Регистрирайте сеРегистрирайте се

Физика:първата точка започва движението си на разстояние 100

Форум за математика Форуми -> Функции / Производни
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
To6o
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Nov 01, 2008 6:54 pm    Заглавие: Физика:първата точка започва движението си на разстояние 100

Здравейте Smile Значи не знам дали задачката е за тук, но просто не съм решавал такива и идея си нямам как ще се реши ( всъщност в момента сме на производни така че предполагам, че ще стане със производна ) Би ли могъл някой да ми я реши и да ми я обясни? (само да спомена, че още условието не мога да го разбера Shocked ) Благодаря ви предварително. Ето я и задачката :

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

Местожителство: София
гласове: 17

МнениеПуснато на: Sat Nov 01, 2008 9:08 pm    Заглавие:

Първо да кажем, че първата точка започва движението си на разстояние 100 от някаква начална точка, а втората - от самата начална точка. С други думи в началото на движението (нулевия момент) двете точки са на разсдтояние 100 една от друга. Скоростта на движение е първата производна на закона за пътя. За [tex]x=100+5t\,\rightarrow x'=5[/tex], т.е. тя се движи с постоянна скорост. За [tex]x=\frac {1}{2}t^2\,\rightarrow x'=t[/tex]. Това означава, че във всеки момент скоростта е равна на изтеклото време. За да определим момента, в който втората точка ще застигне първата, трябва да приравним изминатите от тях пътища.
[tex]100+5t=\frac {1}{2}t^2\,\rightarrow \frac {1}{2}t^2-5t-100=0\rightarrow t^2-10t-200=0,\,t=-10,\,20[/tex].
Тъй като става дума за реално движение, отрицателният корен трябва да бъде пренебрегнат. И така настигането става в момента 20. Тогава скоростата на първата точка е 5 (константа), а скоростта на втората е 20 (равна на изминалото време от началото на движението).
Върнете се в началото
To6o
Начинаещ

МнениеПуснато на: Sat Nov 01, 2008 11:08 pm    Заглавие:

Малеле, че съм умен... Открих абсолютно всичко което и ти си открил, просто не можех да разбера какво иска задачката от мен и не се сетих накрая да извадя 5 от 20 Very Happy

gdimkov Благодаря ти много. Наистина ми помогна Smile
Върнете се в началото
gdimkov
Напреднал

Местожителство: София
гласове: 17

МнениеПуснато на: Mon Nov 03, 2008 1:19 pm    Заглавие:

To6o написа:
Малеле, че съм умен... Открих абсолютно всичко което и ти си открил, просто не можех да разбера какво иска задачката от мен и не се сетих накрая да извадя 5 от 20 Very Happy

gdimkov Благодаря ти много. Наистина ми помогна Smile

Не се паникьосвай от условието на задачата, особено когато е малко неясно. Остави я за кратко време и прочети и помисли отново. (Стига да имаш време за това.)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Функции / Производни Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.