който обикновено се намира в сайта на коя да е банка.Понеже работи рутинно той ви обяснява обшите положения но всъщност не може да ви отговори на най-важния въпрос -
"по какви равни вноски трябва да внасям всеки месец така , че при годишен лихвен процент на банката-7.5 % и годишна такса за обслужване на кредита 1% и изтеглена начална сума в размер например на 20000 лева кредита да се погаси точно за 10 години например".Изобщо казано човекът си беше наизустил някакви погасителни схеми без да има хал хабер по какъв начин да го пресметне например за по-малко години или за различни лихвени проценти.Кажете ми как е възможна такава некомпетентност и безхаберие може ли кредитен консултант със заплата едва ли не 2000-3000 лева да не може да си върже обувките образно казано.
Та идеята на този пост беше до колко човек е зависим от глезотийте които го карат да не се замисля изобщо за някой неща.
Разбира се аз се сблъсках точно по този начин със съшия проблем
и си сметнах всичко след като се прибрах разочарован след срещата си с консултанта.
Опитайте се и вие да разрешите горния проблем при произволни проценти години за погасяване и постоянна месечна вноска.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Sat Nov 29, 2008 12:25 am    Заглавие:

е ми то си има сложна лихва, която учихме преди няколко седмици.. в 11 клас профилирана подготовка... бяха някакви формули беше някакво нещо.... сложна работа, не ги помня Laughing Трябва да седна да ги понауча, но общо взето имаш даден процента на кредита, 7.5% примерно, големината на сумата, примерно 20 000 лв, погасителният период, 5 години примерно(като смятаме, че всеки месец трябва да внасяш някаква сума) и от там с една злобна формула се определяше... мога да я изровя :]

[tex]V=\frac{Kpt}{1-\frac{1}{1+pt}^n}[/tex]

където

K-основната сума на заема, в случая 20 000 лв
p-годишен лихвен процент - в случая 7.5%
t-лихвен период(1/12)- това е колко пъти в година се олихвяват парите.
n-броят на олихвяванията(в случая 5 години по 12 олихвявания на година стават 60, тоест n=60)
V-погасителна вноска - това търсим, на месец колко се плаща
и така нашата вноста добива вида

[tex]V=\frac{20 000*\frac{7.5}{100}*\frac{1}{12}}{1-\left(\frac{1}{1+\frac{7.5}{100}*\frac{1}{12}}\right)^{60}}[/tex]

Сега остава да го сметнеш Laughing

По принцип ако я знаеш тая формула може да си направиш програма, в която да се въвежда първоначалната сума, процента и годините и то да си смята всичко, тая програма не бих казал, че е е много сложна, така че и без интернет може да се направи, стига да знаеш тая формула(и да можеш да програмираш Smile )
А това че на банковия служител не му се смята не ме учудва, все пак това е България и някои хора не са достатъчно работливи и си разбират от работата(само някои Very Happy )

Това е от мен, относно формулата, пише я в учебника, доказана е, и аз съм я доказвал на дъската ама не ме карай да го правя отново, защото няма да мога Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
administrator
Site Admin

Местожителство: София(Варна)
Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6Репутация: 45.6
гласове: 14

МнениеПуснато на: Sat Nov 29, 2008 9:24 am    Заглавие:

На мен ми се случи жена, която изчисляваше мебели по поръчка да ми каже, че дължината на едно парче, което беше хипотенуза на равнобедрен правоъгълен триъгълник да ми го изчисли 35 см., а страните бяха 30см. Аз я попитах дали е сигурна, и тя ми каза напълно после, ако бях си поръчал мебела от там щяха да се чудят защо не се получава нещо.

Що се отнася до кредитните инспектори.
Почти всички служители в банките за нещо дето не е свързано с попълване на формуляр не могат да ти отговорят.

При държавната администрация и държавните институции положението е още по-трагично.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Математиката и ежедневието Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.