| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
charlie_eppes Редовен
    гласове: 16
|
Пуснато на: Sun Oct 12, 2008 6:53 pm Заглавие: Няколко израза |
|
|
Може ли някой да ми припомни как се решават следните примери.
За кои стойности на x следните изрази нямат смисъл?
√x2-16
√4-x2
√-5x2+x-4
√5x2-7x+2
√1-x-x2
√2-x+x2/2 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Реклама
|
Пуснато на: Заглавие: Реклама |
|
|
|
|
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

гласове: 2
|
Пуснато на: Sun Oct 12, 2008 8:53 pm Заглавие: |
|
|
Подкоренната величина трябва да е неотрицателна!
Пример:
[tex]sqrt{x^{2} - 16}[/tex]
[tex]x^{2} - 16 \ge 0[/tex]
[tex](x+4)(x-4) \ge 0[/tex]
[tex]x \in (-\infty ;-4) \cup (4;+\infty)[/tex] - в този интервал израза има смисъл  |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Sun Oct 12, 2008 9:54 pm Заглавие: |
|
|
А защо ≥ вместо ≤ или без равно ?
А ако трябвада има смисъл пак ли е ≥ или не? |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
   гласове: 213
|
Пуснато на: Sun Oct 12, 2008 10:33 pm Заглавие: |
|
|
защото като имаш нещо под корен квадратен(или на четна степен, примерно корен 4-ти или 6-ти) това нещо трябва да е положително или да е 0, то не може да е отрицателно ! От там слагаш≥0  |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Sun Oct 12, 2008 11:28 pm Заглавие: |
|
|
Това как ще стане?
1/√4-x2 +√x-1 |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 7:53 pm Заглавие: |
|
|
Ще стане една малка красива системка от условията за двата радикала ...
П.П: Че и единия е в знаменател! |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 8:17 pm Заглавие: |
|
|
| Някой ще ми го решили все пак!? |
|
|
 |
martosss VIP Gold

Регистриран на: 17 Mar 2007 Мнения: 3937 Местожителство: Somewhere over the rainbow
|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 8:18 pm Заглавие: |
|
|
| ти първо вземи да го напишеш като хората .. поне 1 скоби сложи... |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 8:47 pm Заглавие: |
|
|
НЯМА НИКАКВИ СКОБИ ТАКА Е КАКТО СЪМ ГО НАПИСАЛ.
1 върху корен квадратен от 4-x2 (това е едната дроб) и + корен квадратен от x-1 |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 9:06 pm Заглавие: |
|
|
Е то се е видяло.
[tex]\frac{1}{sqrt{4-x^{2}}} + sqrt{x-1}[/tex]
1. [tex]sqrt{4-x^{2}}[/tex]
За да няма смисъл да го пишем този корен,а камо ли и в знаменател, той трябва да е от отрицателно число, т.е.
[tex] 4-x^{2} < 0 [/tex]
[tex] (2-x)(2+x) < 0 [/tex]
[tex] x \in (-2;2) [/tex]
Но тъй като въпросният корен е в знаменател, то ако той бъде равен на нула (подкорената величина да е равна на нула) то той също няма да има смисъл. Така получаваме две условия за един и същи корен:
[tex]\begin{tabular}{|l}x \in (-2;2) \\ x^{2} = 4 \end{tabular}[/tex]
Решение на второто уравнение от тази система са числата -2 и +2, които заедно със горното условие дават [tex]x \in [-2;2][/tex]. И с това единия радикал е готов.
2. [tex]sqrt{x-1}[/tex]
За да няма смисъл този радикал, то подкоренната величина трябва да е отрицателна. А именно:
[tex] x-1<0 \Rightarrow x<1[/tex] или малко по-научно написано: [tex]x \in (-\infty;1) [/tex]. Тъй като този радикал не е в знаменател или в други такива интересни положения, това е единственото условие за него да няма смисъл.
И окончателно за цялата задача имаме две условия за двата радикала, а именно:
[tex]\begin{tabular}{|l}x \in [-2;2] \\ x \in (-\infty;1) \end{tabular}[/tex], които заедно образуват условието: [tex] x \in [-2;1) [/tex], което е и решение на тази толкова брутална задача! |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 9:17 pm Заглавие: |
|
|
| Иииии разгеле разбрахме се. Толкова ли беше сложно !!!!??? |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 9:28 pm Заглавие: |
|
|
| charlie_eppes написа: | | Иииии разгеле разбрахме се. Толкова ли беше сложно !!!!??? |
Мисля че аз трябва да те попитам същото ! |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 9:56 pm Заглавие: |
|
|
| b1ck0 написа: | | charlie_eppes написа: | | Иииии разгеле разбрахме се. Толкова ли беше сложно !!!!??? |
Мисля че аз трябва да те попитам същото ! |
Ами абсолютно не беше сложно просто ми трябваше припомняне нищо повече !!!!!
Има ли нещо лошо в това!!!???? |
|
|
 |
b1ck0 Напреднал

|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 10:59 pm Заглавие: |
|
|
| Другия път пробвай с Учебник! |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 11:19 pm Заглавие: |
|
|
Човек може да ти припомни нещо, което си забравил, а не нещо, което не си знаел
Единственото, което трябва да съблюдаваш е:
1. знаменателят не е 0 никога !
2. като имаш нещо под корен(тоест ето тази чертичка - √ ) то това вътре не може да е отрицателно(но може да е 0 !)
3. Ако имаш а=б и примерно а ти е корен, то б не може да е отрицателно.
Като видиш някаква задача просто гледаш тези три неща да са изпълнени и решаваш  |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Mon Oct 13, 2008 11:53 pm Заглавие: |
|
|
ПЪРВО НА b1ck0 ИЗБОРА Е МОЙ КАКВО ДА ПРАВЯ КЪДЕ ДА ГЛЕДАМ И КЪДЕ ДА СЕ ОБЪРНА.
НЕ ЗНАЕХ ГО НО СЪМ ГО ЗАБРАВИЛ ОТКЪДЕ ПАК ТИ ХРУМНА ЧЕ НЕ СЪМ ТО ЗНАЕЛ ГОЛЯМ ГЕНИЙ СИ НАПРАВО БООООООЖЕ СЛУУУУУУШАМ И НЕ ВЯЯЯЯЯЯРВАМ НА ОЧИТЕ СИ!!!!!!!! КАКВА ПОШЛОСТ!!!!!!! БЕ БИВАЛИ ТАКИВА РАБОТИ БЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕЙ АЛАН КОЛУ !!!!!!!!!!!!!!!!
КАКЪВ Е ТОЯ ВАШ НАВИК НА ВАС "ГЕНИИТЕ МАТЕМАТИЦИ" "ВЕЛИКИТЕ ВАШИ УМОВЕ" НАЧИ НЯКОЙ ИСКА УСЛУГА ВИЕ МУ СЕ НАХВЪРЛЯТЕ. ЕТО ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС ХОРАТА МРАЗЯТН МАТЕМАТИКАТА. АКО ТОВА ТИ Е БИЛА ЦЕЛТА ЩЕ ТИ КАЖА ЧЕ ПРИ МЕН НЕ СИ ПОЗНАЛ. И НЕ МИ СЕ ПРАВИ НО ГОЛЯМ УМНИК КАТО МИ ПОКАЗВАШ ЗНАКА НА КОРЕН. КАКВО СЕ ОПИТВАШ ДА СЕ ПРАВИШ НА ИНТЕЛИГЕНТЕН. ТУК Е МЯСТО ЗА МАТЕМАТИКА НА ЗА ФИЛОСОФИЯ ДРАГИ МИ КОНФУЦИЙ. И ХИЧ НЕ МИ НАМИГАЙ ТАКА. И ХИЧ АМА ХИЧ НЕ СЕ ОПИТВАЙ ДА МИ ВРЪЩАШ ДЪЛГОТО "ПИСЪМЦЕ" КОЕТО ПИША. НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ЛЕЕ КРЪВ НАЛИ :d :d :d :d :d :d :d :d  |
|
|
 |
jeo Начинаещ

|
Пуснато на: Tue Oct 14, 2008 7:21 am Заглавие: |
|
|
| Еми приятел, съгласен съм, че много по-полезно би ти било ако сам стигнеш до това, което търсиш, но отново за пореден път се усеща огромното самочувствие на някои членове на форума, като визирам мартоссс. Мойто момче, разбирам, че обичаш математиката, но не мога да разбера защо пишеш такива постове, това не е първият, в който се отнасяш към другите - все едно нищо не знаят, нищо не правят, или са най-глупавите хора на света. Просто не се отнасяй така с хората за каквото и да е, освен че прави отвратително впечатление, всеки ще страни от теб. |
|
|
 |
martosss VIP Gold

|
Пуснато на: Tue Oct 14, 2008 8:26 am Заглавие: |
|
|
Издразних се, разбира се, защото на тоя Чарли са му обяснили една от задачите , той е питал, отговорили са му на въпроса и той пак дава задача, ми поне да се беше опитал да я реши, аз не виждам нито един опита за решение от негова страна
И на всичкото отгоре след като и втората задача са му решили той казва "толкова ли беше сложно" Това ако не е наглост не знам какво е, да беше казал "Благодаря ти мното за отделеното време" по щеше да си замълча, ама човек, покажи малко уважение към хората, които ти помагат  |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Tue Oct 14, 2008 9:48 am Заглавие: |
|
|
КАТО НЕ СА ВИ УДОБНИ НЯКОИ ИСТИНИ ПОНЕ НЕ ГИ ИЗВЪРАЙТЕ. ПРЕДУПРЕДИВХ ВИ ДА НЕ МИ ОТВРЪЩАТЕ НА КРИТИКАТА ПРОСТО ЩОТО ВИЕ "ИЗТЪКНАТИТЕ" "ВЕЛИКИТЕ" МАТЕМАТИЦИ (СЛАГАМ КАВИЧИКИ НЕ ЗА ДРУГО А ЗАЩОТО ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ ГО КАЖА ЧЕ ТОЧНО ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ВАС ТОЗИ ПРЕДМЕТ БИВА МРАЗЕН ОТ ХОРАТА). ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕТЕ КАК ДА СЕ ДЪРЖИТЕ С ХОРАТА САМО ГИ УНИЗЯВАТЕ (НЕ ГОВОРЯ ЗА СЕБЕ СИ НО ЯВНО И С МЕН СЕ ОПИТАХТЕ ДА ГО НАПРАВИТЕ - Е СОРИ НЕ СТАВА КАЗАХ ВИ). КАКВО ВСЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА СЕ ПРАВИТЕ НА ВЕЛИКИ. ЛЕЕЕЕЕ ЛЕ КАКВА ПОМОЩ САМО УБИХТЕ МЕ. ТОВА ПО СКОРО ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ НАРИЧА ИЛИ ЯВНО САМО "РАЗБИРАТЕ" ОТ МАТЕМАТИКА НО НЕ И ОТ ЕЗИКОЗНАНИЕ. Е ЗА ВАШЕ УЛЕСНИНИЕ ЩЕ ВИ КАЖА ЧЕ СЕ НАРИЧА ИРОНИЯ СМЕСЕНА СЪС САРКАЗЪМ А НЕ "ПОМОЩ". ПОМОЩ Е КОГАТО СЛЕД КАТО НЯКОЙ ВИ Е ПОМОЛ ЗА УСЛУГА ВИЕ НЕ ГО НАПАДАТЕ А МУ ПОМОГАТЕ. Я СИ ВИЖТЕ ПЪРВО МЕТОДИТЕ ВИ СПРЯМО ДРУГИТЕ ХОРА ПЪК ТОВА СЕ ЗАМИСЛЕТЕ КОЙ ПРАВ КОЙ КРИВ. ЕТО ВИЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СИ ПОКАЗАХТЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ ГРЕШКА И НЕДОСТАТЪК - ВСЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ВИЕ СТЕ ПРАВИ. А БЕ ХОРА ПРИЗНАВАЙТЕ СИ ГРЕШКИТЕ. КВО ДА НЕ БИ ДА ВИ Е СТРАХ ОТ ПРИЗНАНИЕ НЕ ГРЕШКИТЕ. МИСЛИТЕ СЕ ЗА БЕЗГРЕШНИ ЛИ!!!???? ОО СИГУРНО ПЪК ЩЕ КАЖЕТЕ "ГЛЕЙ ГО ПЪК ТОЙ ЕДИ КВО СИ ЕДИ ЩО СИ" БЕ ХОРА ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ В "ТЕТРАДКАТА НА ДРУГИТЕ" :d :d :d ВИЖТЕ ВАШИТЕ. НАУЧЕТЕ СА ОБЩУВАНЕ. ЕТО АЗ КАК НАЙ СПОКОЙНО ПОМОЛИХ ЗА УСЛУГА А ВИЕ ВМЕСТО ПРОСТО ДА ОТГОВОРИТЕ НОРМАЛНО И ЦИВИЛИЗОВАНО ПОЧНАХТЕ ДА МИ СЕ ПРАВИТЕ НА ИНТЕРЕСНИ АМИ ТИ КВО ЛИ ЗНАЕШ КВО ЛИ РАЗБИРАШ ВЗЕМИ УЧЕБНИК НЕ СЕ ПОМЪЧИ. ОТКЪДЕ ЗНАЕТЕ КВО ПРАВЯ И ЧЕТА. ЕТО ОТНОВО СЕ НАПРАВИХТЕ НЕ ИНТЕРЕСНИ. ВСЕ ЕДНО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЗНАЕТЕ ВСИЧКО. ПРОСТО ВИ СЕ ИСКА УСЛУГА - МИ СЛЕД КАТО СТЕ ПРОЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ НАПРАВЕТЕ ГО КАТО ХОРАТА - КАТО НЕ ИСКАТА НЕ СЕ МЕСЕТЕ ИМА И ДРУГИ ПО-СВЕСТНИ ОТ ВАС. ЗАМИСЛЯТЕ СЕ МАЛКО КАК ОБЩУВАТЕ. ЩОТО АКО МОЗЪКА СИ ГО ИЗПОЛЗВАТЕ САМО ЗА ЗАДАЧИ МАЛЕ МИЛА КВО ВИ ЧАКА И ВАС И ДРУГИТЕ !!!!!!!!! НАЧИ МНОГО СТЕ ИНТЕРЕСНИ НЯКОЙ ДА ИСКА УСЛУГА А ВИЕ ВМЕСТО ДА Я НАПРАВИТЕ СЛЕД КАТО СТЕ ПРОЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ПЪРВО НАЙ НАГЛО (ТОЧНО ВИЕ ДА !!!!!) ПЪРВО ГО КРИТИКУВАТЕ И ОСЪЖДАТЕ И ПО НАЙ ИРОНИЧНИЕ И САКАСТИЧЕН НАЧИН ИЛИ ЩЕ ВЗЕМЕТЕ ДА ГО ОБИДИТЕ (ЗА ЩАСТИЕ НЕ СЕ ЧУВСТВАМ ТАКА ГОВОРЯ ПО ПРИНЦИП). СЛЕД ТОВА "УЖ" СТЕ ПОМОГНАЛИ И ИСКАТЕ НЕЩО В ЗАМЯНА. ЕЙ ХОРА (АКО ВСЕ ОЩЕ СЕ СМЯТАТЕ ЗА ТАКИВА ДЕ :d :d: d :d ) БЕ ДРЪЖТЕ СА КАТО ХОРА БЕ. ИЛИ НЯКОИ НЕЩА СА ВИ РАЗМЪТИЛИ МОЗЪЦЕТЕ ВИ И НЕ МОЖЕТЕ ДА ОСЪЗНАЕТЕ ПОЛОЖЕНИЕТО В КОЕТО СЕ НАМИРАТЕ. И ПО ИНТРЕСНОТО Е ЧЕ КОГАТО НЯКОЙ ПОЧНЕ ДА СИ ДЪРЖИ ПО НАЧИН ПО КОЙТО ЯСНО ОТРАЗЯВА ВАШЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ДРУГИТЕ АДСКИ МНОГО СЕ ПАЛИТЕ И СЕ ВЪЗМУЩАВАТЕ УУУУУУУ. АУ КОЛКО СМЕ ОБИДЕНИ "ТОЗИ НЕ ЗНАЕ КАК ДА ГОВОРИ" И ОЩЕ БЛА БЛА БЛА. ЕМИ ТАКОВА Е КАКВО СИ НАДРОБИШ ТАКОВА ЩЕ СЪРБАШ. КАКВОТО ОТНОШЕНИЕ ДАВАШ ТАКОВА ЩЕ ПОЛУЧИШ. КАТО СЕ НАУЧИТЕ ДА ОБЩУВАТЕ ПРАВИЛНО ЩЕ ВИ СЕ ОТПЛАЩА СЪС СЪЩОТО. И МОЛЯ ВИ СЕ НЕ МИ СЕ ПРАВЕТЕ НА ИНТЕРЕСНИ АКТО МИ ВЪРНЕТЕ "ЖЕСТА" С ТОВА ПИСМЪЦЕ. ПРОСТО ЩЕ СИ ГО ПОЛУЧИТЕ ПАК В ПО-ГОЛЯМА ПОРЦИЯ. ПРОСТО РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ХОРА КАТО ВАС НЕ УМЕЯТ ДА СПОРЯТ. ВИЕ СТЕ ПРОСТО ИНАТИ КОИТО НЕ ПРИЕМАТ ГРЕШКИТЕ СИ И НЕ ЗНАЯТА КОГА ДА СПРАТ ДА ПЛЯМПАТ. ТОВА Е ОТ МЕН. ПОНЕ ЗА СЕГА ДА ОСТАНАЛОТО ЗАВИСИ ОТ ВАС НАЛИ ТЕЙ "ГЕНИИ" :d :d :d  |
|
|
 |
Пафнутий VIP

гласове: 54
|
Пуснато на: Tue Oct 14, 2008 10:02 am Заглавие: |
|
|
charlie_eppes, не слагай всички под общ знаменател  |
|
|
 |
charlie_eppes Редовен
|
Пуснато на: Tue Oct 14, 2008 3:31 pm Заглавие: |
|
|
| stanislav atanasov написа: | charlie_eppes, не слагай всички под общ знаменател  |
Естествено, разбира се, че няма да слагам всички под общ знаменател. Никога не съм го правел и няма и да го направя. Това се отнася до по-голямата част от хората които се занимават с това. Един вид те злоупотребяват с това което знаят и боравят неправилно. По този начин си просят такова отношение. Така че, тези които не влизат в това обкръжение и са по-различни да не се обиждат просто защото това не се отнася за тях. Те за щастие осъзнават нещата и си боравят с тях както трябва. |
|
|
 |
|