Регистрирайте се
Построение с монета и молив
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dgs Редовен
    гласове: 13
|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 10:31 am Заглавие: Построение с монета и молив |
|
|
Имаме монета. Имаме още бяла дъска и молив.
С молива и с помощта на монетата сме начертали окръжност на дъската - сложили сме монетата върху дъската и с молива сме обиколили по страничния ръб на монетата. След това върху окръжността сме фиксирали една произволна точка A.
Постройте точката B върху окръжността, такава че B да е диаметрално разположена на A.
За построението разполагате само с молива и монетата.
ПП. Нарочно е дъска, а не е лист хартия, за да не може да се прегъва.
ПП2. Очевидно, центъра на окръжността не е известен. Но ако някой стигне до решение, при което се нуждае от центъра на окръжноста, то ако желае нека го публикува и това решение.
ПП3. Не знам дали не е по-правилно да кажем, че с монетата сме нарисували кръг, а не окръжност. По правило, окръжноста като понятие задължително включва две неща - радиус и център, а в случая и двете липсват. Но да не издребняваме чак толкоз, условието е достатъчно ясно.
ПП4. Общо взето, с монетата и молива можем да правим малко неща. Едно от тях е да посторим окръжност(кръг) по дадени две точки, ако разстоянието между тези две точки е по-малко от диаметъра на монетата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 11:29 am Заглавие: |
|
|
Всички окръжности, които ще начертаем, ще са посредством монетата и ще са с един и същ радиус.
Нека дадената окръжност е к.
1. Чертаем окръжност к1, която да се допира до к в точка А.
2. Чертаем окръжност к2, която да се допира до к1 и к.
3. Чертаем окръжност к3, която да се допира до к2 и к.
4. Чертаем окръжност к4, която да се допира до к3 и к.
5. Допирната точка на к4 с к е търсената, тъй като триъгълниците, които се образуват от центровете на окръжности k, ki, ki+1 са равностранни, откъдето ъгъл О1ОО4=180
Дотук съм чертал окръжност, която да се допира до други две или до една окръжност в дадена точка, мисля че това е позволено, ако не е позволено МОЛЯ кажете какво е позволено ! |
|
|
 |
dim Напреднал

гласове: 21
|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 11:38 am Заглавие: |
|
|
| А можем ли да търкаляме монетата по молива, да отбелязваме с молива точки в/у монетата или да завъртаме моменетата около центъра си при условие, че сме описали окръжност около нея? Смятат ли се тези действия за "чисти"? Т.е. дали става въпрос за чисто геометрично построение само с окръжност или има някоя врътка с инструментите? |
|
|
 |
dgs Редовен
|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 12:36 pm Заглавие: |
|
|
| martosss написа: | Всички окръжности, които ще начертаем, ще са посредством монетата и ще са с един и същ радиус.
Нека дадената окръжност е к.
1. Чертаем окръжност к1, която да се допира до к в точка А.
2. Чертаем окръжност к2, която да се допира до к1 и к.
3. Чертаем окръжност к3, която да се допира до к2 и к.
4. Чертаем окръжност к4, която да се допира до к3 и к.
5. Допирната точка на к4 с к е търсената, тъй като триъгълниците, които се образуват от центровете на окръжности k, ki, ki+1 са равностранни, откъдето ъгъл О1ОО4=180
Дотук съм чертал окръжност, която да се допира до други две или до една окръжност в дадена точка, мисля че това е позволено, ако не е позволено МОЛЯ кажете какво е позволено ! |
Да ти кажа честно, в момента не знам дали с монетата може да се нарисува окръжност която се допира до друга окръжност. В смисъл, че на това може да се гледа като на самостоятелна задача: имате монета, молив и окръжност с точка върху окръжността - да се построи допирната окръжност в тази точка.
Не знам дали стана ясно - това е като да построим допирателна права в тая точка, ако разполагаме само с линийка. В крайна сметка тази задача е решима - можем да построим допирателната права с линийката. Но преди това се налага да построим една купчина други точки, две от които са специални, след което сме построили правата през тези две специални точки и накрая сме доказали че тази права е допирателна в тази точка.
Та накратко - не, не можем НА ОКО да строим допирателна окръжност с монетата. Но ако покажеш алгоритъм по който това може да става с монетата, то приемаме, че решението ти е завършено и вярно.
Под алгоритъм имам предвид последователност от действия в резултат на които ще получим окръжност, за която можем да докажем че е допирателна. А самите действия са:
"дадена е точка - с монетата можем да построим окръжност през тази точка", "ако разстоянието между две дадени точки е по-малко от диаметъра на монетата, то с монетата можем да построим окръжността през тези две точки"
| dim написа: | | А можем ли да търкаляме монетата по молива, да отбелязваме с молива точки в/у монетата или да завъртаме моменетата около центъра си при условие, че сме описали окръжност около нея? Смятат ли се тези действия за "чисти"? Т.е. дали става въпрос за чисто геометрично построение само с окръжност или има някоя врътка с инструментите? |
Не се предполага да има някакви специални врътки. Става въпрос за чиста математика.
А иначе, доколкото разбирам, искаш да мериш дъги. Не е позволено, но нямам нищо против да разгледаме и този вариант. На мен лично, ще ми е интересно да видя как ще стане. |
|
|
 |
jorko888 Начинаещ

|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 3:21 pm Заглавие: отговор |
|
|
От т. А пускате секателни прави до пресичане на окръжността.
Най-дългата от тях е диаметъра. |
|
|
 |
ганка симеонова SUPER VIP

гласове: 298
|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 3:22 pm Заглавие: Re: отговор |
|
|
| jorko888 написа: | От т. А пускате секателни прави до пресичане на окръжността.
Най-дългата от тях е диаметъра. |
, интересно как ще стане с монетата? |
|
|
 |
dgs Редовен
|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 8:50 pm Заглавие: |
|
|
За да не ви е скучно докато мислите за монети, ... мислете за банкноти. Ъъъ ... обърках се, друго исках да кажа.
За да не ви е скучно докато мислите за монетата ,можете да видите тук как може да стане построяването на допирателната само с линийка.
Спестил съм някои очевидни второстепенни детайли в доказателството и в описанието на построението, като разчитам, че голяма част от нещата се изясняват от картинката.
I.
Имаме окръжност с център O и фиксирана точка А върху окръжността
II.
Избираме две точки C и D върху окръжността. Изборът е такъв, какъвто е на картинката - ъгъл AOC е остър, ъгъл AOD е остър, D лежи на късата дъга между C и A
Строим правите:
p1 - през A и О, с B означаваме другата пресечна точка на окръжността с тая права p1
p2 - през B и C
p3 - през B и D
p4 - през A и C
p5 - през A и D
Пресечната точка на p2 и p5 означаваме с N
Пресечната точка на p3 и p4 означаваме с M. Тази точка M се явява ортоцентър в триъгълника ABN, защото BD и AC са височини в този триъгълник.
Построяваме правата p през M и N. Тази права p е перпендикулярна на на AB, защото минава през N и ортоцентъра M
III.
Построяваме правата q симетрична на p (спрямо O), като за целта предварително построяваме q1 и q2
IV.
Построяваме правите t1, t2 така както са на картинката.
Построяваме правите t3, t4 така както са на картинката.
Построяваме правата t
V.
Намираме центъра на правоъгълника заключен между правите p, t, p1 и t2, като за целта построяваме правите s1 и s2 така както са на картинката
Центъра се явява пресечната точка на тия две прави s1 и s2 и го означавам с P
Заради някаква симетрична прегледност, бихме могли да намерим по същия начин и центъра на другия правоъгълник заключен между правите p, t, p1 и t1. Но единия център ни е предостатъчен
(Тук в V, под "център на правоъгълник" се разбира "пресечната точка на диагоналите в правоъгълника")
VI. Построяваме правата d през A и P
И това е търсената допирателна. Защото елементарно се доказва например, че d е успоредна на p, която пък е перпендикулярна на AB.
И сега, ако martosss си спомня, преди време му отправих следния персонален въпрос-закачка: "Дадена е окръжност. Само с линийка да се построи вписан или описан квадрат. А най-добре и двата".
Аз си направих труда да нарисувам картинката и да напиша този пост, ще се надявам той или който и да е друг да си направи труда да отговори на този въпрос. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 9:38 pm Заглавие: |
|
|
| dgs написа: |
И сега, ако martosss си спомня, преди време му отправих следния персонален въпрос-закачка: "Дадена е окръжност. Само с линийка да се построи вписан или описан квадрат. А най-добре и двата". |
Честно казано не си спомням Като гледам какви усилия си употребил да начертаеш допирателна... с линия... а сега се очаква с монета да го правим.... Трудно ще стане... впрочем от твоите думи излиза че:
1. НЕ мога да построя окръжност, която да се допира до друга окръжност в дадена точка.
2. НЕ мога И ДА СИ ПОМИСЛЯМ да построя окръжност, която да се допира до две други окръжности
С което решението ми става напълно негодно.
В случая нямам линийка, откъдето дори допирателна към тази окръжнсто не мога да построя...
Ми ще трябва доста да помисля преди да построя каквото и да е ... излиза че с молив и монета можем единствено да чертаем:
1. Окръжност през дадена точка.
2. Окръжност през дадени две точки.
3. Окръжност, която да се допира до друга окръжност(в произволна точка.)
Ако съм пропуснал нещо, което може да правим(от основните действия) моля да го добавиш(тоест да помогнеш ), защото само с тези две действия задачата не ми се вижда лесна.. никак даже.. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Fri Oct 24, 2008 10:39 pm Заглавие: |
|
|
Вписаният квадрат по твоята процедура го докарах, остана описаният
1. По гореописаният начин си чертаем диаметър АВ и хорда КР, перпендикурна на АВ.
2. Нека РТ и КМ са диаметри(Т и М са симетрични на Р и К спрямо О).
3. Нека РК и МТ пресичат АВ съответно в точки Е и Н.
4. Нека ЕМ и РН се пресичат в точка Х.
5. Нека ОХ пресича окръжността в точки С и Д.
Търсеният вписан квадрат е АСВД
Нека сега по Вашия метод начертаем допирателни през А, В, С и Д, и те се пресичат в точки А1, В1, С1, Д1. Тогава А1В1С1Д1 е търсеният описан квадрат  |
|
|
 |
dgs Редовен
|
Пуснато на: Sat Oct 25, 2008 12:50 am Заглавие: |
|
|
Напълно съм съгласен с решението ти за квадратите. Не е никак трудно, нали. Надявам се, че като цяло е било интересно. И благодаря за отделеното време.
А сега да се върнем на монетата.
1. За да не става недоразумение, да отбележа, че с линийката постояваме допирателна права в точката A, а при монетата говорим за допирателна окръжност в точката A.
2.
| martosss написа: | ... Като гледам какви усилия си употребил да начертаеш допирателна... с линия... а сега се очаква с монета да го правим.... Трудно ще стане ... |
Първо да отбележа, че сигурно има и по-прости построения на допирателната права с линийка.
И второ, това твое изречение ме накара да взема лист и молив и ... нямаше как да не се усмихна накрая. Съвсем лесно се проверява, че ако имаме на разположение друг алгоритъм, чрез който с монетата да построим търсената в условието точка B, то след това с монетата елементарно ще построим и допирателната окръжност в точката A. Ето така:
- взимаме произволна точка C върху окръжността
- с монетата строим нова окръжност през A и C
- построяваме върху новата окръжност точката C1, такава че да е диаметрално симетрична на C - за това построение ползваме алгоритъма за койт стана въпрос три реда по-нагоре
- строим трета окръжност през C1 и A и тази трета окръжност се допира с първоначалната в точката A - това че се допира (а не се пресича) се доказва елементарно на няколко реда
3. Това не го можем с монетата
| martosss написа: |
3. Окръжност, която да се допира до друга окръжност(в произволна точка.)
|
4. Всъщност задачата далеч не е толкова мъчна и трудна. Решението което ми е известно, е доста по-кратко от построяването на допирателна права с линийка. Най-общо казано, това конкретно решение се опира на следното:
- ако разгледаме две пресичащи се окръжности с еднакви радиуси, то фигурата определена от двата центъра и двете пресечни точки е ромб.
- ако разгледаме три окръжности с еднакви радиуси, пресичащи се в една точка, то ще получим три такива ромба, като всеки от тях има обща страна с останалите два
ДОБАВЕНО:
Задачата е преместена "начисто" в раздела "Задача на седмицата" под името "Задача 13". Моля публикувайте там постовете си. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети Може да прикачвате файлове Може да сваляте файлове от този форум
|
|