Регистрирайте се
| Предишната тема :: Следващата тема |
| според вас по-големите тези задачи особено 1 подходящи ли са за петокласници,които не ходят на частни уроци? |
| да |
|
41% |
[ 5 ] |
| не |
|
58% |
[ 7 ] |
|
| Общо гласове : 12 |
|
| Автор |
Съобщение |
kary Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 2:29 pm Заглавие: ПОМОГНЕТЕ!!! |
|
|
Хора моля ви се помогнете ще ви дам няколко задачи ,които са ми за ваканцията ,но не може да се използват повече о един X.И обяснения ако може.Някои от тях съм ги решила,но не съм сигурна дали е така.Ето ги задачите:
1.През зимата ученици спорили колко е дълъг училищния двор.Иван казал,че крачката му е дълга точно 52см и премерил двора с крачки.Петър решил да провери колко очен е Иван ,тъй като знаел,че крачката му е точно 78см.Той тръгнал от първата стъпка на Иван вървейки по неговия път,като понякога стъпвал точно в следитена Иван.Кирчо преброил 101 следи и казал, че може да се пресметне колко дължината на двора.Колко е дълъг двора?
2.Разтоянието от извор до устието на река Западна Двина/река в Русия/по права линия е 70 географски мили и представлява 0,5 от дължината на реката.Пресметнете дължината на реката,ако една географска миля е 7,4км./тази е лесна ,но не съм сигурна в отговора си/ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 4:29 pm Заглавие: |
|
|
Значи не съм сигурен дали е така, но ще пробвам :
01. Крачката на Петър е 1,5 пъти по-голяма от крачката на Иван (78/52 =3/2), от което следва, че стъпките на двамата съвпадат през 2.78 или 3.52 сm , което е равно на 156 cm. Кирчо е преброил 110 стъпки, но той е броил само онези, които не са съвпадали, т.е., по-малко от действителният брой. Тъй като е малко объркано, ще го илюстрирам :
Големите чертички са стъпките на Петър, а малките - на Иван. Те се засичат, когато Иван е направил три, А Петър - две стъпки. Киро е видял 110 стъпки, но, както виждаме - те не са с еднаква големина. Виждаме също, че ако стъпките са четен брой, то те свършват с малка стъпка, а ако са нечетен - с голяма. 101 е нечетно число, следва, че свършва с голяма стъпка. Забелязваме също, че при нечетен брой стъпки, големите стъпки са с една повече от малките. Например ако имаме 7 стъпки, 4 от тях са големи, а три - малки. Ако означим броя на големите стъпки с х, а броя на малките с у, то сбора от тези стъпки ще е 101, а разликата между тях - 1. Съставяме проста система:
х+у = 101
x-y =1
От която следва, че х, или броя на големите стъпки е 51. Като умножим 51 със 78, получаваме 3 978 cm. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 4:38 pm Заглавие: |
|
|
| 02 Дължината по права линия е 0,5 (1/2) от действителната дължина на реката, следва, че последната е два пъти по-дълга от дължината по права линия или 2.70 = 140 мили. 140.7,4 = 1 036 километра. |
|
|
 |
Lubo Редовен
     гласове: 10
|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 5:53 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте Kary и TedyStoev,
Това е хубава задача за петокласници.
Моят съвет за задачи като тази е ... съветът, който навремето моята майка ми даде - не тръгвайте веднага с формули и/или уравнения, особено ако още не сте ги учили. Опитайте да си представите ситуацията - като на кино. Начертайте си опростена диаграма и я анализирайте. Почти винаги това ще ви доведе до решението!
Любо
По-долу е един вариант за такова решение.
Любо |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 8:16 pm Заглавие: |
|
|
Сега си видях грешката. Стъпките на Киро са 51, но последната стъпка се покрива с първата, значи не се брои.Тогава остават 50 стъпки по 78 сантиметра е точно 3 900 см, което е 39 метра.
 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 8:35 pm Заглавие: |
|
|
Ха, но всъщност не, защото броят на стъпките е по-голям с едно от броя на крачките, но когато се затвори кръга, последната стъпка съвпада с първата и тогава броя на стъпките става точно равен на броя на крачките, следователно стъпките на Киро са си 51 . Lubo, ако не се лъжа, беше споменал в твоето решение за последната крачка, невлизаща в 100 -те, но май не си я добавил накрая в сметките . Проклета задача  |
|
|
 |
Tony_89 Фен на форума
   гласове: 29
|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 8:43 pm Заглавие: |
|
|
| Кирчо само е броил следите от Иван и Петър не е правил стъпки |
|
|
 |

|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 8:56 pm Заглавие: |
|
|
Следите на Петър, извинявам се.
 |
|
|
 |
kary Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Dec 27, 2006 10:11 pm Заглавие: |
|
|
| mersi vi !!! |
|
|
 |
Lubo Редовен
|
Пуснато на: Thu Dec 28, 2006 4:09 am Заглавие: |
|
|
Здравей Relinquishmentor,
Момчетата не са се движили в кръг. Говори се за дължина, а не за обиколка на двора. Поне условието не споменава движение по затворена крива (но това може да бъде едно интересно разширение на задачата). Така че първата и последната следа не се припокриват.
101-те следи по снега не съответсвуват на крачките на нито едно от момчетата поотделно, защото са направени и от двамата.
25 серии от по 4 следи = 100 следи, което прави 25*168см = 3900см = 39м
Последната, 101-та следа, 'не учавствува' в измерването на разстоянието, защото 'нейният принос' вече е отчетен в последната (25-тата) серия от 168см.
Надявам се да съм се изказал разбираемо. Напоследък изключително прецизните обяснения започнаха да ми убягват... може да и е от ЕГН-то
Любо |
|
|
 |
Lubo Редовен
|
Пуснато на: Thu Dec 28, 2006 4:21 am Заглавие: |
|
|
Уфф... 156см е една серия. Кой знае защо в предния 'post' съм написал 168см.
Това не променя 'главната идея', но прецизността и точността са важни. Както казваше един от моите учители: "Какво от това ако по грешка те блъсне кола? Това, че е по грешка, няма да намали силата на удара!"
Любо
 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|