Регистрирайте сеРегистрирайте се

Моля за помощ - текстова задача от движение

Форум за математика Форуми -> 7 клас, Подготовка за теста след 7 клас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ginger
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Nov 03, 2008 4:56 pm    Заглавие: Моля за помощ - текстова задача от движение

Двама велосипедисти тръгнали съответно от т.А и т.В. Първият тръгнал в 5.36 ч., а вторият в 7.15. Срещнали се в 12 ч. Търсим
а) скоростта на всеки от тях, като знаем, че тази на втория е с 3/4 по-ниска от скоростта на втория;
б) на какво разстояние от т.А са се срещнали.
Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Mon Nov 03, 2008 6:19 pm    Заглавие: Re: Моля за помощ - текстова задача от движение

Ginger написа:
че тази на втория е с 3/4 по-ниска от скоростта на втория

Вземи да се уточниш Smile
Върнете се в началото
Ginger
Начинаещ

МнениеПуснато на: Mon Nov 03, 2008 7:32 pm    Заглавие:

Добре де, на първия. Ще ми помогнеш, или ще се заяждаш дребнаво?
Върнете се в началото
g_kulekov
Напреднал

Местожителство: Лас Вегас
Репутация: 45.5Репутация: 45.5Репутация: 45.5Репутация: 45.5Репутация: 45.5
гласове: 18

МнениеПуснато на: Tue Nov 04, 2008 4:10 pm    Заглавие:

Ginger написа:
... Ще ми помогнеш, или ще се заяждаш дребнаво?

Сигурен съм, че не се заяжда, а просто иска да знае всички данни, за да помогне. Не си ли пропуснал нещо важно в условието? Например някаква информация за някое разстояние?
Освен това какво значи едната скорост да е "с 3/4 по-ниска". Употребявайки съюза "с" следва да посочим стойност, например по-ниска с 10 или по-ниска с 15% от някоя друга скорост. В случая 3/4 е коефициент, т.е. смисълът му е пъти повече или по-малко; не може да се каже, че първата скорост е с 3/4 пъти по-ниска от втората.
Това не е урок по български език. Математиката е точна наука и в нея трябва да се борави с точен език.
В конкретния случай не е ясно дали първата скорост е 3/4 от втората (без "с") или е 1/4 от нея (заедно със "с", тогава от втората скорост вадим 3/4 от нея и получаваме първата).
Върнете се в началото
Ginger
Начинаещ

МнениеПуснато на: Tue Nov 04, 2008 4:30 pm    Заглавие:

Растоянието е 129 км. Мой е пропуска за това. Що се отнася до "с" 3/4 - така е зададено и това ме обърква.
Върнете се в началото
g_kulekov
Напреднал

МнениеПуснато на: Wed Nov 05, 2008 5:26 am    Заглавие: Re: Моля за помощ - текстова задача от движение

Задачи като тази има много във форумите, отдели малко време да ги разгледаш и ще ти станат ясни, сигурен съм. Затова няма да ти дам подробно обяснение, а само ще ти препоръчам няколко неща.
1) Означи с някакви букви неизвестните скорости (v1 и v2 или пък x и y, няма значение).
2) Изрази колко време е пътувал всеки до срещата. Но внимавай, ако за скоростите имаш предвид километра в час, то определи времената в часове, а не в минути, че да не стане манджа с грозде.
3) Направи си елементарна скица, например отсечка AB и върху нея точка C - мястото на срещата.
4) Изрази пътя, който е изминал всеки до срещата и използвай, че сборът на тези пътиша е известен. Използвай и това, че знаеш съотношението между скоростите на двамата.
Хайде, сега вече си ти на ход
Върнете се в началото
Ginger
Начинаещ

МнениеПуснато на: Fri Nov 07, 2008 12:03 pm    Заглавие:

Здравейте математици,
Съзнавам, че питам за неща, които са елементарни и с това е понятно желанието ви да ме заставите сама да се справя, а не да ползвам помощ на готово, но тези задачи съм ги борила преди 20 години и смятам, че само факта, че без да ми се налага лично се заставям да ги разбера заслужава адмирации. Синът ми е ученик от 7 клас и не се чувствам добре, когато изисквам от него да може неща, които аз самата не разбирам.
Сега моля за разяснение (след като решението трябва да е мое дело Very Happy ) на следните неща:
1. Две моторни лодки се движат една срещу друга от А към Б. В спокойни води скоростта на тази, която тръгва от А е 15 км/ч., а на другата 17 км/ч. Ако тази от А тръгне 30 минути преди тази от Б ще стигне до мястото на срещата за 1,30 ч. Ако тази от Б тръгне 1,38 ч. преди тази от А ще стигне до мястото на срещата за 2.20 ч. Търся скоростта на течението и разстоянието между т.А и т.Б.
Знам, че след като не е указана посоката на течението ще се търсят два варианта, но не мога да се справя с тези съотношения във времената и не съм сигурна дори как да построя уравнението.
2. Лодка тръгва от т.А срещу течението. В същото време от т.А тръгва и сал. След 1.50 ч.от тръгването си, лодката обръща посоката и настига сала на 16,5 км. от т.А. Тук търсим времето, за което се е движил сала до момента, в който е настигнат от лодката и скоростта на течението.
И тук не чакам на готово - знам, че салът пътува по течението, а лодката в началото срещу, а след това също по течението, но ...
Абе не се справям, това е.
И да кажа: и скици правя и таблички със стойностите ... но за човек, чиито образования са диаметрални на математиката е много сложно. Бъдете снисходителни Very Happy
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Fri Nov 07, 2008 1:14 pm    Заглавие:

Би ли погледднала пак внимателно условието , най вече заради времето. Как е написано- 2,20 часа или 2 часа и 20 мин? За останалите времена- също.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Fri Nov 07, 2008 1:51 pm    Заглавие:

По повод втората. Ако е тръгнала срещу течението и салът е тръгнал от А- това е невъзможно. Салът няма собствена скорост.
Неговата скорост е скоростта на течението. Той не може да се движи срещу течението.
Върнете се в началото
Ginger
Начинаещ

МнениеПуснато на: Fri Nov 07, 2008 1:54 pm    Заглавие:

Така са точките - салът се движи от А към С, а лодката от А до Б и след това С. Аз се сетих, че скоростта на сала е тази на течението, но незнам как да го намеря Embarassed
Върнете се в началото
g_kulekov
Напреднал

МнениеПуснато на: Fri Nov 07, 2008 5:30 pm    Заглавие:

За зад.2
Предполагам, че времето, в което лодката е пътувала срещу течението (до т.B), е 1 час и 50 мин.
Да означим:
v - скоростта на лодката в спокойни води
a - скоростта на течението
t - времето, в което салът се е движил до застигането.

Пътят, изминат от лодката срещу течението, е
AB = (v-a).[tex]\frac{11}{ 6} [/tex]

Пътят, изминат от сала, е
AC = at=16,5=[tex]\frac{33}{ 2} [/tex]

Лодката изминава BC със скорост v+a за време t-[tex]\frac{11}{ 6} [/tex]
BC=[tex](v+a)(t-\frac{11}{ 6})[/tex]
Но BC=BA+AC=(v-a).[tex]\frac{11}{ 6} +\frac{33}{ 2} [/tex]
Като се приравнят десните части, се получава уравнение за v, a и t, но в него може да се замести at, a v се съкращава, така че може да се определи t. Нататък е ясно, надявам се
Върнете се в началото
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Fri Nov 07, 2008 7:27 pm    Заглавие: Re: Моля за помощ - текстова задача от движение

Ginger написа:
а) скоростта на всеки от тях, като знаем, че тази на втория е с 3/4 по-ниска от скоростта на втория

В случая въпроса ми беше защо и на двете места стои втория, трябва на едно от тях да стои първия, и на двете места е възможно да стои първия, което ме поставя в двусмислие !

Най-вероятно на първото място е първия, ама ти е добре да се уточниш все пак Wink
Върнете се в началото
g_kulekov
Напреднал

МнениеПуснато на: Fri Nov 07, 2008 7:36 pm    Заглавие:

За първата задача
Ако "а" е течението от A към B, надявам се, че уравнението
[tex](15+a).\frac{3}{ 2} + (17-a).1 = (15+a).(2\frac{20}{60 }-1\frac{38}{60 } ) + (17-a).2\frac{20}{60 }[/tex]
е ясно.
При течение в обратната посока скоростта на лодката от A ще бъде 15-а (вместо 15+а), а скоростта на другата ще бъде 17+а (вместо 17-а)
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Sat Nov 08, 2008 3:32 pm    Заглавие:

Ginger написа:
Здравейте математици,
1. Две моторни лодки се движат една срещу друга от А към Б. В спокойни води скоростта на тази, която тръгва от А е 15 км/ч., а на другата 17 км/ч. Ако тази от А тръгне 30 минути преди тази от Б ще стигне до мястото на срещата за 1,30 ч. Ако тази от Б тръгне 1,38 ч. преди тази от А ще стигне до мястото на срещата за 2.20 ч. Търся скоростта на течението и разстоянието между т.А и т.Б.

Задачата е от сборника за 7 клас на "Летера", зад №498. Имаш грешка във времето.
"Ако лодката тръгне от В 1ч38мин по- рано от другата, тя ще пътува до срещата 2ч12мин.
Като оправиш времето, в уравнението на Кулеков, ще получиш и отговора.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

МнениеПуснато на: Sun Nov 09, 2008 9:14 am    Заглавие:

Ginger написа:
2. Лодка тръгва от т.А срещу течението. В същото време от т.А тръгва и сал. След 1.50 ч.от тръгването си, лодката обръща посоката и настига сала на 16,5 км. от т.А. Тук търсим времето, за което се е движил сала до момента, в който е настигнат от лодката и скоростта на течението.
И тук не чакам на готово - знам, че салът пътува по течението, а лодката в началото срещу, а след това също по течението, но ...

Две забележки. Лодката тръгва по река- това е важно. Срещу течението. Времето е 1ч50мин.
Ще означим с х- времето, което лодката се е движила по течението, до настигането на сала; с v- собствената скорост на лодката, а с w- скоростта на течението ( на сала)
Нека т. В е крайната точка, до която е стигнала лодката, движейки се с/у течението, а т. С- крайната точка на сала, където е станала срещата. Тогава
[tex]S_{AB}=\frac{11}{6 }(v-w); S_{BC}=x(v+w); S_{AC}=(x+\frac{11}{6 })w [/tex]
[tex]S_{BC}=S_{AB}+S_{AC}=>xv+xw= \frac{11}{ 6} v- \frac{11}{ 6}w+xw+\frac{11}{ 6}w [/tex]
[tex]xv=\frac{11}{ 6}v=>x=\frac{11}{ 6} [/tex]=>
Салът се е движил 3ч 40 мин до настигането, от лодката.
Върнете се в началото
Ginger
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sun Nov 09, 2008 2:52 pm    Заглавие:

Благодаря на всички, че се ангажираха, на тези, които преодоляха моята "неточност" и на онези, които ще се включат при следващите ми апели Very Happy . С това в края искам да кажа, че пак ще ви търся за помощ, освен ако следващата седмица някаква небесна сила не ми прати просветление и логическа мисъл, за да се справям с тези сложни неща. Боже, как го правите?!? Rolling Eyes
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> 7 клас, Подготовка за теста след 7 клас Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
You cannot attach files in this forum
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.