| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Rado Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 02, 2008 8:55 pm Заглавие: Изчисление на общи части на 2 кръга ... |
|
|
Съжалявам за въпроса ... но леко съм позабравил . Как се намира общата част на 2 пресичащи се кръга .... Моля ви спеншно ми е . Благодаря предварително
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Sun Nov 02, 2008 9:25 pm Заглавие: |
|
|
| Какво разбираш под намира? Какво е дадено?
|
|
|
 |
Rado Начинаещ

|
Пуснато на: Sun Nov 02, 2008 9:30 pm Заглавие: |
|
|
Няма конкретни стойности аз сам си ги задавам заради Ексел ... Въпросът е как се формулира намирането на тези общи части или иначе казано Лицето на сечението ... спешно е
|
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Mon Nov 03, 2008 2:35 pm Заглавие: |
|
|
Търсеното лице зависи от три параметъра: радиусите на двете окръжности и разстоянието между центровете им. Първото условие е [tex]d<R+r[/tex].
Първо трябва да намериш височината към страната d в триъгълника със страни R, r и d. Това е половината от общата хорда на двете окръжности, определена от пресечните им точки.
След това работиш поотделно в двете окръжности. Намираш ъгъла при върха на равнобедрен триъгълник с бедра R (r) и основа намерената по-горе хорда.
Сега трябва да намериш лицето на кръговия отрез (сегмент). То е лицето на кръговия сектор минус лицето на равнобедрения триъгълник.
Ако работиш в радианни мерки (както ще ти ги даде Excel), лицето на сектора е [tex]\pi R^2\alpha \,(\pi r^2\beta )[/tex], а лицето на триъгълника е [tex]\frac {1}{2}R^2sin\alpha [/tex].
Накрая ще събереш двете лица.
|
|
|
 |
voknid Редовен

Регистриран на: 06 Dec 2008 Мнения: 150 Местожителство: гр. Пловдив
   гласове: 6
|
Пуснато на: Thu Dec 18, 2008 3:55 am Заглавие: Чертеж на 2-та кръга |
|
|
Нещо такова ли? Виж тук малко помощ за лицето на отреза.
| Description: |
|
| Големина на файла: |
2.61 KB |
| Видяна: |
2287 пъти(s) |

|
|
|
|
 |