| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
quitestupid Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Oct 28, 2008 7:33 pm Заглавие: Разтояние между вектори в пространството? |
|
|
Имам два вектора зададени в пространството с техните координати(начало и край съответно) как да намеря най-малкото разтояние между тях  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Tue Oct 28, 2008 7:48 pm Заглавие: |
|
|
| Такова животно като разстояние между вектори няма! |
|
|
 |
quitestupid Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Oct 28, 2008 7:59 pm Заглавие: |
|
|
добре не са вектори, отсечки в пространството тогава  |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Tue Oct 28, 2008 8:36 pm Заглавие: |
|
|
Това се прави с аналитична. Вчера решавахме абсолютно същата задача, само че беше конкретно примерче в четириъгълна пирамида и нищо друго не помагаше.Решението е около 2 листа(някои от сметките не съм ги писал ) с нормални вектори и всякакви други гимнастики. Досега се опитвах да го напиша, но нещо загубих нишката на 1 място. Ако искаш мога да ти снимам листата дето съм изписал, макар че не знам доколко добре ще стане, щото в момента имам само уеб камера с доста ниска резолюция, но ако си много на зор  |
|
|
 |
r2d2 VIP

Регистриран на: 28 Feb 2007 Мнения: 1936 Местожителство: in the galaxy (Far Far Away)
   гласове: 179
|
Пуснато на: Tue Oct 28, 2008 8:40 pm Заглавие: |
|
|
Има разстояние между прави, отсечки..
Между вектори - ми няма!
Вервайте ми! |
|
|
 |
gdimkov Напреднал
    гласове: 17
|
Пуснато на: Wed Oct 29, 2008 2:01 pm Заглавие: |
|
|
| За две прави в пространството, които не се пресичат, има две възможности: те са успоредни - ясно е какво е разстоянието между тях; те са кръстосани - тук случаят е по-завързан и не си спомням (отдавна вече) как се намира това разстояние. Съществува права, която е перпендикулявна на двете кръстосани прави и ако не се лъжа се нарича ос на тези прави. Там се появява и разстоянието между тях. |
|
|
 |
quitestupid Начинаещ

|
Пуснато на: Wed Oct 29, 2008 2:27 pm Заглавие: |
|
|
Мисля, че точно с ос на прави се решаваше може ли да поясниш... ок няма разточние между вектори между отсечки как да го намеря тоша разтояние, които не се пресичат благодаря все пак, че помагате.  |
|
|
 |
peltekov Начинаещ

|
Пуснато на: Mon Nov 10, 2008 2:10 pm Заглавие: |
|
|
Отсечката, за която питаш се нарича трансферзала
Намира се лесно и стандартно. Нека двата ти вектора са [tex]\vec{a}[/tex] и [tex]\vec{b}[/tex].
Нека точката [tex]A \in \vec{a}[/tex] а [tex]B \in \vec{b}[/tex].
[tex]A = p*\vec{a}[/tex]
[tex]B = q*\vec{b}[/tex]
после правиш следната система
[tex]\vec{AB}.\vec{a} = 0[/tex]
[tex]\vec{AB}.\vec{b} = 0[/tex]
намираш p и q и си готов  |
|
|
 |
NoThanks Гост
|
Пуснато на: Mon Nov 10, 2008 8:30 pm Заглавие: |
|
|
Тази права не се ли наричаше трансВерзала и не беше ли просто права, свързваща 2 кръстосани. Тази, която се търси се нарича точно ос-отсечка и намирането й по координатите далеч не е просто(решавали са ми го, и е супер тегаво и дълго). |
|
|
 |
|