Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
n0name Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Nov 25, 2008 4:56 pm Заглавие: Лесна детерминанта |
|
|
Здравейте.
Имам няколко лесни задачи, които трябва да реша до 2 дни. Просто от математика не разбирам абсолютно нищо. Молбата ми е ако может еда ми помогнете с каквото можете.
Пролагам първо една детерминанта.
Извинявам се, ако примерите са лесни за вашето ниво.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
148.28 KB |
| Видяна: |
2021 пъти(s) |

|
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Wed Nov 26, 2008 12:53 pm Заглавие: |
|
|
Ще обясня малко по-подробно, че веднъж ме обвиниха, че нарочно пииша неясно. От свойстватана детерминантите е известно, че ако един ред (стълб) умножим с число, различно от нула и го прибавим към друг ред (стълб), детерминантата не се променя. Става дума, че на мястото на реда, към който прибавяме ще стои новият ред (старият + това, което сме прибавили).
Сега за дадения случай. Много е удобно да рабоитм с последния - ІV - ред.
Умножаваме членовете на ІV ред с (-2) и ги прибавяме към съответните членове на ІІІ ред. Така на първо място се получи нула. По същата схема на първите места на І и ІІ ред също получаваме нули. Новата детерминанта (все още от ІV ред) се свежда до детерминанта от ІІІ ред. А за пресмятането й има преки формули. Но все пак трябва нещичко да се попрочете от книите. Иначе тук ще публикуаме цели учебници.
|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|