Регистрирайте сеРегистрирайте се

Задача тип "Първи стъпки в Анализа"

Форум за математика Форуми -> Анализ
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
borku
Напреднал

Местожителство: Някъде
гласове: 2

МнениеПуснато на: Mon Nov 10, 2008 9:05 pm    Заглавие: Задача тип "Първи стъпки в Анализа"

Нека за всяко множество А с краен брой елементи означим с n(A) броя на елементите А. Покажете, че ако А, B и С са крайни множества, то:

а) [tex] n( B\cup C) = n(B) + n(C) - n( B\cap C) [/tex]
б) [tex] n(A \cup B \cup C) = n(A) + n(B) + n(C) - n(A \cap B) - n( B \cap C) - n(A \cap C) + n(A \cap B \cap C) [/tex]

ПП: От а следва б. Така, че въпроса ми е как се доказва а математически. Защото визуално се вижда, че броя на елемнтите на [tex] (B\cup C) [/tex] е равен на броя на елементите на множеството B + броя на елементите на множествтово С - броя на елементите, които се "препокриват".

Предложения?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

Местожителство: София
гласове: 17

МнениеПуснато на: Thu Nov 13, 2008 11:29 am    Заглавие:

А и В са множества с краен брой елементи и n(А), съответно n(В) е броят на елементите на всяко от тях.
1. [tex]A\cap B=\emptyset [/tex]. Тук нещата са ясни.
2. Нека сега [tex]A\cap B\ne \emptyset [/tex]. Тогава [tex]A\cap B [/tex] съдържа определен брой елементи, които принадлежат на всяко от множествата А и В. В такъв случай, ако броим елементите на тези две множества поотделно, ще преброим два пъти общите им елементи. Отук следва и твърдението а).
Това дстатъчно ли е?
P.S. Малко ме учудва това да е въпрос от Анализ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
borku
Напреднал

МнениеПуснато на: Sun Nov 16, 2008 9:27 pm    Заглавие:

И аз така разсъждавам, въпросът ми е има ли някакъв начин за математическо изписване на казаното по-горе.

Анализ - 1ва част Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес
r2d2
VIP

Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
гласове: 179

МнениеПуснато на: Sun Nov 16, 2008 9:51 pm    Заглавие: Re: Задача тип "Първи стъпки в Анализа"

borku написа:
доказва а математически. Защото визуално се вижда, че броя на елемнтите на [tex] (B\cup C) [/tex] е равен на броя на елементите на множеството B + броя на елементите на множествтово С - броя на елементите, които се "препокриват".
.

Не мога да не разкажа мой любим виц.
Петка постъпил в Мат. Факултет на Московския ДУ, но след първия семестър бил изгонен.
Чапаев го пита: Що така бе, толкова трудно ли е? Какво те питаха?
Петка: Ами питаха ме колко е 1/2 + 1/2.
Чапаев: И ти к'во не можа да отговориш???
Петка: Ми аз, разбира се знам, че това в литър, ама как да го изразя математически?

Сега сериозно: Борку, май си се панирал. Математиката преди всичко е здрав разум и написаното от гдимков е абсолютно математически издържано!

Все пак къде учиш? "Визуално се вижда" е простотия!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
borku
Напреднал

МнениеПуснато на: Mon Nov 17, 2008 3:49 pm    Заглавие:

Панирал съм се е меко казано. Предпочитам да не казвам къде уча, за да не му пада реномето на университета Wink

Визуално се вижда е простотия. Но досега не съм доказвал задачи с множества и не знам как се описват математически.

Има много термини, с които не съм наясно и още в началото на учебниците не знам за какво иде реч. Нищо не разбирам, питам някакви тъпи въпроси, получвам отговор и пак нищо не разбирам ; -)

Какво да правиш, съдба. Не всички се раждат умни. Wink

Сега един въпрос: ако заменя "Визуално се вижда" с "Ясно е", това може ли да е решение на задачата?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Анализ Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.