Регистрирайте сеРегистрирайте се

Малко геометрия - една нестандартна задача

Форум за математика Форуми -> Нестандартни задачи за 9-12 Клас
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
estoyanovvd
Фен на форума

Местожителство: Видин
гласове: 67

МнениеПуснато на: Sun Oct 19, 2008 8:03 am    Заглавие: Малко геометрия - една нестандартна задача

Общата част на два триъгълника е шестоъгълник (вж. чертежа). Върху всяка от страните на шестоъгълника е избрана произволна точка, несъвпадаща с връх на шестоъгълника. Докажете, че поне едно от лицата на триъгълниците с върхове - връх на шестоъгълника и точките от съседните му страни - не надминава [tex]\frac{1}{ 32} [/tex] от лицето на който и да е от първоначалните два триъгълника.

Последната промяна е направена от estoyanovvd на Sun Nov 01, 2009 12:33 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Реклама

Пуснато на:     Заглавие: Реклама

Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Oct 27, 2008 5:46 pm    Заглавие:

И какво правим сега с тази задача?!?!?!
Ще я решава ли някой, че r2d2 пак ще ми се кара!!! Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
martosss
VIP Gold

Местожителство: Somewhere over the rainbow
гласове: 213

МнениеПуснато на: Mon Oct 27, 2008 11:09 pm    Заглавие:

Don't look at me Laughing Имате си Ганка Симеонова все пак. Иначе просто не знам как да тръгна... ПОНЕ едно, може всички да са по-големи, само 1 да е по-малко... пък и всяко едно да беше пак си нямам идея, айде да не давам повече коментари, че пак ще ми дадат отрицателни гласове за това че само говоря глупости и не решавам задачи Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Oct 27, 2008 11:17 pm    Заглавие:

Не мисля, че тази задача е подходяща за амплоато на Ганка!!!
Ако я беше постнал някой ученик и беше написал спешно, може би!!! Но просто така? Нееее.
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Sat Nov 01, 2008 5:23 pm    Заглавие:

estoyanovvd написа:
Ако я беше постнал някой ученик и беше написал спешно, може би!!! Но просто така? Нееее.

"Амплоато" ми е такова, каквото ми харесва и каквото съм си го избрала. Самата дума не ми се нрави, защото така се чувствам актриса в театъра.
Имам мисля правото, в този форум да решавам тези задачи, които поискам да реша Evil or Very Mad
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Nov 03, 2008 7:31 pm    Заглавие:

ганка симеонова написа:
estoyanovvd написа:

"Амплоато" ми е такова, каквото ми харесва и каквото съм си го избрала. Самата дума не ми се нрави, защото така се чувствам актриса в театъра.
Имам мисля правото, в този форум да решавам тези задачи, които поискам да реша Evil or Very Mad

Ей, клъвна най-после!!! Колежке, не се сърдете! Това беше приятелска закачка. Просто исках да провокирам вас и останалите участници, ако не да решите задачата, то поне да дадете някакви коментари, идеи и т. н. Ако пък искате да пусна решението, но така без никакъв коментар почвам да се замислям дали да пускам вече такива задачи, още повече, че още една чака от много време без никакаъв коментар!!! Ще ви я пусна пак

Задача.Нека точка Т е от вътрешността на остроъгълния триъгълник АВС, а точките M,N и К са петите на перпендикулярите, спуснати от Т съответно към страните АВ, ВС и СА на триъгълника АВС. Докажете, че поне един от периметрите на триъгълниците АМК, ВNМ и NСК не надминава периметъра на MNK и поне един от тях е по-голям или равен на периметъра на MNK.

И ще чакам коментар! Моля се на всички! Само martosss си каза мнението, за което искрено му благодаря! Wink Laughing Sad Rolling Eyes

Последната промяна е направена от estoyanovvd на Tue Nov 04, 2008 11:41 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
ганка симеонова
SUPER VIP

Местожителство: софия
гласове: 298

МнениеПуснато на: Mon Nov 03, 2008 8:34 pm    Заглавие:

estoyanovvd написа:
ганка симеонова написа:
estoyanovvd написа:

Ей, клъвна най-после!!! Колежке, не се сърдете! Това беше приятелска закачка. Просто исках да провокирам вас и останалите участници, ако не да решите задачата, то поне да дадете някакви коментари, идеи и т. н. Ако пък искате да пусна решението, но така без никакъв коментар почвам да се замислям дали да пускам вече такива задачи, още повече, че още една чака от много време без никакаъв коментар!!! Ще ви я пусна пак

Задача.Нека точка Т е от вътрешността на остроъгълния триъгълник АВС, а точките M,N и К са петите на перпендикулярите, спуснати съответно към страните АВ, ВС и СА на триъгълника АВС. Докажете, че поне един от периметрите на триъгълниците АМК, ВNМ и NСК не надминава периметъра на MNK и поне един от тях е по-голям или равен на периметъра на MNK.

И ще чакам коментар! Моля се на всички! Само martosss си каза мнението, за което искрено му благодаря! Wink Laughing Sad Rolling Eyes

Тъп женски въпрос Embarassed
Така и не разбрах, какво общо има т. Т с условието на задачата Shocked
Върнете се в началото
Пафнутий
VIP

гласове: 54

МнениеПуснато на: Mon Nov 03, 2008 8:41 pm    Заглавие:

Аз също нямам никаква идея.Предполагам, че трябва да се докаже, че сборът от лицата на защрихованите тръгълници не надминава [tex]\frac{6}{32}=\frac{3}{16}[/tex] от лицето на кой да е първоначалните.
ПП Тъпа идея, ама само това ми идва и може би, че max лице на защрихованата фигура се достига при среди Laughing Стига с глупостите от мен Laughing
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

Местожителство: Роман, София
гласове: 28

МнениеПуснато на: Mon Nov 03, 2008 9:24 pm    Заглавие:

На мен лично и двете задачи ми харесват ... предполагам, че могат да се решат по хитър начин, вероятно с допълнителни построения. А ако не стане - с технична тригонометрия и фокуси с лица ... най-много да се ползва не особено познато твърдение. За съжаление нямам много време за да ги реша.
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Tue Nov 04, 2008 11:44 am    Заглавие:

ганка симеонова написа:
estoyanovvd написа:
ганка симеонова написа:
estoyanovvd написа:

Задача.Нека точка Т е от вътрешността на остроъгълния триъгълник АВС, а точките M,N и К са петите на перпендикулярите, спуснати от Т съответно към страните АВ, ВС и СА на триъгълника АВС. Докажете, че поне един от периметрите на триъгълниците АМК, ВNМ и NСК не надминава периметъра на MNK и поне един от тях е по-голям или равен на периметъра на MNK.

Тъп женски въпрос Embarassed
Така и не разбрах, какво общо има т. Т с условието на задачата Shocked

Бях забравил да напиша, че перпендикулярите са спуснати от Т, но то си беше ясно. Сега вече всичко е както трябва. Ето ползата от коментарите!
Върнете се в началото
Makelov
Начинаещ

Местожителство: Бургас
Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2Репутация: 7.2
гласове: 3

МнениеПуснато на: Sun Dec 07, 2008 9:51 pm    Заглавие:

Първо ще докажем една помощна оценка по начин сходен с този, използван при решението на задачата от по-горната тема.
Нека е даден триъгълник АВС, и точките [tex]M \in [AB], N \in [BC], P \in [AC][/tex]. Ще покажем, че поне едно от лицата на триъгълниците AMP, BMN и CPN не надминава една четвърт от лицето на АВС
Нека [tex]AM/AB=\alpha , BN/BC=\beta , CP/CA=\gamma[/tex] . Всяко от тези трите лежи в интервала [0,1].
Без ограничение лицето на АВС е 1.Лесно се доказва [tex] S(AMP)=\alpha (1-\gamma), S(BNM)=(1-\alpha)\beta, S(CPN)=(1-\beta)\gamma [/tex].
Допускаме че и трите лица превишават 1/4. Имаме:
[tex]1/2 < \sqrt{\alpha (1-\gamma)} \le \frac{\alpha +1-\gamma }{ 2} [/tex]
[tex]1/2 < \sqrt{(1-\alpha)\beta} \le \frac{\beta +1-\alpha }{ 2} [/tex]
[tex]1/2 < \sqrt{(1-\beta)\gamma} \le \frac{\gamma +1-\beta }{ 2} [/tex]
и като съберем най-левите и най-десните страни, [tex]3/2<3/2[/tex], противоречие.

Следващото ще се опитам да го обясня без букви.
От всеки от двата "големи" триъгълника можем да отделим три "средни", и във всеки среден ще имаме по два "малки" ("малките" са оцветените на чертежа). При това лицата им са свързани така: Имаме, че лицето на поне един от шестте "малки" триъгълника не надвишава една осма от лицето на съответния "среден" триъгълник който го съдържа (това от задачата в горната тема). Трите "средни" и съответния им "голям" са в конфигурацията върху която разсъждавахме в помощната задача, и затова лицето на поне един от "средните" не превишава една четвърт от това на "големия". Накрая 1/8.1/4=1/32, и значи лицето на поне един от "малките" не превишава 1/32 от лицето на кой да е от "големите". Това доказва че за всеки от "големите" има един "малък", чието лице не надвишава 1/32 от лицето на "големия". Сега просто, ако те са два различни триъгълника, вземаме този от двата с по-малко лице ( ако са с равно лице, всеки от двата върши работа).
Върнете се в началото
estoyanovvd
Фен на форума

МнениеПуснато на: Mon Dec 08, 2008 8:43 am    Заглавие:

Абсолютно вярно!!!
Между другото задачата е давана като конкурсна в сп. Математика плюс. Естествено от мое име, но годината не мога да си спомня. Тук е момента да попитам може ли някой да качи всички броеве на списанието някъде или искам твърде много? Laughing
Върнете се в началото
ins-
Фен на форума

Местожителство: Роман, София
гласове: 28

МнениеПуснато на: Mon Dec 08, 2008 2:55 pm    Заглавие:

Много добра задача. И предишната си я бива.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
   Форум за математика Форуми -> Нестандартни задачи за 9-12 Клас Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
Може да прикачвате файлове
Може да сваляте файлове от този форум
Copyright © 2005-2021 math10.com.