| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Relinquishmentor Фен на форума

гласове: 30
|
Пуснато на: Sat Dec 23, 2006 7:47 pm Заглавие: Защо п^e < e^п ? |
|
|
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
Infernum Фен на форума

гласове: 20
|
Пуснато на: Tue Dec 26, 2006 10:26 pm Заглавие: |
|
|
Имаме:
ее < еп
ее < пе
Изваждат се почленно двете неравенства и се получава:
0 < еп - пе
откъдето:
пе < еп

Последната промяна е направена от Infernum на Sat Jan 05, 2008 11:50 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
petar makulev Начинаещ
          гласове: 1
|
Пуснато на: Thu Dec 28, 2006 9:44 pm Заглавие: |
|
|
"Pochlenno izvajdane na neravenstva" - tova nesto go chuvam za parvi put.Dano da e i za posleden.
0<1
0<2
Ako gi izvadi poluchavame
0<-1 |
|
|
 |
Lubo Редовен
     гласове: 10
|
Пуснато на: Fri Dec 29, 2006 4:38 pm Заглавие: Много интересна задача! |
|
|
Един възможен вариант.
Любо |
|
|
 |
petar makulev Начинаещ
|
Пуснато на: Fri Dec 29, 2006 9:38 pm Заглавие: |
|
|
| Well done! |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

|
Пуснато на: Sun Dec 31, 2006 12:27 am Заглавие: |
|
|
| petar makulev написа: | "Pochlenno izvajdane na neravenstva" - tova nesto go chuvam za parvi put.Dano da e i za posleden.
0<1
0<2
Ako gi izvadi poluchavame
0<-1 |
Може би го четеш за първи, но не се надявай да ти е за последен.
Твоят коментар ме накара да се поразрова в някои позабравени определения и ствойства на числовите неравенства.
Вярно е, че има грешка в разсъждението за почленното изваждане, но тя се състои, не в друго, ами в това, че изваждането е направено некоректно. То и в твоя пример за почленно изваждане на неравенства е допусната същата грешка, така че.......
По принцип едно от свойствата на числовите неравенства е, че
ако се извадят почленно две неравенства с различни знаци, то полученото неравенство има знак, еднакъв със знака на умаляемото неравенсвто, т.е. ако a>b и c<d то a-c>b-d.
Ето ти доказателство:
от a-b>0 и d-c>0, следва:
(a-b)+(d-c)>0, което е еквивалентно на:
(a-c)-(b-d)>0, или
a-c > b-d
Така, че ако искаш да извадиш почленно неравенствата:
0<1 и 0<2, трябва да го извършиш по следния начин:
0 < 1
-
0 > -2
=
0 < 1-(-2) = 3 |
|
|
 |
petar makulev Начинаещ
|
Пуснато на: Tue Jan 02, 2007 8:52 pm Заглавие: |
|
|
HA-HA-HA
A BE CHOVEK STO NE KAJESH : "ZA POREDEN PUT NAPISAH GLUPOST" I S TOVA DA ZAVARSHI VSICHKO.VIJDAM CHE IMASH INTERES V OBLASTTA NA MATEMATIKATA.AMI TOGAVA VSLUSHVAI SE V SAVETA NA PO-OPITNITE ZA DA STANESH KATO TIAH.AZ NAVREMETO SUSHTO SUM GO PRAVIL.INACHE STE SI OSTANESH NA NIVO 7 KLAS.
POCHLENNO IZVAJDANE NA NERAVENSTVA-OSTE VEDNAJ : HA-HA-HA!!!KAKVO NEVEJESTVO!!! |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

|
Пуснато на: Tue Jan 02, 2007 10:33 pm Заглавие: |
|
|
| Тъп си, батка. Даже не четеш внимателно какво съм написал. |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

|
Пуснато на: Wed Jan 03, 2007 10:27 am Заглавие: |
|
|
Според мен, един опитен човек би обяснил ясно точно и аргументирано защо не съм прав и къде съм сгрешил, а не като тебе, тъпо и просто да се присмива, когато е сигурен в нещо, а дори вероятно не знае достатъчно.
За разлика от теб, аз се аргументирах достатъчно ясно. Зада застраховам и другите от вредните ти коментари, ще посоча източник, където може да се намери това, за което писах:
Тодор Стоилов, Люба Чилингирова, "Задачи от неравенства" изд. "Народна Просвета", София 1989
стр. 5, ред 8 отдолу, свойство 10. |
|
|
 |
MuTaKa Редовен
    гласове: 2
|
Пуснато на: Wed Jan 17, 2007 10:08 pm Заглавие: |
|
|
Inf., ... не можеш да изваждаш почленно неравенства, за Бога!!!
В смисъл... не съм чел доказателството ти, нито имам посочения източник.. Погледни си източниците за ограничени множества и принцип за непрекъснатост.. сигурен съм че ше намериш връзка... примерно едно "Диференцялно смятане" на Тагамлицки ше свърши работа
Сега ше обясня на популярен език: Неможеш да знаеш в две различни неравенства "едното колко е по-голямо от другото"
Двете неравенства ти дават два или повече различни интервала. Интервалите не са дискретни стойности и не можеш да оперираш като при уравненията...
Например 4<5 и 1<100... Както казах... незнаеш едното колко е по-голямо от другото
Колкото до твойто доказателство в началото - е^x<pi^x, наистина, самоче от там нататък... вярно е че и e и pi за по-големи от нула... самоче са с различни стойности
На мене ми харесва много доказателството на Любо.. сам знаеш че си падам по графични решения
А на Любо... то няма за какво да му казвам и браво... той си знае човека за бравото |
|
|
 |
Infernum Фен на форума

|
Пуснато на: Fri Jan 26, 2007 10:21 pm Заглавие: |
|
|
Леле, леле, леле......
Вие ще ме откажете от този форум!!!
Какъв Тагамлицки, какво диференциално смятане, бе Митак.
Това е едно елементарно свойство на безусловните числови неравенства.
Книжката е предназначена за запалени фенове по олимпиадите, с концентрирано внимание върху числовите неравенства и техните приложения.
Какво значи за едно неравенство да мериш колко е по-голямо или по-малко от друго, няма такова нещо.
Безусловните неравенства са верни или неверни, за какви интервали и за какви ограничени множества ми говориш, бре човек???
Ето виж сега. Числовото неравенсвто 5 < 1 е безусловно , но очевидно е неверно.
Числовото равенство х+1 > 0 е условно числово неравенство, което е вярно при х > -1 и неверно при х < -1.
Вземи, да речем, неравенствата 0 < 1 и 1 < 2. Това са две верни, безусловни, числови неравенства.
Вземи и извади от първото второто, съгласно формулираното по-горе правило, ще се получи като резултат верното, безусловно числово неравенство 1 < 3.
Вземи сега и направи същото, само че извади от второто - първото неравенство, ще видиш че резултатът ще е същият.
Най-добре порочети доказателството или си намери книжката пък после говори.
Колкото до моето "доказателтво" отдавна бях пояснил, че има грешка в изваждането, така че ако беше чел внимателно, сега нямаше да се спори по този тъп въпрос. |
|
|
 |
Volen Siderov Редовен
   гласове: 4
|
Пуснато на: Wed Feb 04, 2009 2:16 pm Заглавие: |
|
|
Вчера се сетих за този въпрос и смятах че съм стигнал до решение само за да видя че Любо вече се е сетил за него  .Между другото Любо къде се губиш?Все пак ще го напиша накратко защото снощи лежах буден до към 4 часа и не можах да заспа докато не се сетих как става.Така сравнявам ф-иите e^x с x^e за положителни стойности нa x.Графиката на e^x е добре известна а на x^e в полож. област е от вида напр. на x^2 но по стръмна.Тъй като при x клонящо към безкрайност e^x е по голяма от x^e следва че двете ф-ии или нямат обща точка или имат 1 или 2 .Проверяваме за общи точки e^x=x^e za x=e имаме решение.Дали обаче то е единствено.За целта е достатъчно да разгледам допирателните в общата точка.Те са:
y(x0)=f`(x0)(x-x0) + f(x0) y1(e)=e^e(x-e) + e^e=e^e(x-e+1)
y2(e)=e(e^(e-1)) (x-e) +e^e=e^e(x-e+1) тоест тя е обща.Това значи че имат 1 обща точка за x=e а за всяка друга ст-ст включително x= п имаме e^x>x^e.
Гледам доказателството на Любо и то ми харесва пове4е защото аз трябва да докажа че при безкр. експонентата е по-голяма от показателната ф-ия.Без много подробности това се вижда като се образува тяхното отношение и после се логаритмува т.е. се получава сравнение м/у правата y=x и ф-ята y=elnx което Любо е изледвал.Бих добавл че това се показва от ъгъла на асимптотата на ф-та elnx която при безкр клони към 0 |
|
|
 |
dim Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Wed Feb 04, 2009 2:41 pm Заглавие: |
|
|
| Може да се докаже и по-общо твърдение: [tex]a^b>b^a[/tex](1)<=>[tex]b>a\ge e[/tex] и щом [tex]\pi >e[/tex], значи е в сила и [tex]e^{\pi }>\pi^{e}[/tex]. Твърдението се доказва много лесно като логаритмуваме двете страни на неравенство (1) и изследваме графиката на функцията [tex]f(x)=\frac{lnx}{x}[/tex]. |
|
|
 |
|